De Utrechtse Heuvelrug is een nationaal park dat deels op de gelijknamige heuvelrug ligt. Deze is in de laatste ijstijd ontstaan en begint in Huizen bij het Gooimeer. Daar zijn de heuvels nog laag, de hoogste ‘toppen’ liggen rondom Amerongen. De heuvelachtige strook herbergt bekende klimmetjes zoals de Amerongse Berg en de Grebbeberg, evenals een paar van de mooiste mountainbikeroutes die ons land rijk is.
We verkennen het gebied vandaag voor de verandering op de gravelbike. We hebben de route ‘Kilometers vreten op de Utrechtse Heuvelrug’ op Fietssport.nl gedownload.
Het parcours telt 103 kilometers en krap 400 hoogtemeters. Hoewel de heuvelrug niet bekendstaat om een uitgebreid gravelnetwerk, heeft routebouwer Gijs Bruinsma een route neergezet die voor vijftig procent over onverharde paden loopt en alle hoeken van het gebied aandoet.
‘Het gravel is van de fijnste soort, de omgeving van de mooiste’
“Zowel onverhard als verhard zitten er veel mooie klimmetjes verstopt in de route. De klim van de Amerongseberg loopt over de befaamde mountainbikeroute, maar is breed en goed te doen op de gravelbike. Een ander onbekend pareltje is de Hel van Leersum: een klim die zo in de Ronde van Vlaanderen had kunnen zitten”, zegt Bruinsma die met zijn bedrijf True Grit tochten als
Backroads op de heuvelrug organiseert.
Hoogtepunt vindt Bruinsma het
Let de Stigterpad, “een prachtig slingerend fietspad dat grotendeels onverhard is”. “Het fijne hardpack gravel rijdt lekker weg, maar het is oppassen voor de vele haakse bochten en recreanten. Let hier goed op je snelheid en houd rekening met elkaar.”
Alto de Amerongse
Vanuit Elst pikken we de route op, waar we lekker kunnen opwarmen met een paar glooiende stukken asfalt. Al snel duiken we het bos in en dienen de eerste gravelstroken zich aan. Deze zijn nog snel, maar het duurt niet lang voordat het tempo flink wordt gedrukt. De onverharde variant van de Alto de Amerongse, zoals de
Amerongse Berg tijdens de Vuelta dit jaar werd aangeduid, is een klimmetje en meteen een goede test voor de benen. Deze onverharde klim is de moeite waard op de gravelbike, helemaal omdat je ‘m van de zwaardere noordkant oprijdt. De klim is onderdeel van het mountainbikenetwerk op de Utrechtse Heuvelrug, dus om hier te fietsen heb je wel een vignet nodig.
Vlak voor Amerongen stuurt de route ons naar het eerdergeroemde Let de Stigterpad. Het gravel is van de fijnste soort, de omgeving van de mooiste. Dit de Utrechtse Heuvelrug op z’n best.
Na een prachtig stuk over de heuvelrug zetten we koers richting het noorden, waar we bijna Amersfoort aantikken. Het gebied heeft een open karakter en kenmerkt zich door statige vrijstaande huizen. Op landgoed Den Treek voelt de omgeving weer als echte natuur. Stukken open heide worden afgewisseld met bossen die nog verrassend groen zijn voor in oktober, en dat allemaal terwijl we weer over een piekfijn gravelpad rijden.