• Overig
  • Gewijzigd op 3 oktober 2023

Tom Dumoulin bij Giant terug op het oude nest

Tom Dumoulin heeft onlangs getekend bij Giant. Niet om de draad van zijn profcarrière weer op te pakken, maar om als Giant-ambassadeur mensen te inspireren op de fiets te stappen. Fietssport was bij de ondertekening van de partij.
Tom Dumoulin bij Giant terug op het oude nest
Tom Dumoulin bij Giant terug op het oude nest
Het verhaal van Tom Dumoulin is bekend. De ex-wielerprof, in 2017 onder andere winnaar van de Giro d’Italia, stopte vorig jaar met koersen omdat zijn tank leeg was. Even leek het erop dat Tom zijn fiets voorgoed aan de wilgen zou hangen. Op het Giant hoofdkantoor in Lelystad bleek woensdag 3 augustus het tegendeel het geval te zijn. De 32-jarige Limburger, tegenwoordig werkzaam als wieleranalist bij de NOS, gaat samen met Giant zijn fietspassie met zoveel mogelijk andere mensen delen. Tijd voor een nieuw hoofdstuk dus.

Bijzondere band met Giant

“Ik heb echt een heel bijzondere band met Giant”, vertelt Tom. “In de beste jaren van mijn carrière ondersteunde Giant de teams waar ik voor reed. Mijn beste resultaten behaalde ik altijd op Giant-fietsen, dus het spreekt voor zich dat ik het geweldig vind om nu ambassadeur van het merk te zijn.”

Ook Phoebe Liu, Chief Branding en Marketing Officer van Giant, is enthousiast. “We zijn blij dat we deze samenwerking met Tom Dumoulin bekend kunnen maken”, zegt ze. “Hij bereikte de top van de wielersport en hielp ons om innovatieve, high-performance producten te creëren waarmee we de concurrentie een stap voor bleven. Na zijn afscheid als prof heeft Tom zijn liefde voor de fietssport teruggevonden. We zijn ervan overtuigd dat hij een inspiratie zal zijn voor mensen over de hele wereld.”
"Ik vergat dat trainingen an sich ook leuk kunnen zijn."

For the love of cycling

Dat deze inspiratie niet uit de lucht komt vallen blijkt uit ‘For the love of cycling’, een mini-documentaire die laat zien dat Tom al vroeg werd besmet met het fietsvirus. In de film zien we archiefbeelden van een jonge Dumoulin aan de kant van de weg met zijn familie bij de Amstel Gold Race.

“Daar is het zaadje gepland. Ik had een mountainbike waarmee ik door het Heuvelland reed. Maar heel serieus was het allemaal nog niet. Het was ook nooit mijn intentie om prof te worden. Maar op een geleende racefiets, met de versnellingen nog op het frame, werd ik bij een wedstrijdje zesde. Dat smaakte naar meer. Ik werd lid van een club en werd beter.”

Mooi om te zien is hoeveel plezier een jonge Tom aan racen beleeft en hoe dit van de beelden afspat. Hij vertelt dat later in zijn carrière fietsen een middel werd om een doel te bereiken. “Ik vergat dat trainingen an sich ook leuk kunnen zijn. Dat heb ik van mijn vriend Laurens ten Dam moeten leren. Lau is later in mijn carrière ook belangrijk is geweest. Toen de druk op mij toenam kon ik bij hem altijd mijn verhaal kwijt. Lau maakte het luchtig.”

Winnaar Giro d’Italia

Om Toms verhaal kracht bij te zetten staat in de zaal een mini replica van de Trofeo Senza Fine, de trofee die hij als winnaar van de Ronde van Italië in 2017 in ontvangst mocht nemen. Ook van deze unieke prestatie – Tom is de enige Nederlander ooit die de Giro won – staat een mooie videoreportage staan. We zien onder meer beelden van Tom die omhoog vliegt, maar ook beelden van de bekende stop in de berm.

Niet in de reportage zitten de beelden waar hij op vol vermogen als snelste de Stelvio opknalt. Op magistrale wijze stelde hij tijdens de afsluitende tijdrit de zege veilig en reed daarmee Nairo Quintana uit het roze. De rest is geschiedenis.



