Genieten staat voorop
Een handjevol wielrenners vindt het nodig om tijdens toertochten de gaskraan vol open te draaien. Om te voorkomen dat tochten veranderen in races, voert de NTFU snelheidscontroles in. “Toertochten zijn bedoeld om te genieten: nieuwe plekken ontdekken, gezellig kletsen met andere fietsers en lekker sportief bezig zijn,” zegt Ard Bergvos van de NTFU.
“Natuurlijk mag je op een lange klim of lege polderweg flink gasgeven, maar het is niet de bedoeling om als Mathieu van der Poel of Demi Vollering van start naar finish te knallen.”
Lasergun
Om racefietsers te kunnen flitsen heeft de sportbond een aantal laserguns (radarpistolen) van de Nationale Politie overgenomen. Daarnaast wordt iedere toertochtdeelnemer verplicht vanaf 1 mei om een speciaal ontworpen stuurbordje en barcode - met persoonlijk nummer - aan te schaffen.
“Zo kunnen we snelheidsovertreders direct identificeren,” legt Bergvos uit. “Fiets je harder dan 27 km/uur, dan word je door een opgeleide NTFU-controleur staande gehouden. Deze maximumsnelheid is niet willekeurig gekozen, maar gebaseerd op de ervaring van onze toertochtinspecteurs en vastgelegd in de NTFU-statuten.”
"Fiets je harder dan 27 km/uur, dan word je door een opgeleide NTFU-controleur staande gehouden"
De eerste keer krijg je na het scannen van de barcode onder je zadel een waarschuwing en een gratis energiereep met de tekst:
Genieten in plaats van gas geven! Maar bij een tweede overtreding volgt een serieuze sanctie: een jaar lang niet deelnemen aan NTFU-tochten.
Snelheidsdiscipline
Ook Kelly Kust van de Nationale Politie juicht het initiatief toe: “Het is een mooie kans om wielrenners wat snelheidsdiscipline bij te brengen. Door gas terug te nemen, zorgen ze niet alleen voor een veiligere toertocht, maar geven ze ook een goed voorbeeld aan andere weggebruikers.”
De nieuwe maatregel gaat op 1 mei 2025 in, zodat fietsers ruim de tijd hebben om hun verplichte stuurbordje en barcode aan te schaffen. Om de prijs van tochten laag te houden, hoeven deelnemers slechts de verzendkosten te betalen. “We willen natuurlijk niet dat iemand zich blauw betaalt,” grapt Bergvos.
1 april
Geintje dus. Ook na 1 mei hoef je niet bang te zijn voor flitsboa’s die verdekt achter iedere boom staan opgesteld. En word je niet bekeurd omdat je harder dan 27 km/uur rijdt.Bij de meeste deelnemers speelt snelheid namelijk helemaal geen rol. Ruim 60 % doet mee voor de mooie omgeving, 50% voor de gezelligheid en 25% omdat ze sportief bezig willen zijn.
Betekent dat dat je onbeperkt kunt jakkeren? Nou nee. Gas geven mag, maar dan wel op plekken waar het kan – uiteraard zonder anderen te hinderen. Zo blijft het voor iedereen leuk.
En om het leuk te houden, geven we je paar tips (ook voor doortrappers).