• Materiaal
  • Gewijzigd op 11 november 2024

Fietsendiefstal

Het zal je maar gebeuren: je parkeert je splinternieuwe fiets bij de start van een toertocht, komt terug en je fiets is foetsie. Het komt steeds vaker voor, waarbij georganiseerde bendes het vooral gemunt hebben op de duurdere modellen.
Fietsendiefstal

Organisatoren klagen steen en been over fietsen die tijdens toertochten gestolen worden. Telkens gaat het om de dure modellen van onder andere Specialized, Pinarello en Cervélo. Ook de inbraakgolf bij fietsenwinkels geeft een stijgende tendens aan. De daders breken met grof geweld de pui of het dak open, lopen naar binnen, weten precies waar de duurste fietsen staan, tillen ieder vier van die fietsen op en lopen weer naar buiten. De hele operatie vergt nog geen 50 seconden, zo blijkt uit beelden van bewakingscamera’s. Maar in die 50 seconden nemen ze wel fietsen mee met een waarde van 50.000 tot 100.000 euro.

Kleine pakkans

Voor de georganiseerde misdaad is deze vorm van criminaliteit zeer lucratief. De opbrengsten zijn vergeleken met bijvoorbeeld drugs- of wapenhandel een stuk kleiner, maar daar staat tegenover dat de pakkans klein is en – als ze eens worden gepakt – is de strafmaat in vergelijking met andere vormen van criminaliteit bijzonder laag. De vrees is dan ook dat deze vorm van criminaliteit voorlopig niet is uitgebannen. Verzekeraars stellen dat de fietseigenaar vooral zelf iets kan doen, namelijk hun eigendom zo goed mogelijk beveiligen.

5x Tips tegen diefstal

  1. Maak het dieven niet te makkelijk om je dure fiets te vinden. Zet de privacy-instellingen van social media als Facebook niet op ‘openbaar’, maar op ‘vrienden’. Hetzelfde geldt voor trainingsapps als Strava en Garmin Connect. Bovendien kun je bij deze apps een privacy zone instellen, wat betekent dat de route in een bepaalde straal om je huis niet wordt weergegeven.
  2. Zet je fiets altijd op slot. Ook als deze binnen staat. Binnen kun je goede, goedgekeurde sloten gebruiken. Het beste zijn kettingsloten met massieve schakels. Deze wegen echter al snel een paar kilo en die neem je natuurlijk niet mee tijdens een rit. Gebruik daarvoor een eenvoudig kabelslotje waarmee je de fiets vastzet aan een vast object, bijvoorbeeld een hek of lantaarnpaal. Het biedt geen garantie tegen diefstal, maar het maakt het de dief wel moeilijker, zodat deze sneller zal uitkijken naar een ‘makkelijker prooi’.
  3. Laat fietsen tijdens een toertocht nooit onbeheerd achter. Ook niet bij een bevoorrading. Zorg dat er altijd iemand van het groepje bij de fietsen blijft en een oogje in het zeil houdt.
  4. Je kunt fietsen tegenwoordig uitrusten met een ‘track and trace-systeem’. Je verbergt een gps-tracker in bijvoorbeeld een stuur- of zadelpen. In geval van diefstal, kun je achterhalen waar de fiets is gebleven. De politie maakt van dit systeem gebruik bij lokfietsen, maar het systeem is ook op de markt voor de consument, bijvoorbeeld via Vindmijterug.nl.
  5. Registreer je fiets goed, ook met foto's, in bijvoorbeeld de app van Stopheling. En koop geen tweedehands fiets waarvan je de herkomst niet vertrouwt of kan achterhalen. Via het serienummer kun je op Stopheling controleren of deze geregistreerd staat als gestolen.
Fiets verzekeren

PLUS-gebruikers zijn automatisch verzekerd tegen schade aan hun fiets en persoonlijke eigendommen. Deze unieke NTFU-verzekering is 24/7 en in heel Europa geldig. Standaard dekking is € 1.000,-. Uitbreiding tot € 10.000 is mogelijk.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant