• Gezondheid
  • Gewijzigd op 17 april 2024

De oplossing bij schaafwonden?

Als je valt, heb je al gauw één of meerdere schaafwonden. Vooral op de weg, maar ook in het bos. Als je mazzel hebt, blijft het bij schaafwonden en kun je verder fietsen. Toch kun je je flink beroerd voelen door die oppervlakkige verwonding.
De oplossing bij schaafwonden?

Augustus vorig jaar was ik weer eens het haasje. Ik reed Luik-Bastenaken-Luik, was recent vijf kilo afgevallen en reed ook nog eens op superlichte Julius-wielen met Schwalbe no tubes! De pret duurde slechts tien kilometer, want toen ging ik al op m’n plaat. Achteraf een combi van nieuwe bandjes (ik had ze wel ontvet) en een rotonde waarbij het asfalt schuin afliep. Fiets en wielen hadden geen schade (dat is natuurlijk het belangrijkste…), maar heel m’n linkerkant lag open met nog 140 km te gaan. Opgeven? Geen optie.

Afzien

Blootstellen aan de wind is pijnlijk, dus als je nog een hele dag koers hebt, laat je je afzakken naar de doktersauto. Die desinfecteren dan, vette gazen erop, verbandje eromheen en brengen je, stiekem, weer terug naar het peloton. Voor de minder bevoorrechten onder ons zoals ik: je kunt ook bloedend een lokale apotheek binnen strompelen en je theatraal op de grond laten zakken, je wordt dan het snelst geholpen. Heb ik natuurlijk niet gedaan. Gewoon afzien heel de dag, totdat je weer thuis bent.

Ben je eenmaal thuis: onder de douche en met water en zeep schoonspoelen en eventueel met een zacht borsteltje ‘schrobben’ . Met een pincet de steentjes eruit peuteren en de huid om de wond desinfecteren met alcohol 70%.Vervolgens wachten tot je een ons weegt, want dan is het genezen. Dat gaat gepaard met korstvorming, die kunnen schuren en scheuren, zeker op scharnierplekken bij gewrichten. Kortom, afzien dus.

"Een laag Inotyol zalf erop en afdekken met Fixomull"

Afdekmethode

Een veel betere strategie kreeg ik vier jaar geleden aangereikt. Nadat ik in Fietssport Magazine had geschreven over schaafwonden, reageerde Leon Meijer uit de skeelerwereld met hun beproefde aanpak. Overgenomen van de Colombiaanse skeelerselectie in 2002: ook goed schoonmaken net als eerder beschreven, maar dan een laag Inotyol zalf erop en afdekken met Fixomull. Dit hoeft maar eenmalig en valt er na 7-10 dagen af. Doordat de wond is afgedekt, is de pijn ook grotendeels weg. Het resultaat is een mooie, nieuwe roze huid zonder korsten. Inotyol zalf (basis is zinkzalf) is via internet in België te bestellen, op dezelfde site verkopen ze vaak ook Fixomull in allerlei maten. Het enige nadeel van de afdekkende methode vind ik als dokter dat je moeilijk zicht hebt of er zich toch een bacteriële ontsteking gaat ontwikkelen (geelgroene aanslag en soms stinken). Mocht dat het geval zijn, of bij twijfel, dan is dat het einde van zelfdokteren: naar de huisarts!

Tetanusprik

Om mijn eigen verhaal even af te maken: thuisgekomen de verbandtrommel omgekeerd op zoek naar Inotyol en Fixomull: niet aanwezig. Wel in mijn hersenpan opgeslagen, maar niet direct gekocht. Vervolgens alsnog gedaan en na twee dagen wachten op de pakketdienst was het gedaan met het leed. Ideale methode. Leon bedankt!

Tip: wacht niet tot het misgaat, maar haal het in huis en neem het mee als je met je maatjes gaat fietsen in het buitenland.

Wanneer is een tetanusprik noodzakelijk? Indien je in het verleden (meestal als kind) volledig bent gevaccineerd en de laatste tetanusprik is minder dan tien jaar geleden, dan heb je geen tetanusprik nodig. Is de tetanusprik wel langer dan tien jaar geleden: neem dan zo snel als mogelijk contact op met je huisarts.

Meer tips?

Wil je meer goede tips lezen? Check regelmatig onze site en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks de Fietssport nieuwsbrief in je mailbox, boordevol tips en inspiratie.

Inschrijven
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant