• Materiaal
  • Gewijzigd op 7 november 2024

Live tracking apps tijdens het fietsen

Voor het mobiele tijdperk hing je wellicht een briefje op de koelkast. Nu kun je via telefoonapps laten weten waar je bent. En nog belangrijker, het thuisfront een melding laten sturen als je onderuit bent gegaan. Handig als je alleen op pad bent.
Live tracking apps tijdens het fietsen

We noemen hieronder een aantal apps die je kunt gebruiken voor live tracking zonder dat je een fietscomputer op je stuur hebt. Allereerst de meest bekende (en gratis) versies.

Google maps

Via Google Maps kun je anderen op de hoogte houden van jouw locatie en hoe laat je ergens arriveert. De persoon met wie jij de locatie deelt, ontvangt een bericht met een link naar de locatie.

Hoe werkt het?

  1. Tik op het scherm op jouw locatie
  2. Er opent zich een menu, tik op: je locatie delen
  3. Je hebt nu de keuze om de locatie te delen, totdat je de app uitschakelt of om jouw locatie voor een bepaalde tijd te delen
  4. Vervolgens kies je de persoon of personen met wie je de locatie wilt delen.

WhatsApp

De locatie delen via WhatsApp is eenvoudig. En het werkt zowel in groepen als in individuele chats. 

Hoe werkt het?

  1. Open WhatsApp en selecteer de chat waarin je de locatie wilt delen
  2. Tik naast het berichtenveld op het plusje
  3. Kies voor ‘locatie’ en vervolgens op ‘Deel live locatie’
  4. Je kunt nu aangeven of de locatie 15 minuten, 1 uur of 8 uur lang gedeeld wordt

Om het live delen van de locatie te stoppen, keer je terug naar de desbetreffende chat. Hierin kun je op de knop ‘stop met delen’ klikken. Belangrijk is wel om locatievoorzieningen aan te hebben staan in WhatsApp. Anders werkt het live delen namelijk niet.

Locus Live Tracking

Locus Live Tracking is gratis te downloaden voor Android telefoons via Google Play, dus niet te gebruiken op een iPhone. Met deze app kun je zelfs meer dan alleen de locatie delen met het thuisfront. Als je met een groepje gaat fietsen en ze hebben allemaal de app geïnstalleerd, dan kun je zien waar iedereen zich bevindt als de groep uit elkaar valt.

Tot zover de gratis te downloaden apps. Hieronder enkele apps die alleen bij de betaalde versie live tracking bieden.

Strava Beacon

De bekendste in deze categorie is natuurlijk Strava. Als je jouw account upgrade naar een Summit-account, dan kun je de eerste 30 dagen gratis de live tracking functie gebruiken. Daarna betaal je 5 euro per maand. 

Als je niet op tijd thuis bent, kunnen ze thuis zien waar je bent en welke kant je opgaat. Is er iets mis, dan wordt jouw locatie getoond. Via Strava wordt een link verstuurd die ook door niet-Strava-gebruikers te openen is.

Tijdens het fietsen moet je de Strava app op je telefoon ingescakeld houden. Zodra je begint met fietsen, ontvangt de door jou geselecteerde persoon een bericht met een link naar de locatie. Zodra je stopt met fietsen krijgt diezelfde persoon weer een bericht. Zo weet het thuisfront precies wanneer jij de finish bent gepasseerd van bijvoorbeeld Limburgs Mooiste. 

Cyclemeter

Deze app voor zowel Android als Apple tovert jouw mobiele telefoon om tot een fietscomputer. Vrijwel alle statistieken zijn terug te vinden in deze app, die ook te koppelen is met Strava. De ingebouwde kalender maakt het mogelijk om een hele planning te maken en de app te gebruiken als virtuele trainingspartner. 

De app is gratis, maar voor live tracking moet betaald worden. Deze functie zit namelijk in de Elite versie. Voor 10,49 euro per jaar kun je van de uitgebreide versie gebruik maken.

BikeMap

De BikeMap app is geschikt voor zowel Android- als Apple-gebruikers en is gratis te downloaden. Dan heb je echter wel een uitgeklede versie. Net als bij Cyclemeter moet er betaald worden als je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om de locatie te delen. Vanaf 3 euro per maand kan er van de extra functies gebruik worden gemaakt.

Live tracking via je fietscomputer

Ook fabrikanten van fietscomputers zijn aan de slag gegaan met live tracking, zoals Wahoo, Garmin, Sigma Sports en Lezyne.

Wahoo

Wahoo doet het net even anders dan de andere apps of devices met live tracking. Wahoo laat namelijk ook de route zien die gereden wordt (als je een ingestelde route fietst). Daarnaast zie je als thuisblijver hoeveel er van de route al is afgelegd. Plus allerlei informatie over aangesloten sensoren (snelheid, hartslag e.d.). 

Vooraf kun je op de fietscomputer instellen of je je alleen deze rit wil laten tracken of dat je altijd live tracking wilt gebruiken. Ook kun je instellen dat er automatisch een bericht wordt verstuurd. Bij Wahoo geldt, open de Wahoo app op je telefoon en laat de app aanstaan tijdens het fietsen. Geen app betekent geen live tracking.

Garmin Connect

De live track-functie van Garmin kan alleen gebruikt worden op het moment dat ook hier weer de app van Garmin geopend is op jouw mobiel. De instellingen om live tracking te kunnen gebruiken, kun je vinden in het menu van Garmin Connect Mobile. Deze app kan vervolgens gekoppeld worden aan jouw Garmin. Via de Garmin is een koppeling met Strava Beacon mogelijk.

 

Sigma Sports

Sigma heeft momenteel geen functionaliteiten op de fietscomputers geïnstalleerd die live tracking mogelijk maken. Omdat voor het gebruik van live tracking altijd een app nodig is, ziet Sigma nu geen toegevoegde waarde in live tracking via de fietscomputer.

Wel bestaat er een zogeheten ‘crash alert’ functie in de nieuwe iD.Free en iD.Tri GPS smart sporthorloges van Sigma. Als je valt en niet binnen 30 seconden reageert, dan wordt er een sms inclusief locatie verstuurd naar jouw achterban. Maar ook hierbij geldt, dit werkt alleen als je verbonden bent met de Sigma app.

Lezyne

Ook de serie gps-fietscomputers van Lezyne hebben een live-tracking functie. In combinatie met de gratis Lezyne Ally app veranderen deze compacte apparaatjes in zeer uitgebreide fietscomputers.

 

ANGi: helm die om hulp roept

ANGi staat voor Angular and G-Force indicator. Of in begrijpelijk(er) Nederlands: een sensor met versnellingsmeter en gyroscoop. Het kastje, dat je achter op je helm monteert, herkent de krachten die bij een botsing op je helm worden overgebracht én stuurt een noodsignaal naar een contactpersoon. Hij of zij kan dan hulp inschakelen. 

Lees hier meer over ANGi

Heb jij goede ervaringen met live tracking in andere apps? Laat het ons weten!

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant