De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.
Word PLUS-lid

De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Ook daarom ben je PLUS lid

Met de steun van onze leden zet de NTFU zich in voor alle fietsers. Dit bereikten we de afgelopen jaren.

Mogelijk maken van toertochten  

Jaarlijks worden er zo’n 2.000 toertochten georganiseerd. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Wist je dat er voor de Jan Janssen Classic in Wageningen 35 vergunningen bij 10 gemeenten, 2 provincies en een tiental terreinbeheerders worden aangevraagd? Het uitpluizen van welk gebied van wie is, kost de organisator zo’n 15 avonden. Om organisatoren te helpen bij vergunningen ontwikkelde de NTFU een systeem dat met één klik op de knop laat zien bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op het uitzetten van een mooie route.  

Uitdagende MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug 

Het is moeilijk voor te stellen, maar een aantal jaar geleden waren de MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug modderig en ontbrak het aan uitdaging. Samen met Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en vrijwilligers sprak de NTFU in 2013 af dat er een beter en veiliger routenetwerk op de Heuvelrug komt. Inmiddels worden er door heel het land uitdagende singletracks aangelegd.

De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Ondersteunen van mountainbike-vrijwilligers 

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, ruim 240 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport. De NTFU ondersteunt deze ‘trail crews’ met contracten, verzekeringen en onderhoudsrichtlijnen. 

Beter imago voor de fietssport 

Het imago van wielersporters is niet altijd positief. Onterecht vinden wij. Daarom besteden we aandacht aan positieve initiatieven. Zo braken NTFU en Bicycling met een gezamenlijke campagne een lans voor wielrenners die zich wel aan de gedragsregels houden én ruimden we samen met mountainbikers, wandelaars, ruiters en vissers zwerfafval op wandel-, ruiter- en MTB-paden op.  

Ruimte om te fietsen 

De Provincie Gelderland werkt aan een plan om recreatie op de Veluwe te reguleren. Zo wordt kwetsbare natuur beschermd. De NTFU zet zich bij deze zoneringsplannen actief in voor het behoud van mountainbikemogelijkheden. Ook hielpen we vrijwilligers in Nijmegen toen de route gesloten dreigde te worden.

Ook op de weg maken we ons hard voor ruimte voor de sportieve fietser. In 2019 protesteerden we samen met de Fietsersbond, Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform tegen het voornemen om de Afsluitdijk drie jaar langs af te sluiten voor fietsers en wandelaars. Met resultaat: in de zomer van 2019 ging de Afsluitdijk 4 zondagen open, speciaal voor fietsers. Daarna zette Rijkswaterstaat op ons advies in de zomervakantie van 2020 en 2021 extra fietsbussen in, om alle fietsers vlot over de Afsluitdijk te vervoeren.

De NTFU protesteerde in 2021 samen met de Fietsersbond, Rover en Fietsplatform tegen de verplichte reservering voor je fiets in trein. De Fietsersbond startte een petitie en heeft een meldpunt ingesteld, waar je je ervaringen over het reserveringssysteem kunt melden. De NS deed in de zomer een pilot met het reserveringssysteem; samen met de fietsorganisaties vragen we de NS geen fietsen moet weren, maar plekken moet creëren.

Veilig fietsen 

Jarenlang hebben we ons ingezet voor het dragen van een fietshelm. En met succes: uit onderzoek blijkt dat 98,5% van de sportieve fietsers een helm draagt. Natuurlijk blijven we ons inzetten voor een veilige fietssport. Zo leren we beginnende fietsers basistechnieken via Start2Bike, leiden we instructeurs op en zorgen we dat verenigingen met een wegkapitein op pad gaan. 

De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

MTB-routes voor ieder niveau  

In juni 2021 introduceerde de NTFU het landelijk classificatiesysteem voor MTB-routes. Net zoals in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van routes aan. Een groene route is geschikt voor beginners en mountainbikers die het rustiger aan willen doen. Mensen die over de zwarte route rijden zijn meestal zeer ervaren. Dit komt omdat de zwarte route veel moeilijker en minder voorspelbaar is. Door het kleurensysteem kan elke mountainbiker nu bewust de afweging maken welke trail wel en niet geschikt is voor zijn skillset. En dat is niet alleen veiliger, maar biedt routebouwers ook de kans om in de toekomst uitdagender routes te maken. 

Blijven fietsen tijdens corona 

Sporten is gezond en voor veel mensen een uitlaatklep. We vonden het belangrijk dat ook tijdens corona mensen bleven fietsen. De NTFU bracht de wensen van fietsers, verenigingen en organisatoren in bij sportkoepel NOC*NSF dat namens de Nederlandse sport gesprekken voert met de overheid. Zo zorgden we ervoor dat toertochten in coronatijd een uitzonderingspositie kregen. Zo kon je al – nog voordat evenementen werden toegestaan – weer toertochten rijden.

Draag jouw steentje bij

Met jouw steun zorgt de NTFU dat je kunt blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.