• Gezondheid
  • Gewijzigd op 19 februari 2025

Plassen tijdens je fietstocht: hoe doe je dat als vrouw?

Als vrouw moet je iets creatiever zijn bij een plaspauze, maar ingewikkeld is het niet. Marina en Ellen hebben zich de kunst van het discreet plassen in de bosjes aangeleerd. Met deze 12 tips wordt wildplassen een koud kunstje.
Plassen tijdens je fietstocht: hoe doe je dat als vrouw?
Plassen tijdens je fietstocht: hoe doe je dat als vrouw?

1. Zoek een beschutte plek

Kies een rustig pad met begroeiing. In de winter is dit wel een uitdaging. Loop een eind van het pad af zodat je niet gezien wordt met je blote billen. Blijf uit de buurt van een hutje of huisje. En pas goed op waar je je voeten neerzet.

2. Door je hurken

Zoek een plek waar je stabiel kunt hurken. Zet je voeten wijd uit elkaar staan, anders spetter je je schoenen onder. Idealiter maak je een hele diepe squat. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan op je fietsschoenen. Zeker als je op een zachte ondergrond staat en je hebt een broek die om je bovenbenen spant.

Dus: gebruik wat je om je heen ziet! Ik vind een boomstam ideaal. Doe alsof je op een stoel gaat zitten en gebruik de boomstam als rugleuning. Voordeel is dat je je voeten verder weg kunt plaatsen en je je af kunt zetten tegen die boomstam.

Wat ook kan: pak een lange tak, waar je met gestrekte armen aan gaat hangen. Plaats je voeten stevig in de grond en zet ze ver genoeg uit elkaar. Check wel eerst of die tak écht goed aan de boom zit. Anders val je zó achterover.

3. Neem een plastuit mee

Mocht je hurken lastig vinden, probeer dan een plastuit. Met een plastuit kun je als vrouw staand plassen, zonder je helemaal uit te kleden. Ze zijn te koop bij de meeste outdoorwinkels.

4. Neem zakdoekjes mee

Neem papieren zakdoekjes als wc-papier mee. Past altijd in je achterzakje. Steek ze wel in een boterhamzakje. Zo blijven ze droog als het regent én je hebt een zakje om je gebruikte doekjes in te doen. Niet in de natuur gooien, maar dichtknopen, meenemen en weggooien zodra je een prullenbak tegenkomt!

Geen zakdoekjes bij? Bladeren drogen je doos ook goed af.

5. Vraag om beschutting

Vraag een fietsmaatje in de gaten te houden of er mensen aankomen. Nog beter: laat hem/haar met de rug naar je toe staan voor extra beschutting. Kan hij of zij meteen je shirt vasthouden terwijl jij gehurkt zit.

Rijden er meer mensen mee, verzamel wat ploeggenoten om je heen die ook moeten plassen, zodat je samen stopt.

6. Draag een fietsbroek met handige sluitingen

Veel fietsmerken hebben speciale fietsbroeken met handige sluitingen en/of openingen zodat je aan de bovenkant niks hoeft uit te trekken. 

7. Draag bovenkleding die je makkelijk aan- en uittrekt

Voorkom dat je je shirt óver je hoofd moet trekken. Is namelijk héél onhandig met zo'n helm op je hoofd. Bovenkleding met een volledige rits is dus het makkelijkste. Draag je kleding in laagjes zodat je maar een enkel shirt of vestje uit hoeft te trekken. Zo blijf je warm en sta je niet in je sportbeha.

8. Hang je kleding over je stuur

Heb je wel een broek met bretels, dan is altijd de vraag: waar laat ik mijn shirt of jasje? Niks vervelender dan je bovenkleding in het natte gras of in de viezigheid te leggen. Idealiter gebruik je je fietsmaatje als kledingrek. Als hij of zij toch moet wachten, kan 'ie net zo goed je kleding vasthouden. Als ik alleen op pad ben, hang mijn shirt vaak over mijn stuur, bij voorkeur een handgreep, zoals je je jas aan een kapstok ophangt.

Neem wel je zakdoekjes of menstruatieproduct uit je achterzakje mee, voordat je de bosjes induikt. 
 

9. Drink regelmatig kleine beetjes

Drink kleine hoeveelheden water of sportdrank, bij voorkeur elke 15 tot 20 minuten, in plaats van grote hoeveelheden ineens. Zo krijg je voldoende vocht binnen, maar zit je blaas niet in no-time vol.

10. Plan je route langs openbare toiletten

Download de Hoge Nood-app en plan je route langs een van de 9.500 openbare wc’s. Of voeg - als je je route in Komoot uitstippelt - de optie 'openbare toiletten' toe als waypoint

11. Help elkaar

Help elkaar als je staat te hannessen met je kleding, geef het aan als je meer privacy wilt en vraag om een zakdoekje als je er zelf geen hebt.

Laat je vooral niet opjagen, neem je tijd, probeer te ontspannen en luister lekker naar je eigen gezeik. Mijn ervaring is dat het anders twee keer zo lang duurt voordat je klaar bent. Of dat je halverwege besluit je broek maar op te hijsen.

12. Maak er geen big deal van

Plassen hoort er gewoon bij. Punt. Iedereen moet plassen, ook wij vrouwen. Het lucht gewoon op als je onderweg je blaas kunt legen. Dus shirt uit, broek naar beneden, ontspannen plassen en dan zit je weer een stuk lekkerder op de fiets.

En lach vooral om de situaties waar we ons soms in bevinden - achteraf zijn het vaak de grappigste verhalen…

 

Deel jouw tips!

Heb je meer tips voor een goed potje plassen onderweg? Of heb je iets anders te zeiken (grapje)? Mail dan naar redactie@fietssport.nl.

Door: Marina van Dijk en Ellen Stoffels
Foto's: Tjemme Stegenga, La Vie Velo
Ellen Stoffels
Door Ellen Stoffels

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant