3x MTB-routes van Natuurmonumenten die je moet rijden
Voor op jouw ridelist.
Helemaal goed, je kunt op avontuur! Iedereen die wel eens een fiets huurt, weet echter dat niet alle bedrijven goede exemplaren verhuren. Natuurlijk voelt een gehuurde fiets nooit zo lekker en vertrouwd aan als je eigen fiets maar je huurfiets moet wel veilig zijn en je rijplezier geven. Waar let je op als je een mountainbike huurt? Hier een aantal tips…
Hoe duurder de bike, des te meer features. Bedenk wel of je deze allemaal nodig hebt. Afhankelijk van je rijstijl (sportief of comfort), de omgeving (bospaden of hooggebergte) en je budget kies je een fiets die bij je past. Ga je een rondje in de Ardennen fietsen met je schoonfamilie? Dan volstaat een hardtail met degelijke v-brakes. Ga je het hooggebergte in? Dan is een full suspension met schijfremmen aan te raden.
De framematen kunnen per merk verschillen. Vaak komen deze echter overeen. Vraag om de framemaat waarop je thuis ook rijdt. Test de fiets daarna om (fysieke) problemen tijdens je tocht te voorkomen.
Zorg dat je achteraf niet voor verassingen komt te staan. Controleer de fiets op schade. Scheurtjes in het frame zijn vaak een voorloper voor een framebreuk. Vervelend als dit tijdens je tocht gebeurt en je niet verder kunt of - erger nog - een ongeluk krijgt. Meld schade vooraf aan de verhuurder en vraag een andere fiets.
Controleer vooraf beide remmen. Is er niet teveel speling op je remhendels en heb je nog voldoende remkracht? Test dit tijdens een rondje op de parkeerplaats. Heb je schijfremmen en hoor je een metaalachtig geluid tijdens het remmen? Dan zijn de remblokken versleten. Vertrek niet voordat je remmen 100% in orde zijn.
In tegenstelling tot racefietsen worden de banden bij het mountainbiken niet hard opgepompt. Bij een lagere bandenspanning heb je meer demping, meer grip en kun je daardoor harder. Echter, te weinig druk in je banden vergroot de kans op lekrijden (‘snakebite’, stootlek). De druk in je banden is naast je gewicht ook afhankelijk van de ondergrond (modderig of hard?), rijstijl en velgbreedte. De bandenspanning is dus heel persoonlijk. Kijk tijdens een klein testrondje of je banden niet te slap zijn waardoor je grip verliest en niet te hard zijn zodat je over elk obstakel heen stuitert.
Bandenproducent Vittoria ontwikkelde de app iTire Pressure waarmee je eenvoudig de bandenspanning voor jouw fiets bepaald.
Verwacht geen over-the-top afmontage. Shimano Deore of Sram X5 is prima voor een dagje biken. Je gaat natuurlijk geen wedstrijd rijden. Let wel op dat de bladen en cassette niet te ver versleten zijn. Zijn alle puntje van je bladen al rond? Vraag dan naar een andere bike. Versleten tandwielen kunnen je fietsplezier namelijk verpesten.
Ga niet weg zonder een standaard reparatiesetje met bandenlichters, fietspomp en reserveband. Het is namelijk heel vervelend om na 20km met de fiets aan de hand terug te moeten lopen.
Wist je dat fietshelmen een houdbaarheidsdatum hebben? Vaak gaan helmen maar 3-5 jaar mee voordat zij hun beschermende functie verliezen. Daarnaast bieden beschadigde helmen ook nauwelijks nog bescherming. Check voordat je weg fietst bij de verhuurder of je helm in orde is en de houdbaarheidsdatum niet is overschreden.
Meer informatie over fietshelmen vind je hier.
Tenslotte: test de fiets voordat je de route opgaat. Ben je niet tevreden? Vraag dan om een andere fiets of vraag of de verhuurder de fiets repareert. Het gaat namelijk wel om je eigen veiligheid en plezier!
Redactie Fietssport
Voor op jouw ridelist.
Ontdek natuurparels als El Teide en El Chinyero. Download hier de routes.
Draaien en keren.
Ontdek het ware Tenerife fietsparadijs en kies de route die bij jou past.
Download deze geweldige gravelroute via ons routeplatform.
3x Routetips voor trailseekers.
Hoe weet je waar je mag fietsen?
Hier geniet je van hallucinerende hotspots.
Als je dan toch naar Barcelona gaat, neem dan je racefiets mee
Hier kun je alle kanten op!