Als HR-medewerker van de Limburgse zorggroep Mondriaan kwam Claudia Kerckhoffs in contact met benFietsen. Het bedrijf, volledig thuis in de fietsleasing, informeerde haar over het belang van vitale, mobiele medewerkers én de mogelijkheden om personeel zonder extra kosten warm te maken voor een fiets. Mondriaan hapte toe en legt sindsdien haar bijna 2.300 medewerkers een haast niet te weigeren leasefietsregeling voor. Kerckhoffs is zelf één van de personeelsleden die er dankbaar gebruik van maken.
"Je betaalt per maand een paar tientjes"
“Ik had al een racefiets en mountainbike en was eigenlijk nog niet toe aan nieuwe fietsen. Maar ik dacht: waarom zou ik het niet doen als je toch zo’n aantrekkelijke regeling hebt? Ik heb toen een Merida Reacto uitgezocht, met elektronische Shimano Di2-groep – echt alles zit erop en eraan. De fiets kost nieuw ongeveer 4.000 euro. Dat is veel geld als je dat in één keer moet neertellen, maar met de leasefietsregeling komt zo’n model gewoon binnen handbereik. Je betaalt per maand een paar tientjes.”
38 procent voordeel
Hoe de regeling in elkaar steekt? Allereerst dient je werkgever hem aan te bieden, zodat je het gewenste model zakelijk kunt leasen. Je mag elk type uitzoeken, van een speed pedelec en e-bike tot racefiets en gravelbike. Eenmaal een keuze gemaakt, ga je een leasecontract aan.
Bij benFietsen heeft die standaard een duur van 36 maanden. Je betaalt in die periode een vast maandbedrag dat alles afdekt: leasekosten, service, onderhoud, verzekering, pechhulp én zeven procent bijtelling voor privégebruik. De precieze som hangt af van met name de nieuwprijs van het beoogde model. De duurdere fietsen gaan logischerwijs gepaard met een iets hoger bedrag. Sommige werkgevers creëren extra financiële prikkels, waardoor de fietsleasekosten juist lager uitvallen.
"Je mag elk type uitzoeken, van een speed pedelec en e-bike tot racefiets en gravelbike"
Het afgesproken bedrag wordt elke maand van je loon afgetrokken. Aangezien het hier om het brutoloon gaat, heb je fiscaal voordeel. Daardoor ben je gemiddeld 38 procent voordeliger uit dan wanneer je dezelfde fiets in de winkel zou kopen. Dit is inclusief de overname van de fiets aan het einde van de contracttermijn. Je krijgt na 36 maanden het aanbod om voor twintig procent van de oorspronkelijke nieuwprijs eigenaar te worden.
Trois Ballons met leasefiets
Kerckhoffs heeft inmiddels vele schitterende tochten gemaakt op haar geleasede Merida Reacto. Die zocht ze uit bij haar lokale speciaalzaak. “Ik zit bij een fietsclub in Maastricht, Ladies First Cycling. TMN Bike-Service is daar één van onze sponsors, de winkel verkoopt deze Merida’s”, zegt ze. “Ik heb er de Trois Ballons mee gereden in de Franse Vogezen. Dat evenement was erg pittig en onvergetelijk tegelijk. En ik heb ook een rondje Nederland gedaan; in zeven dagen door twaalf provincies, elke dag tot tweehonderd kilometer.”
De Limburgse hoopt nog vele ritten te maken, maar kijkt ook alvast vooruit. “Halverwege dit jaar loopt het leasecontract af, dan rijd ik al 36 maanden op deze leasefiets. Natuurlijk gaat hij niet terug naar de maatschappij, ik neem hem zeker over! Daarna ga ik verder met de leasefietsregeling en zoek ik onder dezelfde condities een gravelbike uit, want die heb ik nu nog niet. Daarmee heb ik de hele collectie aan sportieve fietsen compleet.”
Ontzorging
Het fietsleaseaanbod is binnen Mondriaan een groot succes. Meer dan 200 medewerkers leasen een tweewieler via benFietsen. Daarmee is de zorggroep één van de vele bedrijven die de voordelen van de nog relatief nieuwe regeling uit 2020 benutten. Die levert geen extra kosten voor ondernemingen op, gaat niet ten koste van de werkkostenregeling (WKR) en resulteert bovenal in fitte, vitale medewerkers.
Martijn Meij, managing partner bij benFietsen, bespreekt met bedrijven hoe zij de regeling als arbeidsvoorwaarde kunnen aanbieden. Voor ondernemingen van elk formaat is de propositie een mogelijkheid, ongeacht het aantal medewerkers.
"Heeft de medewerker een fiets uitgezocht, dan kan hij op de site simpel de officiële leaseaanvraag doen. De werkgever hoeft alleen nog een vinkje te zetten voor goedkeuring"
“Ziet het bedrijf de meerwaarde en staan de precieze spelregels vast, dan bouwen we een maatwerkwebsite voor de werkgever. Die kan hij delen met zijn werknemers. Zij vinden hier alle details van de regeling en een calculator. Aan de hand van variabalen, zoals het salaris, de nieuwprijs van de fiets en het gewenste service- en verzekeringspakket, rolt er een maandbedrag uit. Heeft de medewerker een fiets uitgezocht, dan kan hij op de site simpel de officiële leaseaanvraag doen. De werkgever hoeft alleen nog een vinkje te zetten voor goedkeuring. Dit kost amper tijd.”
Wat kost het precies?
Stel, je hebt een racefiets van drieduizend euro op het oog en verdient modaal (3.500 euro bruto per maand). In combinatie met een service- en verzekeringspakket (basis) betaal je volgens de calculatie van benFietsen maandelijks 50,56 euro.
In totaal is dat 1.820,16 euro in drie jaar. Ben je tevreden en wil je de fiets aan het einde van de leaseovereenkomst overnemen, dan kost je dat zeshonderd euro (20 procent van de nieuwprijs). Onder aan de streep heb je de racer voor zo’n 2.400 euro, inclusief onderhoud en verzekering.
Meer info? Check
benfietsen.nl/werknemer.
Tekst: Rik Booltink
Beeld: George Deswijzen