• 100,9 km
  • Borculo (Gelderland)

Oerend onverhard in de Achterhoek (dag 1)

Een lichte nevel hangt nog over de weilanden bij Borculo als we dit dorp met stadsrechten in de Achterhoekse gemeente Berkelland uitfietsen. We zijn deze eerste dag van ons tweedaags bikepacking avontuur gestart bij WOEST Sport, de lokale sportwinkel voor fietsers, zwemmers en triathleten. En het juiste adres voor een lastminute energiereep en sportdrank. Na een paar honderd meter rijden we al over de eerste gravelstrook. Nadat we het water van de Berkel en Slinge zijn overgestoken maken we een lus door het prachtige Stelkampsveld: een afwisselend gebied van essen, graslanden, houtwallen, bosjes en heiden met vennen. En dat merk je meteen aan de altijd wat drassige ondergrond op de smalle paden.

Een paar kilometer verder fietsen we over de onverharde Hangzolder – wat een prachtige straatnaam! - langs de Lochemse Berg. Deze streek werd ooit, en eigenlijk nog steeds wel, gevreesd vanwege de ‘witte wieven’, die als witte nevels over de heide en moerasgronden zweefden. De Achterhoek en delen van Twente laten zich hier kenmerken door het magnifieke coulissenlandschap. Dit bestaat uit een halfopen landschap dat door de vele heggen, houtwallen en muurtjes het karakter van een toneel met coulissen heeft. Zo heb je na iedere bocht bij de eeuwenoude landerijen en boerderijen weer een heel nieuw decor.

We fietsen onder Lochem door, maar het silhouet van de Gudulakerk, ook wel de Grote Kerk genoemd, is vanaf vele plaatsen goed zichtbaar. De beiaard van de deze kerk is met 49 klokken een van de mooiste en grootste van Gelderland. Ten westen van Lochem fietsen we langs Landgoed de Velhorst, bekend om de prachtige rododendrons. Opnieuw steken we de Berkel over in de richting van het dorp Almen. Asfalt en gravel wisselen elkaar in snel tempo af in de richting van Kranenburg en het gebied ten westen van Ruurlo. Mocht je tijd hebben, breng dan zeker een bezoek aan museum MORE en Kasteel Ruurlo, waar tegenwoordig het magische werk van de schilder Carel Willink hangt.

In de buurt van Mariënvelde fiets je over enkele eeuwenoude, onverharde kerkenpaden. Via natuurgebied De Vennebulten komen we door het bijzondere landschapsreservaat De Aaltense Goor. Geniet van de beloning aan het eind: een prachtig houten vlonderpad. Kort hierna draaien we naar het noorden, in de richting van Lichtenvoorde en Vragender. Hier overnachten we op minicamping Achterhoeks Goed.

  • Gravelbike
  • 100,9 km

Route details

Afstand
100,9 km
Hoogtemeters
53 hm
Startlocatie
WOEST Sport in Borculo is een perfect startpunt voor twee dagen bikepacking in de Achterhoek. De winkel puilt niet alleen met mooie spulletjes (altijd handig), maar beschikt ook over een werkplaats waar vakkundige mecaniciens je in geval van pech zo weer op weg helpen.
plan route
Omgeving
Bos, Heide, Weide/akkers
Terrein
Goede wegen, Gravelpaden, Singletracks, Slechte wegen, Kasseien, Bospaden, Zandpaden
Vignet nodig?
Nee

Wat anderen van deze route vonden.

Er zijn geen reviews voor deze route.