• Gezondheid
  • Gewijzigd op 8 april 2020

Hoofdpijn na je training

Hoofdpijn na een training of toertocht? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten hoofdpijn en geven we je tips hoe je hoofdpijn kunt voorkomen.
Hoofdpijn na je training

Soorten hoofdpijn

Je kunt drie typen hoofdpijn onderscheiden: hoesthoofdpijn, migraine en primaire inspanningshoofdpijn. Bij hoesthoofdpijn veroorzaakt de verhoogde druk door persen de hoofdpijn. Dit heet ook wel gewichtheffershoofdpijn. Als je deze hoofdpijn nooit eerder hebt gehad, dan moet je een afspraak bij de neuroloog maken om een aantal onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Migraine is een vorm van hoofdpijn waarbij triggers (factoren die een aanval kunnen veroorzaken) een  rol kunnen spelen: bijvoorbeeld stress, slaapgebrek, lichtflitsen. Ook lichamelijke inspanning kan zo’n trigger zijn. De hoofdpijn zit dan vaak aan één kant, links of rechts, je kunt niet tegen licht en geluid, je bent er misselijk bij tot overgeven toe en gewone pijnstillers helpen niet.

Primaire inspanningshoofdpijn is een hoofdpijn die alleen voorkomt tijdens en/of na afloop van lichamelijke inspanning. Deze hoofdpijnvorm blijkt best vaak voor te komen: 1% van de bevolking heeft er last van. Van de mensen die bij een neuroloog terechtkomen, blijkt 10-40% een onderliggende neurologische oorzaak te hebben.

Wat te doen?

Moeten nu alle mensen met inspanningshoofdpijn naar de neuroloog? Nee, vaak bestaan de klachten al vanaf de kindertijd, bij hen wordt nooit een onderliggende oorzaak gevonden. Als je altijd hoofdpijnvrij hebt kunnen sporten, maar de laatste tijd steeds vaker hoofdpijn na de inspanning krijgt, ga dan naar de huisarts met de vraag of een verwijzing naar de neuroloog zinvol kan zijn.

Voor diegene die het hun hele leven al hebben en bij wie de neuroloog geen oorzaak heeft kunnen vinden: inspanning aanpassen.  Zoek een sport waarbij de tijdsduur en mate van inspanning zo zijn, dat je geen hoofdpijn krijgt. Of medicijnen als Indocid (indometacine), preventief voor de inspanning, alleen in overleg met of op voorschrift van de huisarts of sportarts.

De bloeddruk

Sporten is een manier om je bloeddruk goed te houden. Heb je echter ongemerkt een veel te hoge bloeddruk en je gaat dan sporten, dan is er een kans dat de druk nog verder oploopt en hoofdpijn veroorzaakt. Soms komt het voor dat je bloeddruk goed is en tijdens de inspanning normaal reageert, maar na afloop van de inspanning veel te laag wordt. Dit kan komen door het ontspanningseffect van sport of doordat je voor de inspanning eigenlijk nog te moe was. Ook dit kan hoofdpijn geven.

De vochtbalans

Als je al uitgedroogd (vaak ongemerkt) aan de start staat, droog je vervolgens tijdens de inspanning langzaam (mits je genoeg drinkt) of snel (als je te weinig drinkt) verder uit. Je kunt dan de vrijgekomen warmte niet goed meer kwijt en je lichaamstemperatuur loopt té ver op. Ook dit kan hoofdpijn veroorzaken.

Vermoeidheid

Vraag je, in overleg met je sportarts, af of je niet te moe geworden bent door overtraining en/of burn-out door werk of privéomstandigheden. Een symptoom daarvan kan ook hoofdpijn zijn bij lichamelijke en/of geestelijke inspanning waarbij je dat voorheen niet had.

De fietspositie

Ligt het allemaal niet aan bovenstaande, dan kun je overwegen om je nek (liefst hele rug en bekken) en je nek-op-de-fiets (fietsafstelling) na te laten kijken: als je nek-/schouderspieren overuren moeten maken door blokkades en/of verkeerde fietspositie kan dat ook hoofdpijn veroorzaken.

Meer tips?

Wil je meer tips lezen over training, voeding, gezondheid? Maak een Fietssport-PLUS-account aan en ontvang vier keer per jaar Fietssport Magazine op je deurmat. Deze staat boordevol inspiratie voor jou om nog meer plezier te beleven aan de fietssport

Fietssport PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant