De vrijwilligers van Stichting MTB Heuvelrug geven de ruim één miljoen euro aan natuurorganisaties en grondeigenaren waar een mountainbikeroute op hun terrein ligt. Zijn dit soort donaties normaal in Nederland? En waar komt die 1 miljoen euro vandaan?
Groen hart
Om met die laatste vraag te beginnen: dat geldt komt van alle mountainbikers die de afgelopen tien jaar een vignet hebben gekocht. Sinds 2014 betaal je op de Utrechtse Heuvelrug 7,50 euro per jaar voor een verplicht vignet. Door de hoge opbrengst van de vignetten, de lage uitgaven maar vooral de enorme hoeveelheid werk en liefde die de vrijwilligers in de routes steken, bleef er elk jaar een flink bedrag op de rekening staan.
"Omdat al dat werk door een grote groep bevlogen vrijwilligers wordt gedaan, kunnen we de uitgaven laag houden", legt een woordvoerder van Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug uit. "Daarnaast hebben veel mountainbikers de afgelopen jaren het vignet gekocht om te komen mountainbiken op de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Mede als gevolg hiervan kunnen we deze donatie doen om de natuur te versterken. We gebruiken diezelfde natuur en vinden dat die behouden en verbeterd moet worden."
Niet normaal
De vrijwilligers vinden het nu dus tijd dat geld terug in de natuur te investeren. Zodat we nu én later mountainbikend van die natuur kunnen blijven genieten. En daarmee beantwoorden we vraag twee: nee, zo'n grote donatie is niet normaal. Al helemaal niet van vrijwilligers die zich - met steun van duizenden mountainbikers - inzetten voor de natuur. Al voelt het voor de vrijwilligers zelf heel 'natuurlijk': "We mogen fietsen door het prachtige decor van de natuur. Dan vinden wij het niet meer dan logisch dat we daar iets voor terugdoen, zodat de natuur behouden en verbeterd kan worden", laat Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug weten.
Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap zijn dan ook onder de indruk van de bijdrage van de vrijwilligers. Gijs de Kruif, directeur-bestuurder Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: "Namens Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en de particuliere terreineigenaren wil ik de stichting MTB Heuvelrug heel hartelijk danken voor deze grote donatie aan de natuur. De donatie wordt besteed aan natuurbehoud en -ontwikkeling, onder andere via natuurprojecten die de biodiversiteit versterken. Een deel van de donatie gaat naar het Nationaal Park Fonds Utrechtse Heuvelrug. Uit dit fonds worden natuurprojecten gefinancierd die op hun manier bijdragen aan het gebied. Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers van de stichting MTB Heuvelrug die zich op deze wijze inzetten voor de natuur."
Natuurprojecten
De één miljoen euro moet dus volledig ten goede komen aan de natuur. Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer en zelf fervent mountainbiker: "Dankzij de donatie van de vrijwilligers kunnen we binnenkort starten met het project Klimaatslim bosbeheer. Daarnaast maken de mountainbikers het met de donatie mogelijk om projecten te realiseren die bijdragen aan biodiversiteit en beleving, waarvoor we geen eigen financiering hebben."
Saskia van Dockum, directeur-bestuurder Utrechts Landschap: "De natuurgebieden op de Heuvelrug worden druk bezocht. Maar natuur is ook kwetsbaar. Daarom zetten we als natuurorganisaties in op zonering. Verschillende vormen van recreatie kunnen zo naast elkaar bestaan zonder dat natuur lijdt onder het bezoek. De hulp van stichting MTB Heuvelrug daarbij is geweldig. Naast het onderhouden van mooie mountainbikepaden spant de stichting zich in om mensen bewust te maken van de waardevolle natuur op de Utrechtse Heuvelrug."
Van dassentunnel tot een mindervalidepad
Elk jaar doet de Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug wel iets terug voor de natuur. Afgelopen jaren is er bijgedragen aan de aanleg van een dassentunnel, bloemrijke akkerlanden, mini-akkers, de renovatie van de leemkuil in Rhenen, de aankoop van een natuurterrein en een bijdrage aan het mindervalidepad over het Leersumse veld. Verder hebben vrijwilligers van de stichting meerdere keren meegeholpen bij het opschonen van heidevelden.