• 202,2 km
  • Borculo (Gelderland)

Oerend onverhard in de Achterhoek

Onverharde wegen in dichte bossen. Kronkelende paden dwars door uitgestrekte velden. Met onderweg de lekkerste pannenkoek ooit. Fotograaf Ard Krikke en routemaker Merijn Heijne gingen twee dagen bikepacken tussen Lochem en Winterswijk. En kwamen terug met een grote glimlach. Hun conclusie: het gravelavontuur lonkt in de Achterhoek. 

Avontuur om de hoek vraagt om niet veel meer dan simpelweg heel veel zin om op pad te gaan en de boel te verkennen. En dat hebben we gedaan. De Achterhoek, een regio waar de tijd blijkt te kunnen vertragen, lokte ons met de belofte van onverharde ontdekkingen. Van weidse vergezichten, kronkelende kerkenpaden en prachtige natuur. Weerstand bieden tegen de overdonderende rust heeft geen enkele zin. En waarom zou je ook? Laat je juist verleiden door de onverharde verlokkingen in de Achterhoek, zoveel meer dan een willekeurige plek op de kaart van Nederland.

Wij trapten in twee dagen ietsje meer dan 200 kilometer weg. Bepakt en bezakt, met bikepacking spullen van Vaude. Dat is voor een beetje getrainde gravelaar goed te doen. Helemaal als je in plaats van camping voor een hotel of Airbnb kiest. Echte kilometervreters kunnen de tocht uiteraard ook in één dag afraffelen. Hierdoor heb je waarschijnlijk wel minder oog voor de prachtige omgeving en minder tijd om bijvoorbeeld een lekkere pannekoek bij De Heijkamp te eten of een welverdiend biertje in Groenlo weg te tikken.

We hebben ook de losse GPX-bestanden van beide dagen op ons routeplatform gezet. Hier vind je per dag een beschrijving van wat je onderweg kunt verwachten. Ga naar www.fietssport.nl/routes en zoek op 'oerend'.

  • Gravelbike
  • 202,2 km

Route details

Afstand
202,2 km
Hoogtemeters
127 hm
Startlocatie
WOEST Sport in Borculo is een perfect startpunt voor jouw bikepacking avontuur in de Achterhoek. De winkel puilt niet alleen met mooie spulletjes (altijd handig), maar beschikt ook over een werkplaats waar vakkundige mecaniciens je in geval van pech zo weer op weg helpen.
plan route
Omgeving
Terrein
Vignet nodig?
Nee

Wat anderen van deze route vonden.

Cobi van Rijn
2024
Een heel fijne route, weinig echt moeilijke stukken. Af en toe verwarrend omdat de pijlen afweken van de GPX. Dat ging nog wel eens mis