• Toertochten
  • Gewijzigd op 25 februari 2022

Toertocht rijden? Check deze tips

Goed nieuws: er staan weer nieuwe tochten op onze kalender. Maar, er gelden nog wel een aantal regels. Met deze 7 tips sta je goed voorbereid aan de start.
Toertocht rijden? Check deze tips
Toertocht rijden? Check deze tips

De meeste coronamaatregelen vervallen in februari. Daar zijn ook wij, als wielersportbond én fietsliefhebbers, heel blij mee. Want ook voor organisatoren wordt het daardoor makkelijker om een toertocht te organiseren. Het actuele overzicht met toertochten vind je hier.

Regels van de Rijksoverheid

Voor jou als deelnemer van een toertocht geldt:

  • Fietsen in een groep mag.
  • De 1,5-meter-maatregel geldt nog tot 25 februari. Houd hier dus nog even rekening mee en geef andere weggebruikers voldoende ruimte. Fiets je in een groep, dan hoef je tijdens het fietsen onderling geen afstand te houden.
  • Je volgt de hygiënevoorschriften van het RIVM en de toertochtorganisator op.

Coronatoegangsbewijs

Tot 25 februari moet je vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs laten zien, als je naar binnen wil bij:

  • Sportaccommodaties, zoals de sportkantine (behalve bij afhaal), kleedkamer of het toilet en op het buitenterras;
  • Sportbeoefening binnen, zoals de sportschool, groepslessen spinning;

Vanaf 13 jaar heb je een toegangsbewijs nodig als je naar binnen wil bij:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen;
  • Evenementen.

Daarnaast kan ook de organisatie van de tocht bepalen of je wel of geen toegangsbewijs nodig hebt. De regels gelden voor deelnemers en voor publiek.

Lees ook: Waar heb je als wielersporter een QR-code nodig?

1. Schrijf je van te voren in

Zo hoef je geen formulieren in te vullen of te wachten in de rij. Bij de inschrijftafel hoef je niet meer met contant geld te betalen, waarmee je handcontact vermijdt. Dit helpt de verspreiding van het coronavirus te beperken. Bovendien ben je verzekerd van een startbewijs. Je kunt ook al aangeven welke starttijd jouw voorkeur heeft.

2. Gebruik je Scan & Go-pas

Je gaat snel van start met je Scan & Go-pas. Daarmee voorkom je dat je in de rij moet staan voor de inschrijftafel. Heb je een Fietssport PLUS-account? Dan heb je automatisch een Scan & Go-barcode. Je vindt jouw barcode in de Fietssport-app.

3. Sta 10 minuten van tevoren aan de start

Houd je aan de starttijd van jouw voorkeur en wees op tijd. Sta maximaal 10 minuten van te voren klaar aan de start. Zo voorkom je dat het te druk wordt bij de start.

4. Neem je eigen eten en drinken mee

Zorg voor een goed gevulde bidon en voldoende te eten voor onderweg. Is er een verzorgingspost onderweg? Dan bieden vrijwilligers alleen gesloten repen aan en de watervoorziening wordt na ieder gebruik schoongemaakt.

5. Gebruik je eigen bidon

Drink alleen uit je eigen bidon. Neem voor de zekerheid twee gevulde bidons mee. 

6. Volg de instructies op

Volg de looproutes en informatieborden op die bij de start-, finish- en pauzeplaatsen hangen. Dat geldt ook voor de parkeerplaats, fietsenstalling, inschrijfbureau en bij toilet-, kleed- en doucheruimtes. Houd je ook aan de instructies die je krijgt van de vrijwilligers: zij doen hun uiterste best om onder de geldende maatregelen voor jou een uitdagende maar veilige toertocht te organiseren.

7. Houd rekening met andere weggebruikers

Er wordt nog steeds dringend geadviseerd minimaal 1,5 meter afstand te houden. Houd onderweg rekening met elkaar en andere weggebruikers. Pas je snelheid aan als je inhaalt of passeert. Wees vriendelijk tegen andere weggebruikers en geef elkaar de ruimte.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant