• Toertochten
  • Gewijzigd op 8 mei 2024

Fietsen voor het klimaat? Schrijf je in voor de Climate Classic 2024

Doe op 21 juni mee aan deze unieke tocht van Breda naar Groningen, een afstand van maar liefst 375 km! De route volgt de denkbeeldige kustlijn die ontstaat als Nederland onder water loopt. Er zijn ook kortere afstanden. Ben jij er klaar voor?
Fietsen voor het klimaat? Schrijf je in voor de Climate Classic 2024
Fietsen voor het klimaat? Schrijf je in voor de Climate Classic 2024
Op vrijdag 21 juni vindt voor het vijfde jaar op rij de Climate Classic plaats. Een van de langste wielertochten van Nederland, die van Breda naar Groningen voert. Op de langste dag van het jaar is het de ultieme uitdaging om de volledige 375 km af te leggen, maar voor wie dat een maatje groot is de tocht opgesplitst in twee etappes; 125 km (Breda – De Bilt) en 250 km (De Bilt).

"Op de langste dag van het jaar is het de ultieme uitdaging om de volledige 375 km af te leggen"

Ongeacht je de afstand die kiest, je kunt er in ieder geval op rekenen dat de Climate Classic je meeneemt langs een aantal prachtige natuurgebieden en fraaie plaatsjes die de zeven provincies waar de tocht doorheen koerst rijk is. Genieten dus. Helemaal omdat je als wielrenner ook nog eens bijdraagt aan een hoger doel: het klimaat.



Schrijf je in

De routes

Je hebt de keuze uit 4 verschillende routes: 125 km, 250 km en 375 km. Nieuw dit jaar zijn de 40 km en 9km tochten. Welke kies jij?

Breda – De Bilt (125km)

Deelnemers die de hele route (375km) of de korte etappe (125km) afleggen, starten vanaf de oprijlaan van het imposante Kasteel Bouvigne ten zuiden van Breda, waar het Waterschap Brabantse Delta zetelt op het aanpalende landgoed.

De tocht voert vervolgens over het Brabantse platteland en langs bosrijke omgevingen zoals het Mastbos en Prinsenbosch, en de indrukwekkende Loonse en Drunense Duinen bij Loon op Zand. Boven Den Bosch passeren de renners het eerste verzorgingspunt, waarna ze door de Bommelerwaard rijden met de uitgestrekte velden en karakteristieke dijken.

Na de Linge-oversteek bij Leerdam betreden deelnemers de provincie Utrecht, waar ze door als UNESCO-erfgoed aangemerkt landschap van de Hollandse Waterlinie komen dat rijk is aan kastelen, forten, kazematten en fruitgaarden. In De Bilt wacht vervolgens de finish bij het KNMI.

De route


De Bilt – Groningen (250km)

(Door)starters in De Bilt rijden via onder meer Bosch en Duin, Den Dolder, Amersfoort en Baarn bij het pittoreske vissersdorpje Spakenburg de provincie uit om door de Arkenheempolder en langs Strand Horst aan het Veluwmeer ten zuiden van Harderwijk een rustpunt te vinden. 

Ten noorden van de Hoge Veluwe wisselt de route vervolgens bossen en velden af als de tocht via Nunspeet, ’t Harde, Wezep en het schitterende Hanzestadje Hattem Zwolle bereikt. Na de uitgestrekte velden en veengebieden in Zuid-Drenthe wacht met het Drents-Friese Wold opnieuw een prachtig bos- en heidelandschap.

Volgend op een tussenstop in Appelscha gaat de Climate Classic zijn laatste fase in, die via het Fochteloerveen, de voormalige gevangeniskolonie Veenhuizen en het fraaie brinkdorp Norg en het villadorp Haren Groningen bereikt, waar na 375 kilometer trappen de finish én een welverdiende maaltijd wacht.

De route

De Bilt- De Bilt (40 & 90 km)

Ter ere van de 5e verjaardag van de climate Classic zijn er twee nieuwe routes uitgestippeld; 40 km en 90 km. Ideaal voor fietsers die wel iets voor het klimaat willen doen, maar niet 100+ km kunnen/willen trappen.

De route



Meer dan alleen een wielertocht

Met een rijke variëteit aan landschappen en plaatsen is deze wielertocht letterlijk een prachtige dwarsdoorsnede van ons land. Maar het is meer dan dan dat, want buiten het plezier en de sportieve uitdaging die de koers biedt is Climate Classic een sportevenement met een missie.

"De Climate Classic wil het bewustzijn over de impact van klimaatverandering vergroten en in het bijzonder de zeespiegelstijging die Nederland bedreigt"

Georganiseerd door Stichting Cycling 4 Climate, beoogt het initiatief het bewustzijn over de impact van klimaatverandering in ons land te vergroten en in het bijzonder de zeespiegelstijging die Nederland bedreigt. Volgens het KNMI kan het zeewater in het ergste geval met 2,5 meter stijgen, wat de kustlijn landinwaarts zal verleggen en steden als Breda, De Bilt, Harderwijk, Zwolle, Appelscha en Groningen tot badplaatsen en havensteden maakt. 

Klimaatbewust koersen over Kustlijn

Door precies de gevreesde kustlijn van 2100 als route te volgen, wil de organisatie deelnemers en belangstellenden bewust maken van het klimaatscenario. En te activeren om zonder uitstel klimaatbewuste keuzes te maken. Bij inschrijving kunnen deelnemers dan ook een berekening laten maken van hun CO2-afdruk en vullen ze een klimaatbelofte in.

"Bij inschrijving kunnen deelnemers dan ook een berekening laten maken van hun CO2-afdruk en vullen ze een klimaatbelofte"

Daarnaast kunnen ze, dit jaar voor het eerst, er vrijwillig voor kiezen om bij te dragen aan een goed doel. Want wie zijn vrienden, familie en collega’s vraagt met een kleine donatie zijn of haar deelname aan de Climate Classic te sponsoren, draagt bij aan Wetlands International. Een organisatie die zich inzet voor bescherming van ’s werelds draslanden, waar maar liefst 40% van de planten en dieren op aarde van afhankelijk is. 

Meld je aan!

Zodoende is de Climate Classic niet alleen een epische wielertocht door de prachtige landschappen van Nederland, maar ook een krachtig en inspirerend statement van klimaatbetrokkenheid van de deelnemers.

Een prachtig dagje klimaatbewust kilometervreten dus, die jij en je vrienden of collega’s niet aan je voorbij willen laten gaan! Meld je hieronder aan om een startplek te bemachtigen voor deze onvergetelijke tocht!

 Ik doe mee

Praktische informatie

De Climate Classic start op vrijdag 21 vanaf 05.30 uur (375km) en 06:30 uur (125km) aan de Bouvignelaan 5 in Breda en vanaf 08.00 uur aan Utrechtseweg 297 in De Bilt. Bij de inschrijving is inbegrepen: 

•    Climate Stripes shirt en sokken t.w.v. € 84
•    Koffie/thee en banaan bij startpunt
•    1 of 3 erzorgingsposten onderweg (afh. van gekozen route)
•    Feestelijke finish & taart / maaltijd 
•    GPX bestand van de route
•    Medische en technische assistentie

Lees ook het interview met de organisatie achter deze unieke tocht

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant