Welke toertocht ga jij dit weekend fietsen?
Schrijf je in en geniet van leuke routes in een mooie omgeving.
Door de strengere maatregelen staan tochtorganisatoren opnieuw voor een uitdaging. Ze moeten meer maatregelen nemen om een ‘coronabestendige’ tocht neer te zetten. Een aantal tochten moet daarom de rit afblazen. Sommige organisaties vinden het niet verantwoord om deelnemers te laten starten. Andere tochten hebben te weinig mensen en middelen om aan de nieuwe regels te voldoen. Denk aan extra vrijwilligers om toegangsbewijzen te scannen en start-, finish- en pauzeplaats in te richten volgens de 1,5-meter-maatregel.
Voordat jij kunt starten, hebben heel wat vrijwilligers alles in het werk gesteld om jou een topdag te bezorgen. Routemakers, uitpijlers, routecontroleurs, EHBO’ers, verkeersregelaars, koffiemannen en -vrouwen, mensen met een lange adem om vergunningen aan te vragen, duizendpoten voor de registratie en administratie, en nu ook nog coronacoördinatoren en coronatoegangsbewijsscanners.
Al die vrijwilligers werken graag en constructief mee om een zo veilig mogelijke tocht te organiseren. Zij hebben het afgelopen half jaar alle maatregelen met grote inzet uitgevoerd. Wielersportbond NTFU ondersteunt ze daarbij, bijvoorbeeld met praktische richtlijnen en adviezen.
De NTFU laat zich ook in Den Haag horen. Zo heeft de wielersportbond er samen met de wandel-, ruiter- en schaatssport voor gezorgd dat toertochten een uitzonderingspositie kregen op evenementen. Overheden, veiligheidsregio’s en gemeenten zetten deze activiteiten - geheel ten onrechte - gelijk met bijvoorbeeld popconcerten en cultuurfestivals. Door de lobby van de NTFU en buitensportbonden zag het ministerie van Sport in dat wandel-, fiets- en skatetochten veilige buitensportactiviteiten zijn. Omdat het de gemeenten zijn die de vergunningen verstrekken, riep de NTFU vervolgens de gemeenten op hun loketten te openen.
Ook als we terug gaan naar de ‘normale’ situatie, is het belangrijk dat het makkelijker wordt toertochten te organiseren. Nu moeten organisatoren bij elke gemeente die de tocht doorkruist, een vergunning aanvragen. Een langdurig en tijdrovend proces. Daarom pleit de NTFU met de andere buitensportbonden voor een makkelijkere vergunningsprocedure. Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft recent toegezegd de mogelijkheden voor één vergunning voor meerdere gemeenten te willen onderzoeken.
Draag ook je steentje bij, door bijvoorbeeld de instructies die je krijgt van de vrijwilligers te volgen. Zij doen immers hun uiterste best om onder de geldende maatregelen voor jou een uitdagende maar veilige toertocht te organiseren. En dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden zorgt de NTFU dat je nu en in de toekomst kunt genieten van de wielersport.
Redactie Fietssport
Schrijf je in en geniet van leuke routes in een mooie omgeving.
Welke toertocht ga jij rijden?
Deze tochten moet je gereden hebben!
Deze zes tochten mag je niet missen!
De ultieme fietservaring voor toerfietsers.
Fietssport is ook van de partij. Fiets jij met ons mee?
Deel met vrienden of voeg toe aan je agenda.
Doe mee aan de winactie en maak kans op een gratis startbewijs.
Zet deze vier tochten op je ridelist!
Doe mee aan de winactie en maak kans op een startbewijs