• Overig
  • Gewijzigd op 15 juni 2022

Kwaremont koersbier

Nergens is de passie voor de koers groter dan in Vlaanderen. Vooral de omgeving van de Oude Kwaremont zit wielrennen in het bloed van de Belgen. Niet verwonderlijk dus dat op een steenworp afstand van de kasseienklim Kwaremont bier wordt gebrouwen.
Kwaremont koersbier
Kwaremont koersbier

Wielrennen en bier gaan hand in hand. Vooral in het koersgekke België zijn ze als Vlaamse friet en mayo met elkaar verbonden. Maar ook in het nuchtere Nederland zie je steeds vaker fietsbiertjes opduiken. Bijvoorbeeld na afloop van een toertocht of tijdens wielercafés. Een van de bekendste koersbiertjes is Kwaremont, een door Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove gebrouwen kuitenbijter. Doet De Brabandere geen belletje rinkelen? Tijd voor een geschiedenislesje.

In den beginne

Het fundament voor Brouwerij De Brabandere wordt in 1894 gelegd door Adolphe De Brabandere en zijn zoon Josef. De hoevebrouwerij bestaat in het begin uit niet veel meer dan een brouwzaal met een paar koperen ketels en een opslagplaats voor mout.

Een paar jaar later neemt zoonlief het stokje over en wordt de productie flink opgevoerd. Als Jozef in 1929 overlijdt, houdt zijn weduwe de boel draaiende totdat zoon Albert in 1950 klaar is om in de voetsporen van zijn bierbrouwende vader te treden. 

Albert is een slimme handelaar. Hij besluit het goudgele gerstenat niet alleen aan cafés en particulieren te verkopen, maar ook aan horeca en bierhandelaren. De bier-business is booming.

"Bert de Brabander is fervent fietser en besluit dat er een wielerbiertje moet komen"

Naarmate de tijd verstrijkt, krijgt het oorspronkelijk bier, Bavik, gezelschap van andere brouwsels zoals Petrusbier en Wittekerke. In 2013 treedt de 5e generatie aan: Bert de Brabandere.

Bert is fervent fietser en besluit dat er een wielerbiertje moet komen. Niet zomaar een biertje, maar eentje die net als de Oude Kwaremont, de befaamde kuitenbijter uit de Vlaamse voorjaarsklassiekers, karaktervol en pittig is. Eentje die voor leven in de brouwerij zorgt en volgens authentieke brouwprocessen gemaakt wordt.

Leven in de brouwerij

Tim Vermeire, brand manager van Kwaremont, vertelt dat hiervoor eerst de merknaam Kwaremont moest worden overgekocht. “Er bestond al een Kwaremont-bier. Dit was een amberkleurig bier dat alleen lokaal werd gedronken. Wij hebben er na de aankoop een heel ander bier van gemaakt en ons gefocust op de koers.”

In 2014 komt Kwaremont op de markt. Vanaf het begin zet de jonge directeur vol in op het wielrennen. Zo is het merk duidelijk zichtbaar op de grootste voorjaarsklassiekers en verkrijgbaar in wielercafés. 

Als in 2017 een verwilderd uitziende Peter Sagan – lang haar, dikke baard – op het podium van Gent-Wevelgem een gigantisch glas Kwaremont aan zijn mond zet, is het hek van de spreekwoordelijke dam. “We kregen aanvragen uit alle hoeken van de wereld.” De uitreikingsceremonie met Kwaremont bier is onderdeel van de slimme marketingstrategie die Bert introduceerde.

Uit liefde voor de koers

De liefde voor de koers vind je terug in zowel het bier als het flesje én het speciale bierglas. Het blonde brouwsel is een stevig volmout biertje met een pittig ‘stijgingspercentage’ van 6,6% - een knipoog naar de echte Kwaremont (2.200 m, 4,6% gemiddeld, max 11,6%). 

Komen de retrokleuren op het etiket je vaag bekend voor? Dat kan kloppen: ze zijn geïnspireerd op het beroemde Moltini-shirt waarin Eddy Merckx in de jaren 70 zijn tegenstanders met huid en haar opvrat. De slogan ‘gebrouwen voor kopmannen en -vrouwen’ sluit naadloos bij deze koersbeleving aan.

Zelfs over het bierglas is nagedacht. De robuuste vorm doet denken aan een Vlaamse kassei. Verder staat op de voet van het glas een levensechte afdruk van een kassei-segment van de Oude Kwaremont.

" De steel wordt gesierd door een fietser die omhoog zwoegt"

Leuk weetje: de precieze locatie van deze kasseien is slechts bij 2 mensen bekend: de CEO van de brouwerij en de fotograaf. Tenslotte wordt de steel gesierd door een fietser die omhoog zwoegt. Loopt het water je al in de mond?

Een kijkje achter de schermen

Benieuwd hoe het Belgische koersbier wordt gebrouwen? De familiebrouwerij valt te bezoeken op afspraak. Tijdens de rondleiding kom je alles over het brouwproces te weten en kun je uiteraard ook een paar biertjes proeven. 

Vlaamse scherprechters

Als je toch in de buurt bent, neem dan vooral je fiets mee. In de omgeving van Bavikhove stikt het van de venijnige beklimmingen. Behalve de Oude Kwaremont vind je hier bijvoorbeeld ook de Taaienberg (gemiddeld 7,8%), de Koppenberg (gemiddeld 11,6%) en de Paterberg (gemiddeld 13,7%). Lees het artikel dat we over deze kasseienklimmen schreven.

Vergeet in Oudenaarde niet in de remmen te knijpen. Hier bevindt zich het Centrum Ronde van Vlaanderen. Eenmaal over de drempel word je ondergedompeld in de Vlaamse wielercultuur. De expositie over de Ronde van Vlaanderen, de wielershop, het Peloton Café: alles is erop gericht om jou dronken van koersgeluk weer op pad te sturen. Proost!

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant