Test: Van Rysel RCR racefiets van Decathlon
Puike prijsvechter.
Een goede fietsbril beschermt je ogen allereerst tegen schadelijke Uv-stralen. Daarnaast heb je door je snelheid rijwind, wat zorgt voor traanogen bij fietsen zonder bril. Wanneer het licht regent of de weg nat is, kunnen spetters het zicht vertroebelen. Ook heb je te maken met vliegende beestjes; de bril zorgt ervoor dat ze je ogen niet bereiken. Kortom, met een fietsbril heb je altijd goed zicht op de weg, wel zo’n veilig idee.
Hoe kies je nu de juiste fietsbril? Het aanbod is namelijk enorm groot in merken en modellen. Samen met Shimano helpen we je keuze wat makkelijker te maken.
Shimano-lenzen worden gemaakt van polycarbonaatsubstraten voor een goede schokbestendigheid, een laag gewicht en goede prestaties bij alle temperaturen. De speciale antikras-coating zorgt voor een helder zicht bij alle weersomstandigheden.
Ook zijn Shimano-brillen voorzien van een speciale (hydrofobische) coating op de binnen- en buitenkant van de lens om deze meer waterafstotend te maken en om te voorkomen dat de lens stof, olie en zand aantrekt. Zo blijft de lens langer schoon en is deze makkelijker te onderhouden.
Gepolariseerde lenzen verminderen schitteringen en weerkaatsingen door het wegdek, water en glas. Met de Optimal PL-lenzen van Shimano kun je het zicht op je fietscomputer helder houden. De hoeveelheid licht dat wordt toegelaten door de Optimal PL-lenzen staat vast op 12-16%, waardoor ze zich perfect lenen voor een zonnige fietsrit.
Je vraagt je nu misschien af waarom 80% gepolariseerd en niet 100%? Met 80% polarisatie reduceer je volgens Shimano schittering van bijvoorbeeld spiegels van auto’s en is water op de weg beter zichtbaar, maar in tegenstelling tot traditionele gepolariseerde brillen met een 100% filter hindert het zicht op informatie op je fietscomputer of -navigatie niet.
Fotochrome, oftewel meekleurende, lenzen veranderen automatisch de lichtdoorlatendheid bij blootstelling aan UV-licht, zodat je niet hoeft te stoppen om lenzen te wisselen wanneer de lichtomstandigheden veranderen. Als het bewolkt is, zijn de lenzen bijna transparant. Wanneer de zon schijnt, krijgen de lenzen een donkerdere tint.
Deze brillen zijn over het algemeen wat duurder, maar zijn het overwegen waard. Fiets je op een zonnige dag het bos in, in de schaduw, dan passen de lenzen zich meteen aan, terwijl met een niet-meekleurende lens het zicht behoorlijk donker kan zijn.
Veel fietshelmen zijn voorzien van een handige 'bril-parking'. Zo plaats je je bril bijvoorbeeld eenvoudig in je helm wanneer je die even niet gebruikt tijdens bijvoorbeeld een fietspauze of een fikse regenbui. De pootjes van de fietsbril draag je overigens altijd over de helmbandjes. Hierdoor sluiten de riempjes goed aan en kan de bril bij een valpartij losschieten, zodat deze je gezicht niet beschadigt.
Redactie Fietssport
Puike prijsvechter.
"Het is fijn als je je niet over je materiaal hoeft te bekommeren"
Snelle crosscountry sloffen!
Een unieke, capabele én premium fietscomputer
CUBE introduceert fietsen modeljaar 2025 met meer keuze en meer innovatie.
We leggen het je in vijf stappen uit!
Onze ervaring met deze stalen dropbar trail mountainbike.
Bike Adventure Fair 2025, dé nieuwste Mountainbike- en Gravelbeurs van Nederland
verbeterde prestaties en fris design
We make you faster!