• Overig
  • Gewijzigd op 12 juni 2024

Column: Petra Strijdhorst over waarom MTB-routes soms verlegd worden

Petra Strijdhorst (38) is enthousiast fietser en werkt bij Natuurmonumenten. Ze gaat graag op pad met haar twee kinderen die beiden wielrennen. In haar column vertelt ze dit keer waarom MTB-routes soms verlegd moeten worden.
Column: Petra Strijdhorst over waarom MTB-routes soms verlegd worden
Column: Petra Strijdhorst over waarom MTB-routes soms verlegd worden
Wellicht heb jij hem al van je bucketlist gestreept: de MTB-route Veluwezoom, een prachtroute van 49 kilometer over ‘ons’ gebied. Uiteraard zijn mountainbikers welkom om deze route vanaf de Posbank te komen fietsen. Wel even een vignet kopen natuurlijk. Maar om de natuur te beschermen, maken we soms keuzes die van invloed zijn op routes van wandelaars, toerfietsers en in dit geval: mountainbikers.   

Daarom is de route op de Ramenberg verlegd. Voorheen fietste je langs de heide, terwijl het pad nu door het bos loopt. Jammer voor jou als mountainbiker? Misschien wel, want het uitzicht over de golvende heide was natuurlijk fraai. Maar we doen dit niet zomaar. 

"We verleggen paden en routes om ruimte te geven aan beschermde soorten zoals zandhagedis, adder, hazelworm, boomleeuwerik, nachtzwaluw en draaihals"

Over de hele Veluwe werken we aan het rustiger maken van sommige delen van de natuur. Onder andere door het aantal paden terug te brengen en routes anders te laten lopen. Hoe meer afstand er is tussen de verschillende paden, hoe meer rust en hoe waardevoller het gebied is voor dieren. Op de meest kwetsbare plekken - vooral op de heide en de overgangen van heide naar bos – verleggen we paden en routes om ruimte te geven aan beschermde soorten zoals zandhagedis, adder, hazelworm, boomleeuwerik, nachtzwaluw en draaihals. In de Loenense bossen worden de routes iets verlegd en sommige andere paden worden opgeheven. 

De context van deze maatregel is een droevige: het gaat niet goed met de natuur. Op veel plekken gaan soorten achteruit, of ze verdwijnen zelfs helemaal. Er zijn door de provincie Gelderland zogenaamde ‘herstelprogramma’s’ opgesteld. Een onderdeel daarvan is recreatiezonering. Kort samengevat: wat kan waar wel, en wat kan niet? We weten dat de overgang tussen heide en bos aantrekkelijk is voor bezoekers, maar dit is voor de natuur ook een heel belangrijke plek. Hier is de soortenrijkdom groot. 

Vogelsoorten, zoals de boomleeuwerik, nachtzwaluw en de draaihals (Natura 2000 doelsoorten), broeden daar graag. De boomleeuwerik en nachtzwaluw maken hun nesten op de grond en zijn extra kwetsbaar. Bij verstoring worden de vogels die op de grond broeden verjaagd en hun kuikens overleven dat niet. Reden voor ons om juist op dat soort overgangen rust te creëren.

"We zijn in gesprek gegaan met de vrijwilligers die de MTB-route onderhouden"

We zijn in gesprek gegaan met de vrijwilligers die de MTB-route onderhouden. Samen met Geldersch Landschap en Kastelen (aangrenzende terreinbeheerder van de Loenermark) en vrijwilligers hebben we gekeken wat wel een geschikte plek is, waar zij ook blij van worden. Daar hebben we uitgebreid de tijd voor genomen. Daarna hebben we andere belangenpartijen gesproken en geïnformeerd.

Daardoor is het hele proces soepel verlopen. Dus als je op de Ramenberg fietst, bedenk je dat we de route ten faveure van de natuur een stukje om hebben gelegd. En laat je er vooral niet door weerhouden: de overige 48 kilometer van de MTB-route is nog altijd net zo aantrekkelijk!
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant