Test: Van Rysel RCR racefiets van Decathlon
Puike prijsvechter.
De meest eenvoudige optie is platte pedalen, zoals je deze ook op stadsfietsen vindt. Het nadeel van deze pedalen is dat je minder kracht kan zetten en je voeten sneller vermoeid raken. Als oplossing voor dit probleem werd ooit de toeclip geïntroduceerd, een soort kooiconstructie om de voet, zodat deze op het pedaal blijft tijdens de trapbeweging. Inmiddels is de toeclip achterhaald en voorbij gestreefd door het klikpedalensysteem.
Er zijn tal van kliksystemen voor de racefiets en mountainbike. De populairste kliksystemen zijn Look, Speedplay, Time en Shimano SPD (mtb) en SPD-SL (race). Alle kliksystemen werken via eenzelfde principe. Het verschil tussen de verschillende merken pedalen zit vooral in de vorm van het plaatje en de manier waarop het plaatje wordt ingeklikt. Aan de onderkant van de (spediale) fietsschoen wordt een plaatje vastgemaakt en dat schoenplaatje klik je vervolgens vast in het fietspedaal.
Het inklikken van het plaatje is mogelijk door een veertje in het pedaal dat de nodige spanning op het plaatje zet waardoor het schoenplaatje na het inklikken ook vast blijft zitten in het pedaal. Door je schoen naar buiten te draaien, kun je de schoen vervolgens weer losmaken van het pedaal. Bij bijna alle pedalen is het mogelijk om de veerspanning met een inbusje af te stellen naar eigen wens. Dit is in een handomdraai gedaan. Op deze manier kun je eenvoudiger los- en vastklikken.
Het vergt enige oefening om en het in- en uitklikken onder de knie te krijgen, maar ben je er eenmaal aan gewend, dan haal je uit elke trapbeweging het maximale uit je inspanning. Je gaat sneller met minder kracht. Doordat je met je schoen vastzit aan het pedaal kun je zowel omlaag als omhoog kracht leveren. Hierdoor valt de trapbeweging niet stil.
Daarnaast heb je veel meer controle over je fiets en hoef je niet bang te zijn dat je voeten van het pedaal afschieten bij oneffenheden op de weg of in het terrein. Dit laatste is vooral met mountainbiken en gravelbiken erg handig.
Ook zullen je voeten minder snel vermoeid raken. Dat komt door de harde, stijve zool van fietsschoenen. Hierdoor komt er minder druk op je voetzolen te staan en kun je het trappen langer volhouden zonder pijn.
Het is belangrijk dat je de schoenplaatjes op de juiste manier plaatst onder je (bal)voet om knie- en hamstringblessures te voorkomen. Dit kun je laten doen bij een fietsenwinkel die een fietspositiemeting (bikefitting) aanbiedt.
Naast platte pedalen en klikpedalen bestaat er ook een combinatie van beide vormen. Aan de ene kant een platte zijde, aan de andere kun je inklikken. Handig als je je fiets voor zowel trainingen als woon-/werkverkeer en/of fietsvakanties gebruikt, omdat je ze zowel met fietsschoenen als gewone sneakers kunt gebruiken. Daarnaast kiezen ook beginnende mountainbikers vaak voor deze pedalen; op lange rechte stukken klikken ze in, op technische passages klikken ze uit.
Kies waar je je veilig bij voelt. Zit je liever niet vast, omdat je (nog niet) zeker op de fiets zit? Kies dan eerst voor platte pedalen. Heb je voldoende vertrouwen in je eigen vaardigheden en kun je een veilige noodstop maken zonder daarbij om te vallen? Ga dan voor een kliksysteem.
Veel beginnende mountainbikers kiezen in eerste instantie overigens voor flap pedals. Op hobbel-de-bobbel paden kan het handig zijn om even snel een voetje aan de grond te zetten. Dit geldt helemaal in de bergen, waar technische trails behoorlijk wat van je evenwichtskunsten kunnen vergen en je dus niet ‘vast’ (gevoelsmatig) wilt zitten.
Heb je klikpedalen met bijpassende schoenen gekocht, maar vind je het nog eng om in- en uit te klikken? Oefen dan voordat je op pad gaat bij een muur, paaltje of thuis tegen het aanrecht. Leun tegen de muur en probeer je voeten enkele keren in- en uit te klikken. Naarmate dit soepeler gaat, kun je het klikken met een gerust gevoel in de praktijk gaan brengen tijdens een tocht.
Elke maand interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.
Schrijf je inRedactie Fietssport
Puike prijsvechter.
"Het is fijn als je je niet over je materiaal hoeft te bekommeren"
Snelle crosscountry sloffen!
Een unieke, capabele én premium fietscomputer
CUBE introduceert fietsen modeljaar 2025 met meer keuze en meer innovatie.
We leggen het je in vijf stappen uit!
Onze ervaring met deze stalen dropbar trail mountainbike.
We make you faster!
verbeterde prestaties en fris design
Bike Adventure Fair 2025, dé nieuwste Mountainbike- en Gravelbeurs van Nederland