• Toertochten
  • Gewijzigd op 7 april 2025

Climate Classic: fietsen langs de 'toekomstige' kustlijn van Nederland

Fiets op 20 juni langs de ‘toekomstige’ kustlijn van Nederland en strijd mee tegen de zeespiegelstijging. We vroegen drie deelnemers waarom zij meedoen aan deze unieke fietstocht. "Ik wil mijn steentje bijdragen aan een duurzamere wereld."
Climate Classic: fietsen langs de 'toekomstige' kustlijn van Nederland
Climate Classic: fietsen langs de 'toekomstige' kustlijn van Nederland

Fiets op vrijdag 20 jui mee langs de kustlijn die we met z'n allen nooit willen zien. In de nabije toekomst dreigt een groot deel van Nederland door de steiging van de zeespiegel onder water te lopen.

Kom in actie en doe mee aan de Climate Classic. Trap voor het klimaat. Voor onze toekomst. Voor vergroening. Maak een Klimaatbelofte, laat je sponsoren en steun Justdiggit — de organisatie die Afrika weer groen maakt en zo de aarde afkoelt.

Kies jouw afstand:

  • 40 km: De Bilt – De Bilt inspiratietocht, met 3 duurzame stops

  • 100 km: De Bilt – De Bilt

  • 125 km: Breda – De Bilt

  • 175 km: De Bilt – De Bilt

  • 250 km: De Bilt – Groningen

  • 375 km: Breda – Groningen

Ik doe mee
 

Twijfel je nog?

Harold, Thea en Wendela gingen je voor. Lees hoe zij zich voorbereiden op deze tot in de puntjes georganiseerde rit én waarom ze fietsen voor verandering. Drie mensen, drie verhalen, één doel: een leefbare planeet - zonder natte voeten.

Wendela Waller

Waarom doe je mee aan de Climate Classic?
Dit unieke evenement biedt de kans om onderdeel te zijn van een grote groep gelijkgestemden, en samen met hen te doen wat ik leuk én belangrijk vind, namelijk fietsen en klimaatverandering onder de aandacht brengen. Dat wil ik gewoonweg niet missen. Tijdens de Climate Classic kan ik mijn bezorgdheid over de opwarming van de aarde uiten op een positieve manier, dus zonder het risico te lopen om bespoten te worden met een waterkanon. Het biedt bovendien de mogelijkheid om die zorgen ook te delen met (duizenden!) anderen.

Welke afstand?
Ik kies voor het rondje van 100 kilometer. De reden is vooral gemak en een beetje luiheid: ik woon in Utrecht dus van deur tot Bilt en van finish weer tot mijn voordeur is het zo'n 120 kilometer. Dat leek me wel een overzichtelijk tochtje.

Heb je speciaal getraind voor de tocht?
Hoewel ik geen auto heb en daarom dagelijks op een (stads)fiets zit, moet ik me voor langere fietstochten wel goed voorbereiden. Mijn lijf is namelijk niet gewend aan duursporten. Ik doe al zo'n 35 jaar aan klassiek ballet. Per week sta ik minstens 5 uur in de dansstudio, maar die training is eigenlijk meer vergelijkbaar met (lichtgewicht) krachttraining. Om een beetje mee te kunnen komen, ben ik deze winter begonnen met core stability oefeningen voor fietsers, gewoon thuis op m’n yogamatje. En nu het voorjaar is begonnen stap ik op mijn gravelbike voor een rondje Utrechtse heuvelrug.

"Bij de eerdere editie waar ik aan meedeed beloofde ik mijn vlees- en visconsumptie tot een minimum te beperken"

Ben je bang dat we in Nederland natte voeten krijgen?
Ik ben niet zo bang voor ‘natte voeten’. Wat mij wel angst inboezemt, of eigenlijk vooral veel verdriet doet, is het verlies van biodiversiteit. Klimaatverandering, vervuiling, overbenutting en uitputting van land bedreigt het voortbestaan van veel wilde plant- en diersoorten. Hele ecosystemen gaan naar de knoppen door ons toedoen. En de paradox is: we hebben biodiversiteit juist hard nodig om klimaatverandering het hoofd te bieden. Dat is het rationele verhaal. Het raakt me ook emotioneel. De natuur heeft zoveel moois en bijzonders te bieden. Daarom fiets ik er ook zo graag doorheen.

Welke klimaatbelofte heb jij gedaan?
Bij de eerdere editie waar ik aan meedeed beloofde ik mijn vlees- en visconsumptie tot een minimum te beperken. Best een offer, want ik vind het heerlijk om te eten. Maar inmiddels kost me dat weinig moeite meer. Mijn nieuwe belofte voor de komende editie is bijdragen aan de promotie van de Climate Classic.

En hoe ga je die belofte uitvoeren?
Ik heb meteen daad bij het woord gevoegd en op mijn werk een poster van de Climate Classic geprint. Die heb ik opgehangen op het bord bij de ingang van kantoor, en er een oproep bij gezet om je aan te melden (zie bijlage voor een foto daarvan). Inmiddels staan er rond het postertje al meer dan 10 namen. Ook heb ik wat reclame gemaakt via Linkedin en Bluesky.


Harold Veldkamp & zoon (op een tandem)

Waarom deden jullie mee aan de Climate Classic?
Allereerst de sportieve uitdaging. Daarnaast is het in het huidige geo-politieke klimaat noodzakelijk om elke gelegenheid aan te pakken om het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen. De Climate Classic maakt het inzichtelijk - door langs de mogelijk toekomstige vloedlijn te fietsen - wat de gevolgen kunnen zijn bij ongewijzigd klimaatbeleid.

Welke afstand?
Het plan was om de volledige afstand te fietsen. Helaas kwam ik voor de tocht in het ziekenhuis terecht en viel alle geplande trainingsarbeid samen met mijn zoon behoorlijk in het water. Daardoor zijn we pas in Zwolle opgestapt om zo toch nog een mooie tocht te kunnen fietsen. Achteraf gezien de juiste keuze, want in Groningen was het beste voor ons beiden er wel van af.

Heb jullie speciaal getraind voor de tocht?
Dat was wel de bedoeling en ook nodig, helemaal in mijn geval. Mijn zoon was tot voor kort nog lid van de paralympische selectie (hij is slechtziend en rijdt op een tandem), dus die had nog wel wat in de benen nadat hij gestopt was. Vanwege werk en verbouwing van ons huis was er van fietsen voor mij niet veel meer gekomen, dus trainen was geen overbodige luxe.

"Ik ben niet bang voor natte voeten, maar ik maak me wel zorgen"


Zijn jullie bang dat we in Nederland natte voeten krijgen?
Bang is niet het juiste woord, maar ik maak me wel zorgen. Juist in een land waar we al achter dijken moeten wonen om het water buiten te houden zouden we niet alleen hierover zorgen moeten hebben, maar ook meer dan bereid moeten zijn om er iets aan te doen. Hoe klein ook.

Welke klimaatbelofte heb jullie gedaan?
Mobiliteit zoveel mogelijk verduurzamen.

Hoe gaan jullie deze belofte uitvoeren?
Mijn zoon gaat altijd met de trein naar zijn werk en ik zoveel mogelijk. Dit is nog behoorlijk lastig  omdat het OV in kleine dorpen op het platteland behoorlijk te wensen over laat.

Thea Wieland

Waarom doe je mee aan de Climate Classic?
Vorig jaar nam ik, samen met mijn collega's, voor het eerst deel aan de Climate Classic. Een indrukwekkende tocht van 250 kilometer. Het was niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een emotionele ervaring die me aan het denken heeft gezet: ik zag met eigen ogen wat de gevolgen van klimaatverandering kunnen zijn voor de kustlijn van Nederland. De gedachte dat mijn eigen dorp misschien niet meer zal bestaan door de stijging van het waterniveau, raakte me diep. Sinds die dag ben ik nog gemotiveerder om mijn steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld, omdat ik heb gezien hoe groot de impact kan zijn.

Welke afstand?
Dit jaar heb ik nog meer motivatie, want een deel van diezelfde groep collega's doet weer mee, en mijn vriend fietst nu ook de tocht mee, dit keer de gehele tocht van 375 kilometer. Hoe zwaar de tocht ook zal zijn, ik weet zeker dat we dit met z’n allen gaan volbrengen. We doen het samen, schouder aan schouder.

Heb je speciaal getraind voor de tocht?
Ik ga niet specifiek voor de Climate Classic trainen. Sporten is een vast onderdeel van mijn leven; het hele jaar door ben ik buiten actief met duursporten zoals fietsen, suppen, hardlopen en wandelen. Het onderhouden van een goede conditie is voor mij essentieel, niet alleen vanwege mijn liefde voor sport, maar ook vanwege mijn gezondheid; Ik ben longpatiënt en heb een beperkte longinhoud. Wanneer ik niet actief blijf, neemt de kans op infecties toe, wat kan leiden tot een verdere achteruitgang van mijn longvolume.

"Hoe zwaar de tocht ook zal zijn, ik weet zeker dat we dit met z’n allen gaan volbrengen"

Ben je bang dat we in Nederland natte voeten krijgen?
Ik vind het lastig om precies te zeggen of we in Nederland natte voeten gaan krijgen door klimaatverandering, of binnen hoeveel jaar dit zou gebeuren. Misschien krijgen we eerst te maken met andere rampen, zoals een slechte kwaliteit van ons drinkwater, of dijkdoorbreking door andere oorzaken. Die onzekerheid maakt het onderwerp extra ingewikkeld, maar het laat ook zien hoe belangrijk het is dat we actie blijven ondernemen.

Welke klimaatbelofte heb jij gedaan?
Sinds een tijdje heb ik besloten om mijn steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Het begon met kleine stapjes, maar al snel groeide het uit tot een volledige belofte aan mezelf en mijn gezin. Onze focus ligt nu op vier gebieden: minder plastic, efficiënter verwarmen, voedselverspilling tegengaan en meer bewegen en spullen een tweede leven geven.

En hoe ga je die belofte uitvoeren?
Het eerste wat we hebben aangepakt, is het plasticgebruik in ons huishouden. We nemen nu altijd onze herbruikbare tasjes mee naar de winkel en kiezen bewust voor producten zonder onnodige plastic verpakkingen. Daarnaast hebben we besloten om de airco te gebruiken voor verwarming in plaats van onze oude gasgestookte verwarming. Een ander belangrijk doel voor ons is om voedselverspilling te verminderen. Tot slot hebben we ons voorgenomen om spullen te verkopen of te doneren in plaats van ze weg te gooien.
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant