• Advertorial
  • Gewijzigd op 12 juni 2023

Zo wordt fietskleding gemaakt

Wielerkleding kopen. Het is als fietsclub vaak snel geregeld met een paar simpele muisklikken. Maar wat gebeurt er daarna? Wij namen een kijkje bij het Belgische Bioracer. "Elke zeem wordt er met de hand ingespeld en vervolgens genaaid."
Zo wordt fietskleding gemaakt
Zo wordt fietskleding gemaakt
Sales manager Mathieu Hermans is als voormalig beroepsrenner vanzelfsprekend ervaringsdeskundige op het vlak wat wél en niet lekker zit. Hij neemt ons mee door het hele proces. Op het hoofdkantoor en Protolab in het Belgische Tessenderlo wordt jaarlijks de basis gelegd voor een nieuwe collectie. “Als je daar iets van, of van onze never-out-of-stock-line bestelt, is het er binnen één of twee dagen.”

Bioracer staat echter vooral bekend om zijn maatwerk in custom kleding. Duizenden bedrijven, clubs, organisaties en vriendengroepjes bestellen er hun eigen shirts, broeken (én andere kleding), met speciaal design. Om dat binnen pakweg zes tot acht weken te ontwerpen, drukken, naaien én te leveren, is een technisch én logistiek hoogstandje, maar het lukt Bioracer in de regel altijd.

Speedwear

Hoewel er veel aan innovatie van speedwear voor ’s werelds beste profs wordt gewerkt – en menig windtunneltest wordt afgewerkt - heeft Bioracer als missie íedere fietser even goed te bedienen. Hermans: “Naast de garantie van een perfecte en comfortabele pasvorm hoort daar ook bij dat we al onze atleten, professionals én recreanten, sneller willen maken. Onze kleding is klaar voor de strijd tegen extreme weersomstandigheden. Stoffen, designs en technologie worden afgesteld op het lichaam van de renner.”

Nieuwe fietskleding uitkiezen is nog geen sinecure. Zeker als je shirts en broeken voor je eigen club bestelt, komt er nog het nodige uitzoekwerk bij kijken. Bioracer ontzorgt echter meer en meer. Via een speciaal online order platform, ingericht voor jouw specifieke vereniging, is het veel makkelijker kiezen én bestellen. En dan wordt ook nog eens alles speciaal voor je gefabriceerd, verpakt én verzonden. Een handvol vertegenwoordigers in Nederland helpt geïnteresseerde clubs en bedrijven met de eerste handelingen, zoals het ontwerp, daarna wijst veel zich vanzelf.

Papierprints

“En vervolgens gaan wij aan de slag om iets moois voor je te maken”, lacht Hermans. Als de kleurprofielen bepaald zijn, is het zaak heel nauwkeurig te werken. Als de designs van de klant op ‘vlakke papierprints’ zijn uitgedraaid, gaan deze naar de sublimatieafdeling. Een sublimatieprinter verhit de inkt op een speciale manier waardoor deze van het papier verdampt en zich hecht aan de stof. “In de regel gebeurt dat bij 210, 215 graden. Afhankelijk van het design en de stof duurt het korter of langer. Je snapt dat tien seconden langer al tot kleurverschillen kan leiden, dus dat moet heel nauwkeurig gebeuren. Zodat als iemand shirts bijbestelt, we weer exact hetzelfde product kunnen leveren.”

Na het drukken zet de confectieafdeling de shirts in elkaar. Overigens kan Bioracer shirts leveren in diverse stoffen, afhankelijk van de doelgroep natuurlijk, en in liefst zeventien (!) maten. Voor mannen, vrouwen én kinderen. “Dat zijn bijvoorbeeld alleen al heel wat ritsen”, lacht Hermans. “We leveren pakweg zo’n 25.000 artikelen per week uit, waarvan 15.000 stuks bovenkleding. Je begrijpt dat voor onze fabrieken voorraadbeheer een vak apart is.”

Speciale paspop

Het naaien van de broeken is een wereld op zich, niet in de laatste plaats vanwege het plaatsen van de zemen. “Die broeken gaan binnenstebuiten op een speciale paspop, en elke zeem wordt er met de hand ingespeld en vervolgens genaaid. Daarbij wordt vanzelfsprekend van begin tot eind rekening gehouden met de elasticiteit van lycra. Dat verklaart ook waarom zo’n broek er altijd wat flubberig uitziet, maar precies past als je ‘m aantrekt. Het is voor ons én de drager ervan natuurlijk van het grootste belang dat er geen wrijving kan ontstaan tussen de stof en de zeem.”

"Elke zeem wordt er met de hand ingespeld en vervolgens genaaid"

Als zowel broek als shirt klaar zijn en ook de andere producten zijn afgewerkt (Bioracer heeft zo’n 500 verschillende items in het assortiment), volgt een nog minstens zo boeiend traject. De verpakking en verzending vanaf de fabriek richting klant gebeurt met militaire precisie. Heeft een club of vriendenploeg via het online orderplatform besteld, dan worden alle items desgevraagd zelfs individueel verpakt en per lid apart thuisgestuurd. Het maakt het leven een stuk prettiger. En dan moet het fietsen nog beginnen!


 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant