• Advertorial
  • Gewijzigd op 15 juni 2023

Daarom een telefoonhouder op de fiets

Veel fietsers gebruiken een smartphone. Bijvoorbeeld om mee te navigeren. Belangrijk is dat je een goede houder hebt voor je dure telefoon. GSMpunt geeft je handige tips waar je bij de aanschaf voor een houder op moet letten.
Daarom een telefoonhouder op de fiets
Daarom een telefoonhouder op de fiets
Telefoongebruik tijdens het fietsen kan gevaarlijk zijn en leiden tot ongevallen en letsel. Het afleiden van de weg en verminderde reactietijd zijn enkele van de risico's die gepaard gaan met het vasthouden van een telefoon tijdens het fietsen. Gelukkig is er een handige oplossing die veiligheid en gemak combineert: de telefoonhouder voor op de fiets

Smartphone gebruik tijdens het fietsen

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om te bellen en te appen met één hand aan het stuur. Maar als je toch je smartphone op de fiets wilt gebruiken, kun je een speciale houder kopen. Met een smartphonehouder op het stuur kun je bijvoorbeeld routes volgen via Google Maps of gebruik maken van een gezondheidsapp (fietsapp). Zo'n app kan ook je snelheid, afstand en andere statistieken bijhouden, zodat je geen aparte fietscomputer meer nodig hebt. 

Wat mag je allemaal doen met je smartphone die in een houder zit?

Tijdens het fietsen is het toegestaan om het scherm van je smartphone kort aan te raken, op voorwaarde dat het toestel zich in een geschikte houder bevindt. Op die manier kun je bijvoorbeeld een inkomend telefoongesprek aannemen of een alternatieve route accepteren. Let wel op: als een fietser hierdoor een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kan een politieagent alsnog een boete uitschrijven. Appen mag alleen als je echt 100% stilstaat.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede telefoonhouder?

Nu je een beeld hebt wat je nu wel en niet mag doen met je telefoon zodra het toestel in de houder zit, is het ook belangrijk om te weten hoe je een geschikte houder aanschaft. Namens GSMpunt hebben wij een aantal handige tips opgesteld zodat jij de perfecte telefoonhouder koopt die geschikt is voor jouw telefoon en fiets.

Begin als eerste bij deze vier vragen

Niet alle telefoonhouders zijn hetzelfde en beschikken over dezelfde opties. Daarom is het goed om eerst eens antwoord te geven op deze vragen:
 
  1. Moet de telefoonhouder universeel zijn?
  2. Hoe moet de telefoonhouder gemonteerd worden?
  3. Op welke plek moet de telefoonhouder bevestigd worden?
  4. Moet de houder geschikt zijn voor elke weersomstandigheid?



Verschillende manieren om een telefoonhouder te monteren

Er zijn verschillende manieren om een telefoonhouder op een fiets te monteren. Hier zijn de belangrijkste mogelijkheden:

Schroefbevestiging: Sommige telefoonhouders kunnen met behulp van een schroefje stevig aan het stuur worden bevestigd.

Kliksysteem: Andere houders maken gebruik van een slim kliksysteem. Hierbij wordt de houder eenvoudig op het stuur vastgeklikt en kan deze ook weer snel worden losgemaakt.

Klittenband: Er zijn telefoonhouders die met klittenband om het stuur worden bevestigd. Dit biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om de houder op verschillende stuurmaten te gebruiken.

Stelbare riem: Sommige houders hebben een verstelbare riem waarmee ze stevig om het stuur kunnen worden vastgezet. Dit zorgt voor een veilige en stabiele bevestiging.

Het is belangrijk om te controleren welke bevestigingsmethode een specifieke telefoonhouder gebruikt, zodat je kunt kiezen welke methode het beste bij jouw fiets en voorkeuren past. Daarnaast kan het ook handig zijn om te kijken of je de telefoonhouder nog wil gebruiken voor andere voorwerpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een motor of kinderwagen.

De grootte van je telefoon

Het is natuurlijk belangrijk dat de smartphone perfect in de houder past. De meeste houders zijn dan ook voorzien van een universeel ontwerp en zijn geschikt voor verschillende soorten smartphones. Vaak wordt in de productspecificaties de minimale en maximale schermdiagonaal vermeld. De meeste telefoonhouders ondersteunen smartphones met een schermdiagonaal tussen 4 en 6 inch, wat de meeste moderne toestellen omvat. 

Toch is het wel verstandig om het schermdiagonaal van je smartphone te controleren, aangezien er tegenwoordig luxere modellen zijn met een groter scherm die mogelijk niet passen. Op de meeste websites staat per fietshouder aangegeven voor welke smartphones het product geschikt is. 

Naast universele houders brengen sommige smartphonefabrikanten ook telefoonhouders uit voor eigen specifieke modellen, zoals recente iPhones of Samsung Galaxy-toestellen. Het voordeel hiervan is dat de houder speciaal ontworpen is voor een stevige bevestiging van het specifieke type telefoon. Hierdoor ben je altijd zeker dat het toestel perfect past, mits je de juiste houder hebt gekozen.

Fietshouder voor alle weersomstandigheden

Ga je de telefoonhouder alleen met goed weer gebruiken? Het is natuurlijk erg onpraktisch als je smartphone nat wordt tijdens het fietsen, vooral als het begint te regenen. Ook tijdens activiteiten zoals mountainbiken wil je voorkomen dat je smartphone doorweekt raakt wanneer je bijvoorbeeld door een grote plas rijdt. Bescherm je smartphone daarom tegen water met een speciale weerbestendige hoes of waterdichte telefoonhouder. Zo blijft je smartphone veilig en droog, zelfs tijdens een regenbui. Kies je voor een telefoonhouder met een IP64-certificering, dan weet je zeker dat de hoes of houder volledig waterdicht is. 

Telefoonhouder met handige features 

De hoogwaardige telefoonhouders bieden vaak de mogelijkheid om het scherm negentig graden te draaien. Dit kan handig zijn, omdat je zelf kunt bepalen of je het scherm verticaal of horizontaal wilt gebruiken, ideaal tijdens het navigeren. 

Sommige houders (vaak waterdicht) hebben een apart vakje waarin je kleine items kunt opbergen, zoals geld, een bankpas of sleutels. Als je graag je fietstocht wilt filmen, kies dan een houder waarbij de camera vrij zicht heeft. Ten slotte zijn er ook fietshouders die voorzien zijn van een extra powerbank. Met behulp van een USB-poort kunnen fietsers onderweg hun smartphone opladen. Fietshouders met een powerbank hebben soms ook een ingebouwde LED-lamp, wat handig is als de reguliere fietsverlichting niet werkt.

Ondanks een houder moet je wel verantwoord blijven fietsen

Bij het gebruik van een telefoonhouder op het fietsstuur is het natuurlijk nog wel belangrijk om goed op te blijven letten. Het is namelijk van groot belang dat je de aandacht wel gewoon op de weg houdt. Zoals eerder aangegeven is een telefoonhouder prima geschikt om snel even de navigatie te controleren of een telefoontje te beantwoorden maar meer dan dat ook niet. Om te voorkomen dat je toch andere dingen gaat doen kan het handig zijn om tijdens het fietsen de meldingen uit te zetten of de app Mono te downloaden.




 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant