Wat is dikke lucht? En heb je er als fietser écht last van?
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Baanwielrennen is erg geschikt voor het verbeteren van je traptechniek en de stuurvaardigheid. Ook leer je anticiperen op allerlei mogelijke situaties. Bovendien verhoog je je trapfrequentie. Daarmee verhoog je dus ook je snelheid op de weg. Niks voor niks zijn profs als Cees Bol en Niki Terpstra regelmatig op de baan te vinden.
Deze en nog veel meer topbaanrenners in actie zien? Dan heb je mazzel; Fietssport PLUS/NTFU-leden krijgen 10% korting op een ticket voor de Wooning Zesdaagse in Rotterdam (6-11 december). Scrol naar beneden, laat je emailadres achter en je krijgt vanzelf de kortingscode in je mail. Alsof dit nog niet genoeg is, verloten we onder degenen die een kaartje hebben gekocht een exclusieve backstage tour.
Terug naar de baan. Waar moet je nou op letten als je voor het eerst de piste op gaat? Naast dat je natuurlijk een speciale fiets hebt, een helm draagt en handschoenen aan doet. Vier tips voor beginners.
Een baanfiets is een doortrapper! Je moet altijd blijven trappen. Remmen doe je door minder snel te trappen, je hebt immers géén vrijloop. Stop je met trappen, dan gebeuren er twee dingen: 1. Je benen krijgen een oplawaai, doordat de snelheid je doorduwt. 2. Er is een grote kans dat je over je stuur geworpen wordt.
Als je te langzaam gaat, val je uit de baan. In de steile bochten dan. Op de rechte stukken kun je langzaam rijden en manoeuvreren, maar zorg dat je bij het bereiken van de bocht óf voldoende tempo hebt, óf weer onderin de baan rijdt.
Als je op de baan van je lijn afwijkt, moet je altijd goed kijken. Het kan namelijk zijn dat een snellere renner je wil passeren, terwijl jij naar boven stuurt.
Als je in een groepje rijdt en van kop af gaat, dan maak je - net als op de weg – even een beweging met de elleboog. Als je in het wiel rijdt, houdt dan een beetje afstand en probeer aan de rechterkant van het achterwiel van je voorganger te blijven. Bij onverwachte gebeurtenissen kun je dan altijd ‘veilig’ omhoog sturen.
Voor iedere fietsliefhebber is baanwielrennen een aanrader. Voordat je kunt zeggen of het wel of niet leuk is, moet je het natuurlijk geprobeerd hebben! Dus ga een keer naar een opstaptraining of boek met een paar fietsvrienden een clinic.
Je kunt kiezen uit drie indoor wielerbanen, in Amsterdam (Velodrome), Alkmaar (Sportpaleis) en Apeldoorn (Omnisport). Meer info over openingstijden, kosten van een clinic met fietshuur vind je op de websites van de net genoemde wielerbanen. Veel plezier.
Wil je de baan, weg en MTB combineren? Op Fietssport.nl vind je mooie en uitdagende fietsroutes van en voor sportieve fietsers. Deze routes zijn aangeleverd door lokale fietsverenigingen.
Vind snel een mooie routeRedactie Fietssport
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Wij geven je 5 praktische tips om de Hollandse wind te trotseren.
Jij laat je toch niet tegenhouden door een buitje?
Van beginnende fietser naar berggeit.
Je wordt beter op de fiets, bent klaar voor je eerste avontuur én meer!
Train niet te lang!
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
In training voor de Jean Nelissen Classic.
Draai 4 weken lang gratis proef.
Nooit meer alleen bandje wisselen of solo tegen de wind in stoempen.