• Materiaal
  • Gewijzigd op 18 september 2023

Test: Sigma ROX 12.1 Evo fietscomputer

Op zoek naar een personal coach? Een trainer die meefietst en intussen alles voor je bijhoudt, van snelheid, afstand, hoogtemeters, route tot jouw trainingsresultaten? En je ook de weg wijst? Dan ben je bij Sigma Rox 12.1 Evo aan het goede adres.
Test: Sigma ROX 12.1 Evo fietscomputer
Test: Sigma ROX 12.1 Evo fietscomputer
"Piep-piep-piep." Na het indrukken van de power button komt de fietscomputer van Sigma met een duidelijk hoorbaar geluidsignaal tot leven. Op het display verschijnt in grote letters de naam ROX 12.1 Evo. Rox heeft enige tijd nodig om op te starten en drijft intussen de spanning op. Wat verschijnt er zo meteen op het beeldscherm?

Het design vind ik persoonlijk nogal hoekig. Maar Sigma leert ons dat je een fietscomputer niet op zijn uiterlijk mag beoordelen. Want op het full colour touch screen verschijnt een Nederlandstalig menu met duidelijk afleesbare letters en iconen. Een menu, waarin op een logische manier de verschillende functies van het apparaat zijn gerangschikt. En dat zijn er nogal wat.

Meten is weten

Rox houdt je snelheid bij, slaat de rijtijd op, telt de gereden kilometers, registreert het aantal hoogtemeters, zowel bergop als bergaf, meet de buitentemperatuur en legt de hoeveelheid verbrandde calorieën vast. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je de fietscomputer uitbreiden met een hartslag-, vermogens-, cadans- en snelheidsmeter. En je kunt Rox ook nog eens eenvoudig koppelen aan je Strava of Komoot account. Deze fietscomputer van Sigma verzamelt alle data. Google is er niets bij.

Na afloop van je fietsrit toont de fietscomputer de data in overzichtelijke grafieken, op het scherm van het apparaat zelf of op dat van je smartphone met behulp van de handige Ride app van Sigma. Voer voor de fietsende data-analist.

Postduif

De Rox 12.1 Evo registreert alle gegevens tijdens je rit. Daarnaast wijst het apparaat je de weg, met behulp van een gedetailleerde digitale kaart van Europa. Het maken van een fietstocht kan op verschillende manieren. Je kunt straatnaam en plaats ingeven, waarna Rox je een aantal routes voorstelt die je vanuit het vertrekpunt naar de eindbestemming brengen. Die eindbestemming kun je ook op de kaart aanwijzen door middel van de functie ‘Punt op de kaart’ of door simpelweg de coördinaten in te geven.

Voor de avonturiers onder ons is er de ‘Draw my route’ functie. Teken op het scherm in grote lijnen de te rijden route en Rox vertaalt dat vervolgens naar een fietstocht. Weg van de gebaande wegen.

Alle routes kun je uiteraard bewaren, wel zo makkelijk. Na het ingeven van de fietsroute stap je op de fiets en volg je braaf de instructies van het apparaat op. Neem je toch liever een andere afslag? Geen stress, de fietscomputer past pijlsnel de route aan.

"De computer houdt zelfs onder een dicht bladerdak de verbinding in stand. Zo weet je altijd waar je bent"

Op het scherm is de route in vogelvlucht zichtbaar en wanneer je een kruising of rotonde nadert zoomt Rox de kaart automatisch in. Zo kun je beide handen aan het stuur houden. Daarnaast kun je eenvoudig belangrijke punten opzoeken zoals een terras waar ze koffie met appeltaart serveren. Bovendien heeft de Sigma een erg goede GPS-antenne. De computer maakt vliegensvlug connectie met de satellieten boven je hoofd en houdt zelfs onder een dicht bladerdak de verbinding in stand. Zo weet je altijd waar je bent.

Fietscoach

De Rox 12.1 Evo klik je eenvoudig in de stuurhouder. Is het daarna een kwestie van verstand op nul zetten en fietsen maar? Niet helemaal.
Bij het invoeren van een straatnaam ontbreekt helaas de mogelijkheid om een huisnummer in te geven. Rox navigeert je vervolgens keurig naar het begin van de straat. Vanaf dat punt moet je het zelf maar uitzoeken en dat is niet zo handig wanneer die straat een behoorlijke lengte heeft.

Uiteraard kun je op de fietscomputer zelf een route uitpijlen. Vanwege het kleine beeldscherm is dat echter vrij lastig, maar gelukkig is het mogelijk om een route vanuit Komoot of Strava in het apparaat te laden.

Via de app TrainingPeaks kun je daarnaast trainingschema’s uploaden. Voor degene die deze app niet gebruikt heeft Rox alvast een aantal workouts mee gekregen, die je naar eigen wens kunt aanpassen. Eigenlijk is het best handig, een wielercoach op je stuur. Zo kun jij je richten op wat echt belangrijk is: fietsen.



Tekst: Maarten ’t Hoen
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant