• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 21 oktober 2024

9x Navigatie-apps

Er zijn honderden goede apps waarmee je met je smartphone je activiteit kunt 'tracken'. Denk aan Strava of Runkeeper. Er zijn echter een stuk minder apps waarmee je goed kunt navigeren.
9x Navigatie-apps

Wij bespreken de - volgens ons - beste Android en Apple apps waarmee je met je smartphone kunt navigeren. Daarmee bedoelen we een app die je precies vertelt waar je naar toe moet.

1. Google Maps +++

Navigatie-app die standaard op veel smartphones is geïnstalleerd. De app is gebruiksvriendelijk en maakt gebruik van overzichtelijke kaarten die tal van POI's (Point Of Interests) aangeeft. Daarnaast laat de app sinds een jaar het hoogteprofiel van je route zien. Leuk als je in het buitenland bent of als er een klimtocht in Zuid-Limburg op het programma staat. De app heeft echter een grote beperking: je kunt geen GPX-bestanden inladen. Je kunt dus niet een voorafopgestelde route inladen en deze fietsen. De app kan wel navigeren, maar berekent daarbij altijd de snelste of kortste route van A naar B. Vervelend als die mooie klim net niet op die route ligt. De app is daarom vooral interessant om te bepalen waar je zit, niet om een route na te rijden.

Google Maps is gratis te downloaden in Google Play en de Appstore

2. Topo GPS Nederland+++

Topo GPS maakt gebruik van gedetailleerde topografische- en kadasterkaarten die automatisch geüpdate worden. De kaarten zijn erg gedetailleerd en bevatten informatie over de omgeving (bosgebied, wegen, etc.) en geven hoogtelijnen weer. Leuk maar voor Nederland een tikkie overbodig (zeker op de racefiets). Dit maakt de kaart namelijk minder overzichtelijk dan de Google Maps kaarten. Daarnaast worden OSM (Open Street Maps, een open source systeem) kaarten continue geüpdate waardoor je niet snel voor verassingen komt te staan. Dat is bij deze topografische kaarten niet het geval. De app werkt overigens prima: het uploaden van GPX-bestanden is geen probleem en je kunt de kaarten offline opslaan waardoor je batterij niet wordt leeggezogen. Aandachtspuntje: fiets je regelmatig in het buitenland of woon je in een grensgebied? Kijk dan naar een andere app. Deze app bevat alleen Nederlandse kaarten. Buitenlandse kaarten kunnen in de app worden aangeschaft maar kosten geld.

Topo GPS Nederland is gratis te downloaden in Google Play en de Appstore

3. Track navigator+++

Goede app met een gebruiksvriendelijke interface waarmee je eenvoudig routes kunt nafietsen. De app maakt gebruik van Google Maps kaarten waarin je GPX- of TCX-bestanden kunt downloaden. Een groot pluspunt aan de app is de stembegeleiding die je vertelt wanneer je afwijkt van de ingeladen route. Minpunt van de app is dat je de kaarten niet thuis kunt downloaden. Dat betekent dat je tijdens het fietsen je dataroaming aan moet laten staan. Dat kost niet alleen MB's, maar trekt ook je batterij leeg. De app is vooral geschikt voor korte tochtjes. Lange tochten zijn niet mogelijk, tenzij je een extra accu of mobiele oplader meeneemt. 

Track Navigator is gratis te downloaden in Google Play. Er is helaas geen app voor de Iphone. 

4. Ride with GPS ++++

Prima app. Gebruiksvriendelijk en veel extra opties die je als fanatieke fietser kunt waarderen. Zo kun je via bluetooth en ANT+ (technologie om apparaten met elkaar te laten communiceren) cadans-, hartslag- en powermeters aan de app koppelen. Om de app te gebruiken, maak je een account aan zodat je foto's aan je ritten kunt toevoegen en je prestaties via social media kunt delen. Ride with GPS maakt gebruik van OSM-kaarten die je thuis kunt downloaden en offline kunt gebruiken tijdens je rit. GPX-bestanden zijn eenvoudig te uploaden en de stembegeleiding vertelt je op tijd wanneer je af moet slaan. Enige minpunt is de prijs. Hoewel de app gratis te downloaden is, moet je voor veel opties (waaronder navigatie) abonnementskosten betalen. Je betaalt $6 per maand of $50 per jaar. 

Ride with GPS is gratis te downloaden in Google Play en de Appstore

5. OsmAnd+++++

Onze favoriet. Deze app bevat de belangrijkste functies die wij in een GPS-app zoeken. De app maakt gebruik van OSM kaarten (met voet-, wandel en fietspaden) die continue geüpdate worden, je kunt kaarten downloaden en offline gebruiken, je kunt eenvoudig GPX-routes uploaden en de app bevat realtime navigatie die automatisch de route aanpast wanneer je daarvan afwijkt. Bovendien bevat deze app Nederlandstalig stembegeleiding en geeft hij je snelheid en hoogte weer. De app zou compleet zijn wanneer je via Bluetooth of ANT+ je sensoren kunt koppelen. Wil je de app in het buitenland gebruiken dan is het aanschaffen van enkele plug-ins een goede optie. De plug-in hoogtelijnen kan bijvoorbeeld interessant zijn voor mountainbikers die de Alpen nauwkeurig hun hoogte willen bepalen.

OsmAnd is gratis te downloaden in Google Play en de Appstore. OsmAnd is gratis, maar er is ook een Plus account. Je hebt iets meer opties en je ondersteunt de ontwikkeling van de app. 

6. Tip van Ruud: BikeGPX +++++

Fietssportgebruiker Ruud attendeerde ons op een app die we nog niet kenden. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: BikeGPX is een fantastische navigatie-app, onze nieuwe favoriet. BikeGPX is eenvoudig in gebruik en het importeren van GPX-bestanden is een peulenschil. Je kunt routes direct uit andere sites zoals Garmin Connect, Strava of RideWithGPS downloaden. Ook het gebruiken van een Fietssport-route is eenvoudig wanneer je de BikeGPX op je telefoon geïnstalleerd hebt. Open de gedownloade Fietssport route en de app pakt deze meteen op. Een ander pluspunt, iets wat we bij veel andere apps missen, is de aandacht voor veiligheid. De app waarschuwt dat je je aandacht op de weg houdt en afstapt wanneer je je smartphone wilt bedienen. Je wilt natuurlijk niet met je snufferd op het asfalt belanden, omdat je te druk bezig was met je telefoon. Minpunten hebben we tijdens onze eerste ritjes nog niet kunnen ontdekken. 

BikeGPX is gratis te downloaden in Google Play en de Appstore

7. Tip van Arjo: Komoot +++++

Ook Arjo las ons artikel en kwam met een mooie suggestie. Hij ontdekte via via de app Komoot. Een fijne app om routes mee te plannen én mee te navigeren. Met Komoot volg je niet alleen GPX-coördinaten, maar de app zet deze coördinaten ook nog om in waypoints en doet dus echt straatnavigatie; over 100 meter naar links of neem bij de volgende rotonde de eerste afslag. Bijkomend voordeel: je telefoon op het stuur is niet nodig, want er zit stembegeleiding bij. Extra veilig dus! 

Komoot is gratis te downloaden in Google Play en de Appstore

Handig om te weten: zonder alle regio's te unlocken kun je normaal gesproken gemaakte routes niet naar GPX exporteren. Daar is een andere app voor gemaakt die dat wel doet/kan en is te downloaden in Google Play.

8. Tip van Einte: Pocket Earth ++++

Onze achterban komt met steeds meer tips. Zo kregen we ook een suggestie van Einte: Pocket Earth. Dit is een fantastische reisapp en goed te gebruiken voor de avonturiers op de fiets. De app werkt geweldig in het buitenland met offline kaarten, waardoor je geen onnodige data roaming kosten maakt. Weergave en zoeken naar kaartcoördinaten kan in alle gangbare formaten (inclusief DD, DM, DMS, MGRS, UTM / UPS, Geohash). Pocket Earth heeft naast een gratis versie ook een 'PRO' versie. De verschillen zijn echter miniem.

Pocket Earth (PRO) is gratis of voor € 6,99 te downloaden in de Appstore. Ze werken momenteel aan een Android versie, maar weten niet wanneer deze beschikbaar komt. Een Windows-versie komt niet op de markt. 

9. Tip van Wim: RouteYou

Fietssportlezer Wim heeft er ook een hekel aan om het spoor bijster te raken. Daarom tipt hij RouteYou, een handige routeplanner van Belgische makelij. Hoe werkt het? Je maakt eerst een profiel aan via de site. Met de login gegevens hiervan log je vervolgens in op de app van de telefoon. Het GPX-bestand van de route upload je op de site, waarna deze ook in de app beschikbaar is. Op de site kun je de hele route zien met het bijbehorend hoogteprofiel. Ook kun je hier op een simpele manier zelf een fietsrondje uitstippelen.

Te downloaden via Google Play of in de Appstore. In-app aankopen vanaf € 2,99.

Heb jij een app op je telefoon die alle bovenstaande apps overbodig maakt? Laat het ons dan weten, zodat we andere fietsers kunnen helpen bij het fietsen van de mooiste (onbekende) routes.

Ontdek de mooiste routes

Op Fietssport.nl vindt je routes waar jij als wielrenner of mountainbiker blij van wordt: rustige wegen, dijkjes met weergaloze vergezichten, smalle singletracks en klimmetjes om je kuiten te laten voelen dat je sport.

Naar het routeplatform
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant