Samen komen we verder

Natuurlijk kun je bij ons terecht voor een goede fietsverzekering, een leuk magazine en een handige app. Daar zijn we apetrots op. Maar wist je ook dat we alles op alles zetten om fietsroutes op te houden en toertochten mogelijk te maken? We zetten ons in voor een toekomst waarin jij als fietser kan blijven genieten van de mooiste hobby ter wereld: fietsen! Hiervoor hebben we wel jouw hulp nodig. Want wat heb je aan je mooie racefiets, gravel- of mountainbike als er geen paden, toertochten, clubs en verzekeringen zijn? Vanaf 45 euro per jaar strijd je met ons én 75.000 andere leden mee. Samen komen we verder. 
Word PLUS-lid

 

Wielerclubs helpen



Meer dan 4.300 fietsers sloten zich in 2023 aan bij een van de 500 wielerclubs van de NTFU. En dat is goed nieuws, want wielerclubs zijn ontzettend belangrijk voor onze sport. Het is de plek waar jij andere wielrenners, mountainbikers of gravelbikers ontmoet en je vrienden- en kennissenkring vergroot. Maar wielerclubs zijn meer dan dat. Zij zijn ook de drijvende kracht achter toertochten, Start2Bike-trainingen en een toffe klimweek in het buitenland. Zonder leden kan zo'n wielerclub dus niet bestaan. 
 
Vrijblijvend kennis maken bij een vereniging in de buurt: Welkom op de club
 

Routes en ruimte voor mountainbikers



In juni 2021 introduceerde de NTFU het landelijk kleurcodesysteem voor mountainbikeroutes. Inmiddels zijn we drie jaar verder en hebben ruim 100 mountainbikeroutes zo'n kleurcode, goed voor ruim 2.000 kilometer aan trails. En dat worden er alleen maar meer. Net zoals in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van routes aan. Zo kun je als mountainbiker bewust de afweging maken welke trail wel en niet geschikt is voor jouw skillset. En dat is niet alleen veiliger, maar biedt routebouwers ook de kans om in de toekomst uitdagender routes voor jou te maken.
 
Over die toekomst gesproken: in 2024 stelden we een toekomstvisie op waarin we duidelijk uitleggen hoe mountainbikers en gravelaars de komende jaren van de Nederlandse natuur kunnen blijven genieten. 

Een belangrijke taak daarin is weggelegd voor vrijwilligers. Daarom organiseren we workshops voor trailcrews. Deze variëren van het aanleggen van kombochten tot het tegengaan van bodemerosie. Ook toonden we door middel van Strava-onderzoek aan dat MTB-routes ervoor zorgen dat er veel minder ‘in het wild’ door het bos wordt gebiket.
   

Veilige fietssport



Fiets je in een groep van meer dan vier personen? Dan raden we aan om met een wegkapitein of MTB-begeleider te fietsen. Hij, zij of die houdt iedereen bij de les als je gaat wielrennen of mountainbiken. Zeker onder wielrenners is de wegkapitein een begrip: er zijn er al meer dan 2.740 opgeleid. Zo'n wegkapitein zorgt ervoor dat verkeers- en gedragsregels worden nageleefd en dat iedereen rekening houdt met andere weg- en fietspadgebruikers. Zo ga je als groep veiliger op pad, draag je bij aan een positief imago van de sport, wordt fietsen als groep nóg leuker en kun je op elkaar rekenen, want... afspraak  is afspraak!
   

Positief imago

Wielrenners, mountain- en gravelbikers worden in de media vaak negatief afgeschilderd. Door in kranten en op radio/tv volop tegengas te geven doen we er alles aan om dit beeld bij te stellen. Ook geven we zelf het goede voorbeeld. Zo hebben we een Gravel Code gelanceerd die inmiddels door ruim 6.000 gravelaars is ondertekend. Hiermee beloven ze op de paden te blijven, vriendelijk te zijn en van de natuur te genieten.
 
Signeer ook de Gravel Code op www.gravelcode.nl
 

Toekomst voor toertochten



Jaarlijks worden er zo’n 2.000 toertochten georganiseerd, waar ruim 350.000 fietsers aan deelnemen. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Het kost bloed, zweet en tranen om toertochten te organiseren. Om fietsclubs een handje te helpen ontwikkelde de NTFU een tool die met één klik op de knop duidelijk maakt bij wie ze moeten zijn om vergunningen aan te vragen. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op het uitzetten van een mooie route.

Ook komen we in actie als toertochten ergens onder vuur liggen. We hebben ons bijvoorbeeld met succes verzet tegen het omstreden voorstel van de gemeente Vaals om grote fietsevenementen in Zuid-Limburg te verbieden. 
 

Draag jouw steentje bij

Met jouw steun zorgt de NTFU dat je kunt blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.