• Advertorial
  • Gewijzigd op 8 oktober 2024

Oud-prof Erik Dekker is een enthousiast toerfietser

Winnaar van liefst 4 etappes in de Tour de France, de Clásica San Sebastián, de wereldbeker én de Amstel Gold Race. En na zijn profcarrière trapte Erik Dekker nóg tienduizenden kilometers weg. Niet gek dus dat hij hoge eisen aan zijn materiaal stelt.
Oud-prof Erik Dekker is een enthousiast toerfietser
Oud-prof Erik Dekker is een enthousiast toerfietser
Hoeveel kilometer hij jaarlijks nog fietst? Erik Dekker (54) houdt het niet exact bij. “Grappig, ik zat juist vandaag, vlakbij mijn vakantiehuis in Spanje, op een terrasje met wat jongens die ook fietsen. Die ene heeft me op Strava laten zien waar ik kon vinden op hoeveel kilometer voor dit jaar ik in totaal zat. Ik had geen er idee van”, vertelt de ex-prof als we hem begin deze zomer voor dit verhaal in Fietssport opbellen.

De teller staat op dat moment op 5400 kilometer en een beetje. Dekker denkt in 2024 de 10.000 dus misschien nog wel te halen. Een paar jaar terug, vlak voor corona, was dat nog wel 18- of 19.000. “Als mensen mij vragen of ik nog veel fiets, vind ik dat altijd een moeilijke vraag. Want in vergelijking met de tijd dat ik nog beroepswielrenner was, stelt het natuurlijk niks voor. Maar ik snap dat jouw buurman steil achteroverslaat als je zegt dat je teller inmiddels op ruim 5000 kilometer staat. Die zal denken: zoveel haal ik per jaar niet eens met de auto.”

Spannend

Voornaamste van al die kilometers: dat hij ze met plezier wegtrapt. Na zijn profloopbaan, die in 2006 tot een abrupt einde kwam na een zware val in de Tour de France, werd Dekker ploegleider, een functie die hij tot eind 2015 vervulde. Ondertussen had hij de draad alweer opgepakt en reed Dekker fanatiek zijn koersen – op de weg en in het veld - bij de amateurs. “Tot ik het spannend begon te vinden. Ik kreeg steeds meer vraagtekens, stond stil bij de gevaren van de sport.” 

"Nu hij zijn licentie heeft ingeleverd, noemt Dekker zich ‘enthousiast toerfietser’"

Nu hij zijn licentie heeft ingeleverd, noemt Dekker zich ‘enthousiast toerfietser’. Dat gaat, als hij met wat bekenden zijn kilometers in de omgeving van woonplaats Hedel wegtrapt, al gauw tegen een gemiddelde van 34 in het uur. “Maar hier in Spanje, waar het veel meer op en neer gaat, ligt het gemiddelde op 26 of zo.”

Fit blijven

Enthousiast is hij nog altijd, fanatiek net even wat minder. Vragen anderen hem mee te gaan met een toertocht, dan denkt hij daar eerst over na. Is het voor het goede doel (zie kader), dan is hij vaak wel te porren. Zo reed hij onlangs de Ronde van Italië in Brabant, een toertocht vanuit Den Bosch die - als je ‘m met de GPS uittekent - gelijkenissen vertoont met De Laars. “Een paar jaar terug stond ik met mijn camper in Limburg em heb ik naar de Toerversie van de Amstel Gold Race gekeken. Onwaarschijnlijk hoeveel mensen daar plezier aan beleven, echt geweldig. Zelf vind ik het vooral belangrijk om fit te blijven. Niet alleen omdat ik vanaf volgend jaar ook fietsweken in Spanje ga organiseren, maar ook omdat ik weet hoe fijn het is om je gezond te voelen. Daar moet je wat moeite voor doen.’

"Voor de ‘hoofdzaken’ valt Dekker daarom ook terug op helmen en brillen van Ekoï"

Het is fijn als je je dan niet over je materiaal hoeft te bekommeren. Voor de ‘hoofdzaken’ valt Dekker daarom ook terug op helmen en brillen van Ekoï. “Net als elke andere prof heb ik het altijd belangrijk gevonden dat spullen waarmee ik fiets, er mooi uitzien. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze functioneel en veilig zijn. Ik wil tegen een ander kunnen zeggen dat ze die spullen ook kunnen gaan gebruiken.”

Hoe Dekker weet dat de helmen van Ekoï goed zijn? Hij maakt een grapje. “Ik heb de crashtest niet zelf gedaan als je het niet erg vindt, daar hebben ze anderen voor. Zonder gekheid, ik weet gewoon dat het goed is als ik zie dat een aantal ploegen in het profpeloton (waaronder Israel-Premier Tech en Lotto-Dstny, red) ermee rijden. Dat zijn de meest kritische klanten.”

Eyecatcher

Dekker draagt in Nederland vaak de AR14-aerohelm, het model waarmee Victor Campenaerts dit jaar een Touretappe won. Als het warmer wordt pakt hij hier zijn rood-wit-blauwe Gara. Voor zijn tochtjes in de Spaanse zomerzon prefereert hij een witte Stradale, met geoptimaliseerde ventilatie en tot 30 procent verhoogde bescherming dankzij Koroyd technologie. “De prijs-kwaliteitverhouding van Ekoï is geweldig en de online verkoop werkt uitstekend. Ze hebben vaak acties en een zeer adequate klantenservice, wat wel belangrijk is als je online verkoopt.”

"Van deze bril heb ik vaak niet eens in de gaten dat ik ‘m op heb"

Wat de bril betreft heeft Dekker een voorkeur voor de Premium. “Ik vind dat echt eyecatcher. Je kan die bril ook laten personaliseren, net als de helm. Maar voor mij is vooral het gebruiksgemak belangrijk. Ik heb ook met concurrerende merken gereden, die vaak veel duurder waren. Maar van deze bril heb ik vaak niet eens in de gaten dat ik ‘m op heb. Dat zegt mij genoeg, ideaal.”

Fietsen voor het goede doel

Sinds begin 2023 is Erik Dekker ambassadeur van Spieren voor Spieren. Onder meer de Ronde van Italië in Brabant reed hij voor het goede doel dat zich inzet voor kinderen met een spierziekte. “Zeker in mijn tijd als prof werd ik vaak gevraagd voor goede doelen. Ik heb toen besloten dat af te kaderen en me met name in te zetten voor sportieve organisaties en stichtingen die iets doen voor kinderen. Lange tijd heb ik me voor KiKa ingezet, en nu draag ik graag zo nu en dan mijn steentje bij voor Spieren voor Spieren.”

Tekst: Edward Swier
Beeld: Marc Bolsius



 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant