• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 21 oktober 2024

Mountainbiken op en over voormalige afvalbergen

In ons grotendeels platte Nederland is het soms zoeken naar uitdagende klimmen en afdalingen in mtb-routes. Voormalige afvalbergen die heringericht worden tot recreatiegebied vormen echter een welkome aanvulling. Waar vind je deze vuilnisbeltroutes?
Mountainbiken op en over voormalige afvalbergen

Op 225 meter hoogte ligt de piek van de Wilhelminaberg in Zuid-Limburg. Op het terrein, van een afstand al te zien door de grote witte skihal van Snowworld, bevindt zich al jaren één van de routes die Parkstad rijk is.

De zwarte ondergrond verraadt het verleden, evenals de naam. De Wilhelminaberg bestaat uit puin dat afkomstig is uit de voormalige staatsmijn Wilhelmina. Het is de thuisbasis van MTB Club Discovery, die in 1992 de eerste Nederlandse mountainbikeroute aanlegde.

De Strijthagen route 

Vandaag de dag is die route op de Wilhelminaberg, de Parkstad-Landgraaf-route, nog steeds te rijden, al is deze flink verbeterd gedurende de jaren. De Strijthagen-route verbindt de Wilhelminaberg met het natuurgebied van de Brunssumerheide, waarmee je een flinke verscheidenheid aan terrein onder de wielen krijgt gedurende de dag. Van glooiend loofbos, tot zandpaden en verrassend steile afdalingen en klimmen op de Wilhelminaberg. 

 

Waar de Strijthagen-route over een puinberg afkomstig uit het Nederlandse mijnbouwverleden gaat, zijn er nog veel meer routes in Nederland te vinden die over voormalige stortplekken leiden. 

De Sint-Pietersberg route

Ga je op de Sint-Pietersberg-route fietsen, dan heb je eigenlijk geen idee dat je over een puinberg fietst. De volledige berg is dicht begroeid. Wat wel direct duidelijk is, is dat je je in Zuid-Limburg bevindt. De 5 kilometer tellende route kent nauwelijks rustmomenten. Direct vanuit de startblokken is het klimmen geblazen, met vlak onder de top van de Observant een flink pittige sectie die menigeen tot lopen zal dwingen.

 

Na die lange klim krijg je wel waar voor je geld, de afdaling mag er zijn. Eerst gaat deze met subtiele kombochten omlaag, daarna volgt een haast natuurlijke pumptrack om vervolgens het meest technische deel van de afdaling in te gaan. Er wordt goed gebruik gemaakt van de glooiingen hier. 

Routes in allerlei stijlen

Waar de Sint-Pietersberg-route heel natuurlijk aanvoelt, geeft iedere route in Nederland die op een dergelijk terrein is aangelegd een ander gevoel. Zoetermeer mist het natuurlijke van de Pietersberg, maar heeft wel een behoorlijke verscheidenheid aan terrein. 

Tegelijkertijd bieden de voormalige afvalbergen goede mogelijkheden tot het aanleggen van prachtige paden, zonder een enorme rompslomp aan regels, voordat je iets moois kunt aanleggen. Zo is een verscheidenheid aan routes en mogelijkheden ontstaan op voormalige puin- en stortbergen in ons land. Met de weinige natuur die er nog is en de strenge regels die gelden, is de aanleg van routes op dergelijke terreinen een welkome kans. 

Alle afvalbergroutes in Nederland

Almere, route Braambergen
Lengte: 5,7km, 378 hoogtemeters

Bergschenhoek
Lengte: 6,5km, 160 hoogtemeters
Tevens een skillpark aanwezig

Bergen op Zoom, Col du Kragge
Lengte: 5km, 255 hoogtemeters

Enschede, Rutbeek
Lengte: 6,2km, 66 hoogtemeters

Maastricht, Sint-Pietersberg route
Lengte: 4,9km, 171 hoogtemeters

Mook, Bikepark Mook

Middelburg
Lengte: 16,4km, 84 hoogtemeters

Netersel
Lengte: 4,7 km, 134 hoogtemeters 

Nuenen, Gulberg route
Lengte: 27,2km (twee routes van +/- 15km), 84 hoogtemeters

Parkstad, Landgraaf, route Strijthagen
Lengte: 23km, 450 hoogtemeters

Schijndel
Lengte: 33,7 km, 79 hoogtemeters

Spaarnwoude
Lengte: 7 km, 371 hoogtemeters

Wijster, VAM-berg
Lengte: 9,4km, 294 hoogtemeters

Winterswijk
Lengte: 2,2km, 144 hoogtemeters 

Zoetermeer
Lengte: 5,7km, 208 hoogtemeters

Zwolle
Lengte: 2,9km, 48 hoogtemeters

Mis je er één? Laat het ons weten via redactie@fietssport.nl.

 

 

Tekst: Irmo Keizer

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant