• Toertochten
  • Gewijzigd op 5 november 2024

Do's en dont's bij toertochten

Er worden jaarlijks ruim 2.500 toertochten in Nederland georganiseerd. Variërend van kleine tochten met 300 deelnemers tot mega-evenementen met meer dan 10.000 deelnemers. Fiets jij binnenkort (voor het eerst) een toertocht? Lees dan onze tips.
Do's en dont's bij toertochten
Do's en dont's bij toertochten

Wat is een toertocht?

Een toertocht is een uitgezette route die je samen met andere deelnemers op een bepaalde datum en tijd fietst. Toertochten vinden plaats op de openbare weg of in het bos en zijn geen wedstrijd. Je tijd wordt niet gemeten en na afloop worden er geen medailles verdeeld. Bij de meeste toertochten kun je kiezen uit verschillende routes met verschillende afstanden en uitdagingen. Zo zijn er toertochten van 50 km maar ook van 250 km, met veel of weinig hoogtemeters. Het tijdstip waarop je kunt starten ligt vaak vroeg in de ochtend zodat je bij lange ritten niet te laat thuis bent. De organisator van een toertocht zorgt dat je op de dag van de tocht weet waar je moet fietsen. De meeste tochten zijn aangegeven met pijlen, sommige routes kun je echter alleen fietsen met behulp van een navigatiesysteem. In dat geval kun je de route vooraf downloaden.  

Je kunt je online inschrijven voor een tocht of je pas aan de start inschrijven. Je toertocht start zodra je je gemeld hebt bij de organisatie op de startlocatie. Volg daarbij de borden ‘inschrijven’. Wielersportbond NTFU coördineert zo’n 2.500 toertochten en zorgt ervoor dat organisaties hun zaakjes op orde hebben. Zo is de route nauwkeurig uitgezet, is er EHBO aanwezig en krijg je onderweg vaak nog een snack en wat te drinken.

 

Do’s

  • Zorg dat je op tijd weet of je je online moet inschrijven of nog op de dag zelf kunt inschrijven. Niets zo vervelend als aan de start ontdekken dat het maximum aantal deelnemers is bereikt.
  • Vertrek op tijd: houd er rekening mee dat je bij de startlocatie eventueel nog op zoek moet naar een parkeerplaats voor je auto of, bij grotere evenementen, wat verder van de start moet parkeren. Daarnaast kun je tussen 8.00 en 9.00 uur rekenen op grote wachtrijen bij de inschrijftafel. Zeker bij grote evenementen.
  • Neem reservemateriaal mee. Een reserveband, een setje bandenlichters, een fietspompje en een simpele multitool zijn de minimale benodigdheden om weer thuis te komen.
  • Zorg voor een gevulde bidon en wat te eten voor onderweg. Vaak kom je bij toertochten onderweg nog langs een pauzeplaats waar je wordt verwend met een banaan, een krentenbol en/of wat te drinken. Toch wil je niet overvallen worden met een tekort aan energie. Zorg er dus voor dat je altijd een energiereep of gelletje bij je hebt voor het geval.
  • Het klinkt misschien betuttelend en overbodig maar houd je aan de verkeersregels. Een toertocht vindt namelijk niet plaats op een afgesloten parcours. Onderweg kom je auto’s, andere fietsers en wandelaars tegen waarmee je de weg (of bos) deelt. Wees vriendelijk tegen andere gebruikers en geef elkaar de ruimte.
  • Draag altijd een fietshelm en check je materiaal voordat je van start gaat.
  • Zorg dat je een telefoon bij je hebt en het noodnummer van de organisatie. Deze laatste vind je vaak op je startbewijs of krijg je op een polsbandje mee. In levensbedreigende situaties bel je als eerste 112. Bij minder ernstige ongevallen bel je de organisatie.
  • Fiets je mee in een groep, maak dan afspraken over bijvoorbeeld de tekens en doorwisselen. Beter nog: wijs een wegkapitein aan die de groep aanstuurt.
  • Samen uit, samen thuis: fiets je samen met vrienden een toertocht, maak dan goede afspraken. Houd je samen hetzelfde tempo aan of splits je op en zie je elkaar terug bij de finish.

Don’ts

  • Neem geen onnodige risico’s door met een hoge snelheid te fietsen. Een toertocht is geen wedstrijd.
  • Deelnemen aan de tocht zonder daarvoor te betalen, het zogenoemde zwartrijden, kan echt niet. De organisatie steekt veel tijd en energie in een evenement zodat jij zorgeloos kunt genieten van je fietstocht. Tegenover dat ultieme fietsplezier mag best een kleine vergoeding staan, toch?
  • Leave no trace! Neem je een gelletje, banaan of sportreep mee, stop dan het afval in je zak en gooi het op een later moment in de prullenbak. Afval dat wordt achtergelaten na een toertocht geeft ons een slecht imago en daar zullen we hoe dan ook last van krijgen
  • Schreeuwen of agressief gedrag richting andere deelnemers is not-done. Iedere deelnemer aan een toertocht komt in zijn of haar vrije tijd. Geef elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte en ga niet inhalen op smalle paden of drukke wegen. Ben je op zoek naar ruimte om hard te kunnen fietsen, dan kun je beter niet naar een toertocht gaan.

Fietsers die de verkeersregels overtreden en geen rekening houden met andere weggebruikers zijn een bedreiging voor onze sport. Lees hier waarom.

Wielersportbond NTFU zorgt ervoor dat jij veilig kunt blijven fietsen

Wielersportbond NTFU zet zich actief in om de belangen van jou als sportieve fietser te behartigen. Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS gebruiker kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden.

Ondersteun NTFU
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant