Column Bram Tankink: de fiets als meditatiemachine
"Je moet iets haten om het lief te hebben"
Het overlijden van mijn moeder vormde in 2015 de aanleiding om met MTB Challenge te beginnen. Haar dood deed me beseffen dat je het maximale uit het leven moet halen.
Dus besloot ik om meer tijd vrij te maken voor mijn hobby’s; fietsen en filmen. Ik stelde mezelf tot doel om álle MTB-routes van Nederland te rijden – destijds waren dat er zo’n 190 – en daar een tof videoverslag van te maken.
"Haar dood deed me beseffen dat je het maximale uit het leven moet halen"
De teller staat nu op ruim 160 routes, allemaal terug te kijken op mijn YouTube-kanaal. Inmiddels zijn er weer een stuk of 50 routes bijgebouwd waardoor ik voorlopig nog niet klaar ben. Maar dat is alleen maar leuk; door MTB Challenge ontmoet ik interessante mensen en kom ik op de mooiste plekken van Nederland, van Groningen tot Zeeland en van Drenthe tot Limburg.
Da’s een lastige vraag. Mijn huidige top 3 ziet er anders dan die van een jaar geleden. Dat komt omdat er constant nieuwe routes bijkomen en bestaande rondjes worden verbeterd. Mijn 3 favoriete routes van dit moment zijn:
"Deze Zuid-Limburgse routes zijn met niks anders in Nederland te vergelijken"
Ook deze top 3 verandert voortdurend. Maar als ik er nu drie moet noemen, dan ga ik voor:
Ik werd eigenlijk getriggerd door de mannen van Tour de Tietema. Voor hun vlog stoomden zij zich binnen vijftig dagen klaar voor de Ronde van Vlaanderen. Het bracht mij op het idee om een maand als professioneel mountainbiker te trainen én te leven.
Ik heb eerst de juiste mensen om me heen verzameld. Zo kwam ik via via in contact met Jeltje Loomans en Sjoerd Huis in ’t Veld van Sport and Support. Zij hebben mij onder andere geholpen met trainingsschema’s, mountainbiketechniek, yoga-sessies, bike-fitting en massages.
Sjoerd zag bijvoorbeeld dat mijn fietshouding niet goed was: ik zat te ver voorover. Op zijn aanwijzingen ben ik rechter op gaan zitten, waardoor mijn rijstijl een stuk dynamischer, dus beter werd.
Ja. Ik had ik een pittige uitdaging voor mezelf verzonnen: 5x MTB-route Kwintelooijen fietsen. Om dit zo snel mogelijk te doen heb ik eerst een zogenaamde track walk met een ervaren trainer – Mikey van Mikey’s Bike Adventure – gedaan.
Door deze parcoursverkenning - het rondje is 2,7 km lang en telt ruim 100 hoogtemeters - wist ik precies hoe ik mijn rit moest indelen, en waar ik dus tijd kon pakken. Daarnaast heb ik ook een wattagetest gedaan bij Watt Cycling Utrecht.
Dertig dagen later heb ik weer 5x Kwintelooijen gereden en weer een wattagetest gedaan. Door de resultaten met elkaar te vergelijken, gemeten in tijd én wattages, kon ik precies zien wat een Maand als pro had opgeleverd.
Een diëtiste heeft een speciaal voedingsadvies voor me samengesteld. Dit dieet bestond vooral uit kleine aanpassingen; ik at namelijk al vrij gezond. Zo ben ik meer eiwitten en minder vet gaan eten. Ook leerde ik dat het slim is om sommige producten, kwark bijvoorbeeld, zo laat mogelijk te eten waardoor je tijdens het slapen automatisch herstelt. Voor de rest at ik voornamelijk pasta, rijst, groentes, brood, rijstwafels en fruit.
Ook hield ik via Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum dagelijks bij wat ik at en dronk. Deze tool liet zien of ik wel voldoende voeding en energie binnenkreeg. Echt superhandig.
Ik heb me keurig aan het dieet gehouden. Op mijn eigen verjaardagsfeestje werkte ik bijvoorbeeld een bord pasta naar binnen terwijl de rest van de visite aan de patat zat. En nee, ik heb geen biertje gedronken. Sterker nog: ik drink nu nog steeds geen alcohol.
"En nee, ik heb geen biertje gedronken"
Twee weken van de challenge vielen in de meivakantie – in mijn dagelijkse leven sta ik als basisschoolleraar vier dagen per week voor de klas. Dus toen kon ik relatief makkelijk mijn trainingsuurtjes maken.
Deze bestonden onder andere uit duur-, interval- en techniektraining. Daarnaast deed ik iedere dag krachttraining, yoga- en stretchoefeningen. De andere twee weken moest ik voor én na mijn werk aan de bak.
Vooral dat mijn sociale contacten een maand lang op hold stonden; alles draaide om trainen, eten, rusten, trainen enzovoort. Tegelijkertijd was het ook heel erg leuk om te doen. Ik vond het heerlijk om veel te fietsen, buiten te zijn en me fit te voelen. Mijn vriendin was overigens wel blij toen de maand voorbij was.
Wat de uitdaging me vooral heeft geleerd, is dat je veel meer kunt dan je denkt, zowel mentaal als fysiek. Dat vind ik een mooi inzicht.
Ja. Mijn techniek is een stuk beter geworden en ik kan meer watt wegtrappen. Hierdoor reed ik de MTB-route van Kwintelooijen uiteindelijk een stuk sneller dan de eerste keer. Hoeveel sneller? Dat kun je op mijn YouTube-kanaal bekijken.
fotocredit: Bertels Fotografie
Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.
"Je moet iets haten om het lief te hebben"
Hoofdredacteur Bram de Vrind fietste een 'rustig' rondje met Tom Dumoulin.
Hoe vaak maak jij je fiets schoon?
'Veurzitter’ voor het leven.
Vraag ook vrienden, familie, fietsmaatjes en clubgenoten om mee te doen.
Deze verrassende en interessante verhalen lees je in Fietssport magazine nr 3.
Boswachter Rein Zwaan legt uit waarom je dieren 's nachts niet moet storen.
Het natuurgebied is in ieder geval t/m 1 september afgesloten.
Kom je ook op zondag 11 augustus naar Rotterdam?
Doe je voordeel met onze tips.