• Materiaal
  • Gewijzigd op 17 juni 2019

Test: Wahoo Elemnt Roam

Wahoo heeft een nieuwe telg toegevoegd aan de serie fietsnavigatie, de Elemnt Roam, die we in de Driebergse bossen aan de tand konden voelen. Kan Wahoo met recht trots zijn op de Elemnt Roam?
Test: Wahoo Elemnt Roam

Gebruikers van de Wahoo Elemnt Bolt zal op het eerste oog weinig veranderingen zien aan de Elemnt Roam. Het aerodynamische design van de Bolt is nu ook bij de Roam toegepast. De Roam heeft echter een groter scherm (2,7”) en het is ook in kleur. 

Gorilla glass

Het codewoord is volgens Wahoo: simpel. Simpel in te stellen, makkelijk om de omgeving te ontdekken. Het nieuwe kindje beschikt over Gorilla glass. Voor dit soort producten de meest stevige vorm van glas op de markt. Het glas kan tegen een stootje en de krasgevoeligheid is laag.

Routes herberekenen en installeren

Een andere interessante feature is het ‘rerouten’ van de route. Verkeerd rijden met de Roam is lastig volgens Wahoo. Maar mocht je van de route raken, dan gaat de computer de route opnieuw berekenen en navigeert je weer terug naar de route. In de praktijk werkt dit prima. Maar een aantal navigatiefuncties blijken toch nog niet zo goed te werken. Wat we bij de test ook probeerden, de Roam wilde ons niet naar het begin van de route navigeren. Gelukkig wist onze gids de weg.

"Routes installeren is vrij gemakkelijk. Koppel de Elemnt Roam via Wifi aan apps als Strava of Komoot en de fietsomputer synchroniseert zelf de op Strava gemaakte routes"

Foutmelding

Na de testdag heb ik nog een aantal ritten met de fietscomputer gemaakt. De functie ‘navigeer naar startpunt van de route’ gaf telkens weer een foutmelding: Geen navigatiedata aanwezig… Zelfde melding bij ‘navigeer naar opgeslagen adres’. Hopelijk komt Wahoo snel met een aantal software updates.

"De ledverlichting is een handige toevoeging om snel te kunnen zien welke kant je op moet"

Net als op de Bolt, is op de Roam de ledverlichting links van en bovenaan het scherm aanwezig. De ledverlichting kan voor allerlei functies gebruikt worden. Bijvoorbeeld om de hartslagzone aan te geven. Of de richting, in dat geval werkt de verlichting als een soort richtingaanwijzer. De testroute ging over een mtb-route, dan is kijken op de fietscomputer niet zo fijn. De ledverlichting is dan wel een handige toevoeging om snel te kunnen zien welke kant je op moet.

Als je niets wilt missen

Op het scherm kan ingesteld worden dat wanneer er een telefoontje binnenkomt, of een mailtje, de fietser een bericht te zien krijgt. Voor als je niets wilt missen. Een functie die ik nooit zal gaan gebruiken. Fietsen is volgens mij juist een manier om even te ontspannen en te ontsnappen aan werk en andere bezigheden. Voordeel is dat je zelf kunt bepalen of je deze functie gebruikt.

Altijd goed zicht

De Wahoo Elemnt Roam beschikt over een ambiance sensor. Deze sensor meet de lichtsterkte en past vervolgens automatisch de verlichting op het scherm aan. Onder alle omstandigheden goed zicht op de Roam. Tegelijkertijd wordt er door gebruik te maken van de ambiance sensor energie bespaard. Hierdoor zou de Roam 17 uur te gebruiken moeten zijn.

Conclusie

Een prima fietscomputer. Qua prijs (349 euro) concurrerend met de Sigma Sport Rox 12.0, MIO Cyclo 505, Xplova X5 EVO en de Garmin Edge 820. De Garmin Edge 1030 is nog wel een stuk duurder. Met een paar updates kan de Elemnt Roam de concurrentie met de Sigma Sport Rox 12.0 en de Garmin Edge 1030 zeker aan.

Prijs: 349 euro

Meer info: Wahoo

Meer reviews lezen?

Upgrade naar een FietssportPLUS-account! Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsmagazine van Nederland, boordevol tips, inspiratie en reviews.

Upgrade
Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant