• Gezondheid
  • Gewijzigd op 21 december 2016

Slapende handen

Het moet niet gekker worden, toch bestaat het echt: de wielrennershand, een serieuze blessure.
Slapende handen

Van een wielrennershand is sprake als er een doofheid en/of overgevoeligheid van de pinkmuis, ringvinger en pink optreedt. Daarbij kan een (gedeeltelijke ) verlamming optreden van de middenhandspieren, die zorgen voor het spreiden en sluiten van de vingers en de pinkbuigers. De klachten kunnen, net als bij een slapend been of slapende arm, tijdelijk van aard zijn. Als het echter niet binnen een paar uur bijtrekt, heb je een wielrennershand.

De oorzaak

Een afklemming/uitrekking van de ulnaris zenuw veroorzaakt het slapende gevoel of de pijn; dáár waar de zenuw door de pols loopt. Diezelfde zenuw die bij de elleboog het ‘telefoonbotje’ wordt genoemd. Je stoot niet een botje, maar de ulnaris zenuw; de pijn schiet dan je onderarm in richting pink. Waarschijnlijk komt dit door te lang ‘onder in de beugels’ rijden in combinatie met doorzakken/hangen in de polsen. In deze houding wordt de ruimte in de pols voor de zenuw kleiner en wordt daardoor uitgerekt.

Wat te doen?

Geduld hebben, het trekt meestal wel weer bij, mits je de zenuw niet blijft plagen: niet meer in de beugels, handjes op het stuur of op de shifters met een mooie, rechte pols (hand in het verlengde van de onderarm). Naast de juiste afstelling van de fiets is het belangrijk om te zorgen voor een goede conditie van je arm- en rompspieren. Dit bereik je door regelmatig core stability oefeningen te doen.  Zorg tevens voor een goed stuurlint en draag goede handschoenen om de schokbelasting zoveel mogelijk te verminderen.

Het herstel kan wel een half  tot één  jaar duren, als de zenuw helemaal opnieuw moet groeien vanaf de beschadigde plek. Van belang is dat je de klachten snel herkent, des te sneller gaat het ook weer over.

 

 

/img
Manuele therapie

Je kunt overwegen om langs een arts voor manuele geneeskunde te gaan. Die kan je onderzoeken, mogelijk is een van de acht polsbotjes verplaatst of geblokkeerd, waardoor de ruimte voor de zenuw al krap was.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant