3x MTB-routes van Natuurmonumenten die je moet rijden
Voor op jouw ridelist.
Als ik tijdens buitenlandse trips met gepaste trots vertel dat wij in ons land veel mountainbikeroutes hebben, wordt er toch vaak gegrinnikt. Bergen kennen wij hier niet en onze trails verschillen dag en nacht met die van de Alpen. Toch stampen we in Nederland de ene na de andere route uit de grond. Zelfs in de platte polder. In dit artikel geef ik je, in willekeurige volgorde, 5x MTB-polderroutetips.
Flevoland is natuurlijk niet de eerste provincie waar je aan denkt bij mountainbiken. Maar ook hier timmeren ze al een tijd aan mountainbike trails. Op zich niet vreemd als je bedenkt dat de polderbewoners gewend zijn om met hun poten in de klei te staan. Zo werden in de loop van twee decennia, van 1942 tot 1967, de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland uit de Zuiderzeebodem gestampt. Op een voormalige zandbank is het Roggebotbos aangelegd.
De trail die door dit oudste bos van Flevoland loopt, is een echte aanrader! Het grootste gedeelte fiets je door het groen waardoor je niet zo het gevoel hebt door een typisch polderlandschap te trappen – een paar stukjes langs weidse akkers uitgezonderd.
"Je vindt verdeeld over de route kleine sprongetjes, een trappetje, vlonders, bruggen en een grote rockgarden"
Om de route zo aantrekkelijk mogelijk te maken, hebben de bouwers veel aandacht besteed aan mooie afwisselende singletracks met leuk bochtenwerk. Daarnaast worden op sommige plekken ook je technische vaardigheden aangesproken; je vindt verdeeld over de route kleine sprongetjes, een trappetje, vlonders, bruggen en een grote rockgarden.
Elke keer als ik Dronten bezoek, ontdek ik wel iets nieuws. De ruim 21 kilometer lange route is een mooi voorbeeld van hoe je ook zonder hoogtemeters een aantrekkelijk rondje voor mountainbikers kunt maken.
Dit is de meest noordelijke mountainbikeroute van Nederland. Alleen dat al maakt het de moeite waard om hem een keer te rijden. De 19 kilometer lange route ligt aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, in de Westpolder. Deze polder werd in de jaren 1873-1876 aangelegd met de bedoeling om er gewassen te verbouwen.
Nu is het een natuurgebied vol jonge loofbossen en ruige riet- en graslanden. MTB-route Lauwersoog loopt kriskras door deze kletsnatte kop van Groningen. De trails gaan door mooie stukken bos en langs verschillende waterplassen, maar ook gedeeltelijk over een militair oefenterrein de Maarnewaard. Indrukwekkend.
Verspreid over de singletracks vind je verschillende stukken North-Shore en andere houten elementen als vlonderpaden en verhogingen. Deze worden nergens echt uitdagend, maar zijn toch leuk om mee te pakken. Door het ontbreken van zowel hoogteverschillen als lastige secties is deze platte polderlus geschikt voor de beginnende mountainbiker.
Door de overdaad aan rust en ruimte in het gebied is de kans groot dat je onderweg wilde Konikpaarden spot of bijzondere vogels ziet. Een must dus voor fietsende natuurliefhebbers.
Bij het mountainbikeparcours van Spaarnwoude heb je niet meteen een polder voor ogen, maar toch ligt deze route er middenin. In 1872 ontstonden de IJpolders langs het Noordzeekanaal. Deze werden eerst voor agrarische doeleinden gebruikt en later (jaren ’60) voor recreatie, met name voor inwoners uit Amsterdam en Haarlem.
Tegenwoordig is Spaarwoude Park een plek waar je je als sporter kunt uitleven, onder andere met mountainbiken. De trail die over verschillende heuvels meer dan 200 hoogtemeters meepikt, is recentelijk flink aangepakt. In de ‘natte maanden’ was deze voorheen behoorlijk modderig, maar met de nieuwe aanpassingen – er is 1.400 ton absorberend betongranulaat in de singletrack verwerkt – is dit een stuk verminderd. Je kunt hem nu het jaar rond rijden!
"Spaarnwoude is met zijn 7 kilometer aan de korte kant, maar je moet elke meter serieus aan de bak"
Spaarnwoude is met zijn 7 kilometer aan de korte kant, maar je moet elke meter serieus aan de bak. De klimmetjes zijn fel, de afdalingen technisch en voor de extra uitdaging zitten er ook wat features in, zoals jumps en kleine drops. Op sommige plekken kun je voor een ‘chicken line’ kiezen – hierdoor kun je een uitdagend stuk overslaan.
Hoewel de ligging anders doet vermoeden, ben je op sommige stukken van de route echt even weg van de drukke randstad. Een perfect toevluchtsoord voor elke mountainbiker dus.
Op de grens van Flevoland en Overijssel ligt het Kuinderbos. In de jaren ’40 vielen hier een deel van de voormalige Zuiderzee droog en ontstond een nieuw landbouwgebied. In het noordoostelijk deel van de polder werden honderdduizenden boompjes gepland die anno 2022 zijn uitgegroeid tot het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder.
In dit bos ligt een route van ongeveer 24 kilometer. Kilometerslange zandpaden worden regelmatig afgewisseld door slingerende singletracks. Je rijdt hier echter door een verrassend gevarieerd landschap, wat dit polderrondje toch de moeite meer dan waard maakt.
Halverwege de route beland je op een stuk waarin de bouwers bijna alle hoogtemeters hebben gepropt. Aan de bak dus. De heuvels dwingen je uit om vol omhoog te vliegen. De afdalingen zijn kort, maar erg gaaf.
De rest van de route neemt je mee door prachtige loof- en dennenbossen én langs mooie vijvers en vennetjes. Vooral leuk voor beginnende MTB-ers of mountainbikende gezinnen!
Tot begin 19e eeuw lag achter het duingebied van Voorne een kletsnat gebied met eilanden, kreken en geulen. Waterschap Polder Oostvoorne maalde de boel droog waardoor je hier ruim tweehonderd jaar later met je mountainbike over toffe tracks kunt fietsen.
Het poldergebied is bijzonder om in te biken; met aan de ene kant de Rotterdamse industrie en aan de andere kant het Oostvoornse meer rijd je voor je gevoel tussen twee werelden in. De MTB-route van Oostvoorne telt ruim 11 kilometer en loopt om dit water heen.
De bouwers hebben alles uit de kast getrokken om deze trail zo vet mogelijk te maken. Je start in een stuk bos waar de route lekker doorheen golft. Bij het meer aangekomen, rijd je een heel stuk door de duinen, waar het pad lekker op en neer gaat. Hier verzamel je de meeste van de ruim 80 hoogtemeters.
"De bouwers hebben alles uit de kast getrokken om deze trail zo vet mogelijk te maken"
Op verschillende punten is het mogelijk om een jump of drop te nemen. Het laatste gedeelte is wat vlakker, maar daar word je uitgedaagd om een aantal (houten) features, waaronder een grote wipwap, te pakken. Je kunt er uiteraard ook langs rijden als je dit te spannend vindt. Weer bij het begin aangekomen, ga je de route gegarandeerd nog een keer rijden. Pak je de wipwap dit keer wel mee? Oostvoorne is een verborgen parel!
Tekst: Andre Deunhouwer
Beeld: Andre Deunhouwer, Ard Krikke
Redactie Fietssport
Voor op jouw ridelist.
Ontdek natuurparels als El Teide en El Chinyero. Download hier de routes.
Draaien en keren.
Download deze geweldige gravelroute via ons routeplatform.
Ontdek het ware Tenerife fietsparadijs en kies de route die bij jou past.
3x Routetips voor trailseekers.
Hoe weet je waar je mag fietsen?
Hier geniet je van hallucinerende hotspots.
Als je dan toch naar Barcelona gaat, neem dan je racefiets mee
Hier kun je alle kanten op!