Tom heeft een verrassing voor de aanwezigen in de zaal. Hij verdwijnt achter de coulissen en komt terug met de echte Trofeo Senza Fine. Een unieke gebeurtenis, want dit is de eerste maar volgens Tom “tevens de laatste keer” dat deze prachtige trofee zijn huis verlaat.
 
"Ik vloog die dag in Bergen als nooit tevoren."

Topjaar

Uit andere filmbeelden blijkt dat 2017 sowieso een topjaar voor Tom was. Zo zien we hoe hij dat jaar wereldkampioen tijdrijden werd. Zijn benen waren tijdens dat WK subliem, zoals de wereldkampioen zelf zegt. De zondag ervoor won zijn Team Sunweb al verrassend de ploegentijdrit bij de mannen. Hiermee liet het gerenommeerde ploegen als Team Sky, BMC Racing Team, Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo (nu Team Jumbo Visma) achter zich.

“Maar tijdens de individuele tijdrit vloog ik als nooit tevoren. Bij het vertrek controleerde ik mijn vermogensmeter om te zien of het gevoel dat ik had overeen kwam met de wattages die ik trapte. En die klopte van geen kant. Bij het warm rijden had ik de vermogensmeter nog gekalibreerd. Ik werd kwaad op dat rot apparaat en besloot de rest van de tijdrit helemaal op gevoel te rijden.” Het resultaat kennen we en met die vermogensmeter was niets mis. Tom trapte die dag wattages boven de 450 en zelfs stukken boven de 500 Watt! 
"Je hoeft je benen niet te scheren om fietsen leuk te vinden."

Van profrenner naar fietsliefhebber

Tom vertelt hoe hij op 15 augustus 2022 bekend maakte per direct te stoppen met wielrennen. Wielerminnend Nederland was in shock. “Je leeft je droom en dat geef je op, zeiden mensen. Mensen vergeten wel eens dat je er ook heel hard voor moet werken. De resultaten worden beter. Maar het put je ook uit. Ik vroeg te veel van mijn lichaam. Zelf na een pauze was ik lichamelijk en geestelijk nog steeds moe.”

‘Stoppen met wielrennen’ ligt genuanceerd. Tom stopte met wedstrijdrijden. Fietsen was zijn hele leven geworden. “Maar er is meer dan Tom de fietser. Ik ben ook een gewone jongen. Ik heb afstand genomen en ben het afgelopen jaar mijn successen gaan omarmen.”

Dumoulin heeft geen enkele spijt van zijn besluit om te stoppen als profrenner. “Ik kan weer genieten van het fietsen en wil mensen inspireren om te gaan fietsen. Iedereen, jong en oud, man en vrouw, volwassenen en kinderen, moet weten dat wielrennen niet allen voor profs is. Voor iedereen past fietsen in een gezonde leefstijl. Je hoeft echt niet je benen te scheren om fietsen leuk te vinden. Je hoeft ook niet persé vijf keer in de week op de fiets te stappen om fietsen leuk te vinden.”
 
"Samen fietsen is de winst."

“Winnen is voor mij ook niet wie het eerste over de streep komt. Niet competitief fietsen. Samen fietsen is de winst. Niet snel en alleen maar knallen maar sociaal. Ga eropuit op de fiets of het nu een racefiets, mountainbike of gravelbike is en geniet.”

Wereldwijde ambassadeur

Met het wereldwijde ambassadeurschap voor Giant is de cirkel voorlopig weer rond. Om dit te vieren krijgt Tom een op maat gemaakte fiets van het Taiwanese merk overhandigd. Op het frame prijkt zijn handtekening én de namen van alle wedstrijden die hij heeft gewonnen in zijn loopbaan.

We vroegen Tom ook nog of hij in een volgend wielerleven liever kopman of wegkapitein wilde zijn. Zijn antwoord: “Kopman! Ik kan nog steeds kopman zijn, maar dan wel op mijn manier.” Dat roept vragen op die we een volgende keer graag aan Tom willen voorleggen. Kunnen we het gelijk hebben over zijn boek waar nu aan gewerkt wordt en dat volgend jaar uitkomt.

Tom Dumoulin heeft in samenwerking met Visit Zuid-Limburg een wielerroute gelanceerd. De route is 94 kilometer lang en gaat over de trainingswegen van Dumoulin in Zuid-Limburg. De korte documentaire 'For the love of Cycling' over de Giro-winnaar is hier te bekijken.  
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant