• Gezondheid
  • Gewijzigd op 9 oktober 2024

7x Tips om te fietsen met hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Dat betekent voor veel fietsers dat ze stapelgek worden van een loopneus, jeukende ogen en kriebels in hun hoofd. Geen pretje. Deze 7x tips geven je een beetje extra lucht zodat je (hopelijk) toch kunt fietsen.
7x Tips om te fietsen met hooikoorts
7x Tips om te fietsen met hooikoorts
In de lente- en zomermaanden springen veel fietsers op hun zadel om een rondje te trappen. Helaas is dit ook de periode dat hooikoorts de pret behoorlijk kan bederven. Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door pollen (stuifmeel) van bomen, grassen en kruiden die in de lucht zweven. Zo'n 20 à 30% van de Nederlanders heeft er last van. Behoor jij ook tot deze groep, dan kunnen de symptomen, zoals tranende ogen, sniezen, benauwheid, keelpijn en een verstopte snotneus, je mountainbike-, gravel- of racefietsrit aardig verzieken. 

Wil jij je niet door een paar irritante pollen laten tegenhouden? Check dan onze 7x tips tegen hooikoorts. 

1. Houd het weer in de gaten. Schijnt de zon en staat er een briesje, dan kun je het beste binnenblijven; de kans is vrij groot dat er veel stuifmeel in de lucht zit. Wacht tot de wind is gaan liggen of ga na een regenbui op pad. Raadpleeg voordat je eropuit gaat sowieso de pollenvoorspelling van Buienrader of het Pollennieuws

2. Sta vroeg op. 's Ochtends waait het vaak minder hard waardoor er nog niet zoveel pollen rondzweven. Geen ochtendmens? In de maanden mei t/m augustus doet de wind het ook 's avonds vaak rustig aan.

3. Draag een fietsbril om je ogen te beschermen tegen vijandige pluisjes en pollen. Een bril die goed aansluit op je hoofd houdt zwevende indringers het beste buiten de deur. Wat je ook doet, probeer niet in je ogen te wrijven: dat verergert de klachten (jeuk, tranen).

4. Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus. Serieus. Het plakkerige goedje vormt namelijk een barrière tegen stuifmeel waardoor het niet je slijmvlies bereikt. Nu je toch bezig bent: een beetje vaseline onder je ogen kan ook geen kwaad.

5. Probeer weilanden en bossen zoveel mogelijk te vermijden. Stippel eens een tochtje uit door de duinen of over het strand (wel checken waar dat is toegestaan). Omdat de wind in Nederland vaak uit het zuidwesten komt, heb je in het kustgebied sowieso iets minder last van hooihoorts dan in het binnenland. Vakantie aan het plannen? Hoog in de bergen is de lucht ook een stuk schoner.

6. Was je fietskleding direct na het sporten; pollen hechten zich makkelijk aan bezwete kleren. Dit geldt ook voor natte haren. Spring daarom na het fietsen zo snel mogelijk onder de douche. Nog een aanvullende tip: hang je gewassen sportkleren niet buiten aan de waslijn.

7. Ga langs de apotheek (of huisarts) als niks helpt. Er zijn zat middelen op de markt (neus-spray, pillen, drankjes) die verlichting kunnen brengen. Bekende voorbeelden zijn Zyrtec, Ceterizine, Oxymetazoline en Tramazoline.


 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant