• Materiaal
  • Gewijzigd op 4 januari 2024

Test: Rose Reveal AL endurance racefiets

De Rose Reveal AL verlaat een paar Duitse handen om in de mijne terecht te komen. Ik laat mijn blik over het frame gaan. Een strakke fiets onthult zich onder mijn ogen. Dit is geen aluminium, maar carbon. Ik tik op het frame. Klinkt als alu... .
Test: Rose Reveal AL endurance racefiets
Test: Rose Reveal AL endurance racefiets
En het is ook aluminium, met een carbon voorvork en Shimano 105 (2x 11 speed) groepset. Dus niet alleen de derailleurs en het crankstel, ook de remmen en shifters zijn uit de 105 lijn. De herkenbare lasnaden, die het voor het frame gebruikte materiaal verklappen, zitten bij de trapas en de achterbrug. Verder is er op het frame opvallend genoeg geen lasnaadje te bespeuren.

Hoe zit dat?

Om de verbazing te delen, fiets ik naar een bevriende beroepslasser. Het is een stukje trappen, maar dat is nou net wat je volgens Rose met deze fiets moet doen. Lange stukken fietsen! Dit ‘endurance’ model heeft een comfortabelere geometrie dan een klassiek racemodel. Hierdoor zit je iets rechterop, wat voor meer ontspanning in het lijf zorgt. Ook reageert de fiets wat minder nerveus op oneffenheden.

Deze theorie is in de praktijk voelbaar. Ik zit duidelijk rechterop dan mijn gewoonlijke racemodel. Ook na uren fietsen komt slechts in de benen vermoeiing. Daar waar het thuishoort dus. Wanneer ik dan toch de rug recht sta ik al naast de lasser. Hij schouwt en is onder de indruk van de gebruikte techniek en de strakke afwerking. En ook hij denkt even met carbon van doen te hebben. Na het bekende tikken met de ring geeft het aluminium zich gewonnen. Op mijn beurt verklap ik dat de lasnaden na de hechting worden weggewerkt en gepolijst. Waardoor het net lijkt of je met carbon van doen hebt.

Rose bikes

Menig Nederlander ontving al eens een pakketje van Rose bikes, vaak met fietsonderdelen. Online, en vroeger zelfs offline (de term ‘postorderbedrijf’ gaat al even mee) besteld bij onze oosterburen. Fysieke winkels heeft het bedrijf alleen in Duitsland. Een bedrijf dat is opgericht door Heinrich Rose, die in 1907 een fietsenwinkel begon in Bocholt, vlak over de grens bij Aalten in de Achterhoek. Waar voorheen fietsen van andere merken werden verkocht, ontwerpen en produceren ze sinds 2011 eigen fietsen. En zo rollen de fietsen met Heinrichs achternaam, subtiel onder de bidonhouder vermeld, nu nog altijd over de wereld.

Deze Reveal is er in verschillende uitvoeringen en kleuren. Het geteste model (in de kleuren ‘matt black’ en ‘salted caramel’ beschikbaar) is voor 1.880 euro in je bezit. Daarmee koop je 8,9 kilo fiets. Lichter en stijver kan ook, met de carbon Reveal (dus zonder de toevoeging ‘AL’). De 800 gram gewichtswinst win je met bijna een euro per gram (2.642 euro, ook met Shimano 105). 

Gevoel

Terug op de fiets aanschouw ik een strak stukje fietsontwerp. Niet alleen door de genoemde en geroemde behandeling van het materiaal, maar ook door het vanuit deze optiek ontbreken van de rem- en versnellingskabels. Die kabels lopen netjes via de stuurpen door het frame. Dit alles draagt bij aan het gevoel op een strakke fiets te rijden.
 

"Deze fiets kies je niet om stoer te doen met een hoge gemiddelde snelheid op Strava"

Esthetisch strak, maar niet als spanning op een boog. Want pijlen vuur je wat minder krachtig af op dit endurance model. Wegschieten na een bocht is er niet bij, je komt net wat trager op gang. Snellere wielen kunnen dit verschil wel verkleinen, maar deze fiets kies je niet om stoer te doen met een hoge gemiddelde snelheid op Strava. Als je al stoer wil doen op dat medium, doe het dan met lange afstanden.

Balans

In fietsenland is geld makkelijk uit te geven. Met 2.000 euro denk je misschien best wat in huis te kunnen halen. Toch zal je met zo’n budget keuzes moeten maken. Frame, groepset of gewicht, niet elk onderdeel kan een tien scoren. Vaak lijkt het maken van de keus op een balansweegschaal. Plaats een gewichtje op het schaaltje ‘groepset’ en het frame vraagt of er nog geld over is om weer in balans te komen.

Bij de Reveal AL kies je voor kwaliteit met de gerenommeerde Shimano 105 groepset, een strakke allround racefiets (design en afwerking) en een relatief licht frame. Want de fiets is zeker niet zwaar en in combinatie met de 11-34 cassette zal je daarom (bijna) overal bovenkomen. Zo is deze fiets een mooie optie voor mensen die lekker willen fietsen zonder een vermogen kwijt te zijn of voor de beginner die door wil na het proeven op een tweedehandsje. Maar bovenal is deze fiets een ode aan het mooie materiaal; aluminium! 

Conclusie

Pluspunten

+ Technisch ontwerp en afwerking
+ Prijs/kwaliteit 
+ Volledige Shimano 105 groep

Minpunten

- Niet voor snelheidszoekers
- Keuze uit twee kleuren

De Rose Reveal AL kost je 1880 euro. Trap naar rosebikes.nl voor uitgebreide informatie over deze strak ontworpen Duitser. 

Tekst: Erwin Reijneveld


 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant