Het landschap begint te golven. De grijs-witte kerktoren van Ootmarsum duikt op in de verte. We klimmen over de Hezeberg, dalen af tussen de bolle akkers, snijden door een linkse bocht en sprinten naar het volgende bultje. Van plezier gaan we harder fietsen. Het avontuur is begonnen!
Voor avontuur hoef je niet per se naar grote hoogtes of exotische oorden. Wij ontdekken vandaag nieuwe landschappen, wegen én hellingen in Twente. De streek in Overijssel is minder bekend dan heuvelachtige tegenhangers zoals de Veluwezoom, de Utrechtse Heuvelrug of Zuid-Limburg. Maar het onbekende is juist wat ons trekt. In plaats van de zoveelste keer Posbank, gaan we bulten zoals de Tankenberg van onze bucketlist strepen.
"Wij ontdekken vandaag nieuwe landschappen, wegen én hellingen in Twente"
We hebben op Fietssport.nl de route van de Lönsberg Klim Classic gedownload. De tocht komt uit de koker van wielerclub
OWC Oldenzaal. Geen betere routebouwers dan de clubhelden die lokale wegen als hun broekzak kennen! De route telt honderd kilometers en vijfhonderd hoogtemeters. Hij voert vanuit Oldenzaal naar de heuvels in de grensstreek rond Ootmarsum en gaat terug via Denekamp waarna de Tankenberg, met 85 meter het hoogste punt van Overijssel, wacht in de finale.
Prachtige route
De Lönsberg Klim Classic wordt ook als toertocht verreden. Het evenement vindt plaats op 28 mei en beleeft dit jaar zijn 21e editie. Je hebt keuze uit drie afstanden: 85, 110 of 135 kilometer. Kosten voor NTFU-leden: slechts vijf euro (voorinschrijving). Jos oude Lohuis is als mede-organisator al zo’n tien jaar de kartrekker van het evenement. Het trekt per editie tot driehonderd fietsers.
“Wij krijgen steeds weer van deelnemers te horen: God, wat een prachtige route. We wisten niet dat het hier zo mooi is.” De route voert over autoluwe wegen en kent weinig lastige oversteken. Een aantal bochten waarin vaak grind of split ligt, wordt door Olde Lohuis persoonlijk geveegd voorafgaand aan de toertocht. De rijrichting van de route wordt elke twee jaar omgedraaid. “Dan heb je een hele andere tocht”.
De heuvels in de streek zijn in de ijstijd gevormd toen gletsjers grote plakken bevroren ondergrond uit elkaar drukten en als dakpannen over elkaar heen schoven. Als gevolg vind je er lange beklimmingen (één tot twee kilometer) met lage stijgingspercentages (vaak drie procent). Op deze ‘Twentse lopers’ pak je genoeg hoogtemeters en vergezichten mee, zonder dat je snel naar het binnenblad hoeft te schakelen. Ook een plezier voor de minder getalenteerde klimmers.
"Hennie Kuiper, één van de succesvolste Nederlandse coureurs aller tijden, is kind van de streek"
De regio heeft een sterke wielercultuur. Hennie Kuiper, één van de succesvolste Nederlandse coureurs aller tijden, is kind van de streek. In zijn geboorteplaats Noord Deurningen staat het Hennie Kuiper Wielermuseum, waarin zijn roemrijke carrière (1973-1988) de revue passeert. Dat gebeurt aan de hand van oude fietsen, truien en andere memorabilia. Kuiper is tevens erelid van OWC Oldenzaal, dat jaarlijks in zijn naam de Hennie Kuiper Classic in het Duitse Teutoburgerwald organiseert.
In Ootmarsum vond in 2008, 2011 en 2014 het NK wielrennen plaats. Tijdens de laatste editie soleerde Sebastiaan Langeveld bij de mannen naar de zege. Bij de dames won Iris Slappendel op de Kuiperberg de sprint-a-deux van Lucinda Brand.
Fietsen door een golvend landschap
Op de ‘NK-wegen’ rond het kunstenaarsstadje maken we tijdens onze tocht de eerste hoogtemeters. We duiken vervolgens het coulisselandschap in dat zo typerend is voor de streek. Wegen kronkelen door een golvend landschap met houtwallen, plukjes bos, bolle akkers en pronkende boerderijen. Het warmt snel op. De zon stoeit met de hardnekkige nevel. Viooltjes bloeien in de bermen. We krijgen deze februari-dag een hint van de lente.
We rijden de gemeente Tubbergen in (‘Wandelgemeente bij uitstek’) en doorkruisen Vasse (‘De parel van Twente’). Zo nu en dan waarschuwt de fietscomputer voor een helling: ‘Klimmen!’. Op de Hooidijk gaan we even uit het zadel als de helling zes procent aantikt. Eenmaal boven wacht een fraaie passage dwars door de bossen en heides van het Springendal, een natuurgebied in een verlate uithoek tegen de Duitse grens.
Tijd voor een bezoek aan onze oosterburen! De route maakt een lus rond de Lönsberg (87 meter), waaraan de toertocht zijn naam ontleent. We draaien en keren rond de groene stalen uitkijktoren op de top, die een ijkpunt vormt in de omgeving. Ook hier zijn de hellingen lopers, afgewisseld met een steiler stukje in een plukje bos waar we even op de tanden moeten bijten om tempo te houden.
Tankenberg: hoogste punt van Overijssel
Aangezien het restaurant op de Lönsberg vandaag is gesloten, richten we onze pijlen op een koffiepauze in Denekamp. Met tegenwind en het vooruitzicht van koffie, vormen we een treintje dat in volle vaart naar de volgende halte rijdt. We stomen over vlaktes en steken over het kletterende water van de Dinkel. Volgens schema bereiken we onze bestemming: het gezellige Nicolaasplein. Daar pakken we het eerste terrasje van het jaar, waar we de koffie en appeltaart laten smaken. Een cadeautje!
We verlaten het dorp via de knalgele Hennie Kuipertunnel. Het landschap begint opnieuw te glooien. We draaien rond de Austieberg (55 meter) en klimmen langs een rij knotwilgen en een paardenweide bij de Loabult (62 meter). Zo nu en dan begroeten we wielrenners. Wat kunnen clubs zoals OWC Oldenzaal hier heerlijk glooiende trainingsrondjes maken!
"Wat kunnen clubs zoals OWC Oldenzaal hier heerlijk glooiende trainingsrondjes maken"
De Tankenberg wacht als apotheose van onze tocht. De heuvel, met 85 meter dus de hoogste van Overijssel, heeft een bijzonder verhaal. Voor de bewoners van de omliggende dorpen was het gebied vroeger een heilige plek. De Germaanse godin Tanfana werd er vereerd. Op de top staat een koepel die herinnert aan deze geschiedenis.
We stoppen bij de koepel om te genieten van het uitzicht met één van de breedste panorama’s in de wijde omtrek. Voor ons ontvouwt zich het coulisselandschap van de Oldenzaalse stuwwal en Duitsland aan de horizon. Twente blinkt misschien niet uit in uitdagende hellingen en hoogtemeters. Toch maken de glooiende landschappen en brede vergezichten het een prachtbestemming voor je volgende klimavontuur. Samenvattend:
Pluspunten
+ Mooi coulisselandschap
+ Afwisseling van klimmetjes en afdalingen
+ Grandioze vergezichten
+ Rust en ruimte
Minpunten
- Minder uitdagende beklimmingen
- Weinig horeca in de grensstreek
Zelf fietsen
Zin om deze route zelf te fietsen? Fietssport PLUS-leden downloaden hieronder de 104 kilometer lange route. Nog geen lid? Sluit je dan snel bij ons aan en profiteer van de voordelen, zoals een betrouwbare fietsverzekering, gratis routres, korting op tochten en 4x Fietsssport Magazine.
Download de route
Word PLUS lid
Lönsberg Klim Classic
Liefhebbers van klimwerk komen aan hun trekken tijdens de Lönsberg Klim Classic, die ieder voorjaar in mei plaatsvindt. De toertocht gaat via autoluwe binnenwegen de grens over naar Lage, de Lönsberg en het heuvelachtige Uelsen. Er is keuze uit drie afstanden: 85, 110 en 135 kilometer. De gevaarlijke punten op de route worden duidelijk met borden aangegeven. Bij de startplaats en op de pauzeplek zijn EHBO‘ers aanwezig. Dus wil je over Twentse prachtwegen fietsen, met de sfeer en ondersteuning van een evenement? Schrijf je dan t.z.t. in voor deze toertocht.