Het einde van zadelpijn
Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem. Goede verzorging kan veel voorkomen.
Een aambei, een uitstulping aan de binnenkant van de anus, kan soms bloedverlies bij de ontlasting geven. Ze ontstaan door hoge druk rond de anus, bijvoorbeeld door persen of bij te harde ontlasting. Verder kun je aambeien krijgen door weinig beweging, overgewicht, hoesten en zwaar tilwerk. De lever en levercirrose kunnen ook een veroorzaker zijn, evenals de milt volgens de Chinese geneeskunde.
De uitstulpingen zijn zwellichamen (weefsels met bloedvaten in de endeldarm) die opzwellen en uitzakken. Aambeien kun je zowel inwendig als uitwendig hebben en vaak heb je er echt hinder van. Ze jeuken, doen pijn of geven een branderig gevoel. Aambeien kunnen gaan ontsteken, gaan bloeden en de kans dat ze groter worden, is aanwezig. De hele dag jeuk is op zich al heel vervelend.
De huisarts zal de diagnose moeten stellen en met reguliere producten is de pijn en jeuk te bestrijden. Soms moet je geopereerd worden of worden de aambeien afgebonden. Je kunt zelf wel het een en ander doen om aambeien te voorkomen. Het gebruik van de juiste voeding is daarbij erg belangrijk.
Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.
Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem. Goede verzorging kan veel voorkomen.
Wat gebeurt er in je lichaam als verzuring optreedt?
Waarom zou je het wel of niet doen?
Bijzondere acties tijdens de coronacrisis.
Bij een zere rug, pijnlijke knie of -achillespees is rust onontbeerlijk.
Zoetemelk zei ooit dat de wedstrijd gewonnen wordt in bed. En hij won de Tour...
Nekklachten: wel of niet naar de huisarts?
Moeite met vroeg opstaan? Wij geven je 6 tips, zodat het makkelijker wordt.
Blijf jij deze winter doorfietsen?
Praktische tips voor je period pitstop