Betere MTB-routes dankzij Bosch eBike Systems
Een mountainbikeroute onderhouden al snel zo'n 20 tot 40 euro per kilometer. De tijd die het vrijwilligers kost om dat geld bij elkaar te krijgen, besteden ze liever aan de route zelf. Bosch eBike Systems helpt daarom het financiële plaatje rond te krijgen. Met de NTFU richtten ze in 2022 het Trailfund op. Vrijwilligers kunnen een aanvraag uit het fonds doen om hun route te verbeteren. Zo genieten mountainbikers eerder én langer van hun favoriete rondje.
Meer over Bosch eBike Systems +
Uitgelichte projecten
Dankzij het Trailfund zijn 20 trailcrews ondersteund die samen 325 kilometer aan paden en trails hebben aangelegd en verbeterd. Daarmee genieten duizenden mountainbikers langer van hun favoriete rondje. Ontdek wat het Trailfund van Bosch eBike Systems voor het mountainbiken in Nederland betekent:
Hier wordt gewerkt aan MTB-routes
Trailcrews kunnen twee keer per jaar een aanvraag doen bij het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund om hun mountainbikeroutes op een hoger niveau te krijgen. Het fonds helpt bij de aanleg, het onderhoud en verbetering van mountainbikeroutes van de trailcrews die zijn aangesloten bij de NTFU. We zetten de gerealiseerde projecten van de afgelopen jaren op een rij.
Succesvolle aftrap trailfund
- Monkey Trail in Netersel: Vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel hebben de Monkey Trail een flinke upgrade gegeven. Met een nieuwe rock garden, een uitdagende north shore-sectie en een boomwortelsectie, is deze trail nu een paradijs voor de technische rijder.
- Droge-route-sectie in Marum: ATB Marum heeft slim ingespeeld op de natte omstandigheden door een 1,5 km lange droge-route-sectie aan te leggen. Deze nieuwe toevoeging zorgt ervoor dat je zelfs na een flinke regenbui kunt genieten van een droge en uitdagende rit.
- Onderhoud van de route in Anloo: FTC ’t Kamrad heeft de handen uit de mouwen gestoken om de trail in Anloo weer in topconditie te krijgen. Met het gebruik van leemzand zijn gaten en kuilen opgevuld, waardoor de route weer veilig en soepel berijdbaar is.
Lees hier meer over de succevolle aftrap van het trailfund.
Betere trails door menggranulaat en zand
- Slecht berijdbare stukken écht aangepakt in Almere: Stichting MTB & More uit Almere heeft op de slechte stukken menggranulaat aangebracht op de trails. Geen glibberige stukken meer en dus veiliger mountainbiken op de routes in Almere, mede dankzij het Trailfund.
- Trail Kloosterveen verbeterd met 60 kuub zand in Assen: In Assen is zestig kuub zand verplaatst om de trail te verbeteren. Dat zijn heel veel kruiwagens die volgeschept hadden moeten worden. Gelukkig kon een aannemer aan het werk gezet worden die met een grondverzetmachine het zand verplaatst. Een aannemer heeft betere machines. En dat is weer goed voor de kwaliteit van de werkzaamheden.
Er wordt wat af getimmerd en geschroefd
- Nieuw bankje in Alphen: Vrijwilligers van Stichting MTB-routenetwerk de Baronie hebben met het Trailfund het vervallen bankje bij het startpunt opgeknapt. Met een nieuw informatiebord en bankje is het startpunt nu een mooi visitekaartje.
- Houten vlonder in Zoetermeer: Een 30 meter lange houten vlonder met twee rollers helpt wateroverlast tegen te gaan en maakt de route uitdagender. Vrijwilligers onderhouden ruim vijf kilometer route op een oude vuilstort.
- Worteldoek en mengranulaat in Zeewolde: Vrijwilligers hebben worteldoek en 45 kuub menggranulaat gebruikt om 400 meter van de route te verbeteren. Dit voorkomt modderpoelen door regen en kwel.
- Duurzaam gereedschap in Sibculo: Dankzij het Trailfund en elektrische gereedschappen van Bosch Power Tools kunnen vrijwilligers de route efficiënter onderhouden. Dit zorgt voor minder belasting van de route en omgeving, wat duurzaam is.
Lees hier meer over de projecten die in de tweede en derde ronde zijn gerealiseerd. Over het elektrische gereedschap dat in Sibculo wordt gebruikt schreven we dit artikel.
