• Advertorial
  • Gewijzigd op 10 oktober 2023

De opmars van Sahara-geel en kaki-groen in wielerkleding

Steeds meer recreatieve fietsers zitten gesoigneerd op de fiets. Wielertrui- en broek in de juiste kleur en met bijpassende sokken, helm en zonnebril. Maar hoe komen kleurcollecties totstand en zijn er verschillen tussen racefietsers en gravelbikers?
De opmars van Sahara-geel en kaki-groen in wielerkleding
De opmars van Sahara-geel en kaki-groen in wielerkleding
Ella Leys, product developer bij het Belgische Bioracer, heeft de antwoorden klaar. “Het klinkt misschien een beetje raar, maar we hebben de voorbereidingen voor de zomercollectie van 2024 al achter de rug. “In januari van dit jaar hebben we als ontwikkelingsteam de eerste steen gelegd voor de nieuwe zomercollectie van 2024. Hierbij wordt gekeken naar de trendkleuren voor 2024 en hoe we die willen verwerken in onze drie productlijnen.” Inspiratie komt vanuit verschillende invalshoeken: opvolgen van trends, kijken wat werkt in de fietswereld en het team steekt z’n licht op bij andere sporttakken. 

Wat de trendkleuren voor 2024 zijn? “Het gaat meer over de juiste tint van kleur dan een totaal nieuwe kleur”, legt Leys uit. “Maar felblauw en oranje mag je onder andere verwachten in onze collectie 2024, met link naar zichtbaarheid in het verkeer. Blauw is namelijk de zichtbaarste kleur in daglicht.”

Team Ineos

Fietsmode wordt mede bepaald door de kleding die profwielrenners tijdens belangrijke ritten dragen. “Als het team van de topfavoriet besluit om witte sokken te dragen tijdens een rit, dan zorgen wij er voor dat we witte sokken in onze collectie hebben, beschikbaar voor de recreatieve fietser. Zo werkt dat. Wij maken kleding voor de profs, voor de ambitieuze fietser en de recreatieve fietser.”

"Wij maken kleding voor de profs, voor de ambitieuze fietser en de recreatieve fietser"

Bioracer, sponsor van Team Ineos, heeft voor de kleding van de profs het ‘navy blauw’ aangepast naar ‘nautica blauw’. “Dat is een blauwe tint met grijzere ondertoon die weer perfect past bij de lopende trend van kleding voor gravelbikers. Met al deze insteken komen we tot ons eigen Bioracer kleurenpallet.” Toch, zo geeft Leys toe, blijven de traditionele kleuren uitstekend scoren. “Zwart doet het altijd goed. De meeste fietsers dragen een zwarte broek. Dat is praktisch want het wordt niet snel vies en je kunt het bijna met elke andere kleur combineren.”

Kleur van gravel

Bij een specifieke groep fietsers zijn de aardetinten, zoals Sahara-geel en kaki-groen, aan een sterke opmars bezig. Dat heeft alles te maken met de toename van het aantal fietsers dat voor de gravelbike kiest. De groei van het aantal gravelbikes is bij Bioracer niet onopgemerkt gebleven. Bij gravelkleding wordt uiteraard gekozen voor de kleur van gravel, de aardetinten, die goed passen bij mensen met een gravelbike. 

"Bij gravelkleding wordt uiteraard gekozen voor de kleur van gravel, de aardetinten"

Maar er is meer waar op gelet wordt. Zo houdt het ontwikkelingsteam van Bioracer rekening met de verschillende huidskleuren van sporters. “Zo is de kleurkeuze voor bijvoorbeeld de Aziatische markt iets anders dan voor de Europese markt. De kleurwaaiers die bij de zomer- en wintercollectie worden bedacht, worden naar onze collega’s in Azië gestuurd. Zij onderzoeken of de kleuren die zijn voorgesteld, toepasbaar zijn in hun regio. Omdat de Aziatische klant een andere huidskleur heeft dan de Europese klant, worden de kleuren voor de collectie aangepast. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat felgroen wordt afgezwakt tot een teint die beter bij een andere huidskleur past.”

Grafeen

Wat momenteel wordt doorontwikkeld, is ‘speedwear’: aerodynamische kleding. “Ja, daar hebben wij ook de focus op. We hebben bijvoorbeeld grafeen wielertruien ontwikkeld. Dit zijn thermo regulerende shirts die ervoor zorgen dat lichaamswarmte als het ware van het lichaam glijdt en plaatsmaakt voor verkoeling. Door de strakke pasvorm van de wielerkleding en hogere productiekosten is het vooralsnog alleen verkrijgbaar in onze toplijn.”

Veilige kleding

Bij het ontwikkelen van wielerkleding besteedt Bioracer ook de nodige aandacht aan de zichtbaarheid van fietsers in het verkeer. Vooral omdat fietsfanaten steeds vaker ’s ochtends vroeg, of ’s avonds als het gaat schemeren, de fiets pakken om nog een rondje te trappen. “We ontwikkelen veilige wielerkleding met geïntegreerde reflectie op de achterzakken, waardoor fietsers beter zichtbaar zijn in het verkeer.

Daarnaast testen we onze kleding in ons speciale Protolab om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor extreme weersomstandigheden en overeenkomt met onze Bioracer-kwaliteitsnormen. We ontwerpen kleding met het oog op de Belgische omstandigheden zoals een flinke regenbui, harde wind, scheve kasseien en glibberige modderstroken. We hebben het ons doel gemaakt om zowel professionals als recreatieve fietsers sneller te maken door middel van functionele en stijlvolle wielerkledij.”

In samenwerking met Bioracer.

Tekst: Karin van Leeuwen
Beeld: Bioracer

 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant