• Materiaal
  • Gewijzigd op 6 januari 2020

Werken met een momentsleutel

Een racefiets of mountainbike bestaat uit vederlichte onderdelen, vastgeschroefd met stalen of titanium boutjes. De meest veilige manier om die boutjes vast te draaien, is met behulp van een momentsleutel. Leer hoe je hiermee moet sleutelen.
Werken met een momentsleutel

Een stuur, samengesteld uit carbon matjes, flinterdun en met het gewicht van niet meer dan een paar velletjes papier. Enkel met het frame verbonden door een stuurpen, een dunne buis van aluminium. En vastgeklemd door middel van vederlichte boutjes met een diameter van slechts enkele millimeters.

Om die kwetsbare onderdelen heel te houden, mag je de boutjes niet te strak aandraaien. Maar je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat stuur en stuurpen tijdens het fietsen niet kunnen verdraaien. Hoe vast is vast?

Het maximale aanhaalmoment

Het antwoord op die vraag komt van de producenten zelf. Ze vermelden op hun onderdelen het maximale aanhaalmoment, ofwel de kracht die je maximaal mag uitoefenen bij het aandraaien van een boutje. Dat aanhaalmoment wordt aangegeven in Newtonmeter, afgekort met de letters Nm. 

Newtonmeters heb je niet in de vingers, dus op het gevoel de zaak aandraaien is niet zo verstandig. Het is veiliger om gebruik te maken van een sleutel die aangeeft wanneer je het maximale aanhaalmoment bereikt, een momentsleutel. 

Voel de klik

Een momentsleutel is een ratelsleutel met een speciale kop. In die kop passen bitjes van verschillende afmetingen, met een inbus of een torx passing. Door het handvat onderaan de sleutel te verdraaien, stel je het gewenste aanhaalmoment in. Wanneer je dat moment bereikt, wordt je gewaarschuwd door een duidelijk voelbare klik. Vast is dan ook echt vast.

6 tips voor optimaal gebruik

  1. Voordat je een boutje vastdraait, smeer je wat montagevet op de schroefdraad.
  2. Elke momentsleutel heeft een geringe afwijking. Stel het gereedschap om die reden niet in op het maximale aanhaalmoment, maar houd een lagere waarde aan. 
  3. Draai na gebruik de momentsleutel weer naar de nul-waarde. Zo behoudt het gereedschap zijn nauwkeurigheid.
  4. Gebruik de momentsleutel nooit om er boutjes mee los te draaien.
  5. Laat bij intensief gebruik het gereedschap om de paar jaar opnieuw kalibreren. 
  6. Er zijn ook momentsleutels op de markt die het aanhaalmoment digitaal weergeven en je bij overschrijding waarschuwen door middel van een geluidssignaal.

Waardevolle investering

Aan een goede momentsleutel hangt een prijskaartje van rond de 100 euro. Niet goedkoop, maar wel een waardevolle investering in je eigen veiligheid. Een goedkoper alternatief is een niet-verstelbare momentsleutel, een sleutel die is ingesteld op een vaste waarde. Een dergelijke sleutel is door zijn compacte afmeting bovendien een stuk handiger om mee te nemen.

/img
Meer tips?

Meer tips en inspiratie op je deurmat ontvangen? Sluit een Fietssport Plus-account af. Elk kwartaal ontvang je Fietssport Magazine in je brievenbus met reisreportages, interviews, productnieuws, trainingstips en nog veel meer.

Ik wil FietssportPlus
Maarten 't Hoen
Door Maarten 't Hoen

Mateloos geboeid door de techniek van racefiets en mountainbike. Een echte materiaalfreak.

Dit vind je misschien ook interessant