Je gaat het pas zien als je het doorhebt: 14 trails opgeknapt
- Lange kombocht in Winterswijk: Vrijwilligers van FTC Wenters legden op de MTB-route Winterswijkse Berg een 25 meter lange kombocht aan. Dit maakte de route niet alleen uitdagender, maar ook veiliger. Door regen sleet de route uit en ontstonden er geulen, die de kans op valpartijen weer vergroten. Dankzij de kombocht wordt dit vermeden.
- Familievriendelijke route in Alphen aan den Rijn: Op de MTB-route Bentwoud-Hildam kwam een nieuwe, familievriendelijke route van drie kilometer. Vrijwilligers van Stichting MTB Bentwoud-Hildamroute waren hier al zes jaar mee bezig maar konden nu eindelijk aan de slag met het afgraven en aanleggen van de route.
- Nieuw stuk route en brug op Urk: Stichting ’t Urkerbos verlegde de route 70 meter, maakten een nieuw segment van 220 meter lang en bouwden er ook nog eens een brug bij.
- North shore in Zwolle: Vrijwilligers van de MTB-route Zwolle vervingen de versleten north shore met een nieuwe, bijna 35 meter lange vlonder. Deze bevatte twee skinnies voor extra uitdaging en hielp drassige stukken te overbruggen.
- Nieuwe bewegwijzering en vijf bruggen op Texel: Op de MTB-route Texel werden maar liefst vijf bruggen vervangen en werd de bewegwijzring vernieuwd. Dit maakte de route ook aantrekkelijker en beter toegankelijk voor toeristen.
Lees hier hoe de teller van het aantal gerealiseerde projecten op veertien (14!) kwam te staan.
Flow en wallride maken trails OWsome
- Route weer in een goede flow in Zuidlaren: Vrijwilligers van FTC De Dobberieders hebben een flinke berg zand nodig om kuilen te dichten en weer een goede 'flow'in de route krijgen Zo werd de route de route ook nog eens een stuk veiliger.
- Wallride vervangen in Spaarnwoude: De trailcrew van MTB-route Spaarnwoude heeft de wallride, die aan vervangen toe was, afgebroken n met een bijdrage uit het Trailfund is er een toffe nieuwe uitdaging voor in de plaats gekomen.
- Vlonder en bruggen vervangen in Wijhe-Olst: De Owsome Bikers moesten op hun IJssellandroute de vlonders en bruggen vervangen. Zijn hebben oude planken en leggers vervangen voor nieuw hout. Daarmee houden ze de route veilig en blijft het afwateringskanaal intact.
Meer weten over deze verbeteringen? Lees hier
De keuze van de publiekjury
- Dankzij vlonder route hele jaar open in Zelhem: Vrijwilligers van MTB Achterhoek legden een vlonder aan om wateroverlast tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat de route het hele jaar open kan blijven
- Upgrade kinderroute Lelystad: Vrijwilligers verlegden een deel van de kinderroute en gebruikten een berg zand zodat kinderen en hun ouders het hele jaar door kunnen rijden, ongeacht het weer. Dorge voeten zijn in Lelystad gegarandeerd.
- In verval geraakte route weer MTB proof in Vledder: De trailcrew van FietsZe herstelde een vervallen route met een minikraan en extra woudzand, waardoor de trail weer MTB-proof werd.
- Nieuwe route-features in Zwolle: Vrijwilligers van MTB route Zwolle voegden nieuwe route-features toe, zoals tafels, een houten wip en grindmatten voor betere grip en extra uitdaging. Voor al deze features was een flinke stapel hout nodig.
- Uit de modder Winterswijk: Dankzij het Trailfund profiteren mountainbikers, wandelaars en fietsers van verbeteringen die de vrijwilligers hebben gerealiseerd. Het pad aan de Schibbinkweg is verbeterd. Ze hebben het pad helemaal schoongemaakt, puin- en tegelbrokken verwijderd, een nieuwe fundering aangebracht en netjes afgewerkt. Bovendien werd het pad ook iets breder, zodat er meer ruimte is om elkaar te passeren.
We vroegen mountainbikers welke routes volgens hen wel een opkanpbneurt konden gebruiken. Hier lees je meer over deze vijf bovenstaande projecten.
Trailfund in beeld
Over het Trailfund
Weet jij welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund goed kan gebruiken, omdat je daar altijd natte voeten hebt óf door mul zand moet ploegen? Laat het ons weten en wie weet krijgt jouw route een financieel duwtje in de rug.