• Ons werk
  • Gewijzigd op 6 november 2023

Tweede Kamer-verkiezingen: geef de fietser de ruimte

Op 22 november vinden de Tweede Kamer-verkiezingen plaats. NOC*NSF zet zich er samen met NTFU en andere sportbonden voor in dat sport een plek krijgt in het nieuwe regeerakkoord. Belangrijk zijn: meer ruimte voor de fietser en steun aan clubs.
Tweede Kamer-verkiezingen: geef de fietser de ruimte
Tweede Kamer-verkiezingen: geef de fietser de ruimte
Sport is óók politiek. Daarom doet NOC*NSF met wielersportbond NTFU en tientallen andere sportbonden namens tien miljoen sporters, een dringende oproep op de politici in Den Haag: kom in beweging! En zet de kracht van sport in voor een sterk en vitaal Nederland. In het onderwijs, in de gezondheidszorg, bij het inrichten van de publieke ruimte en in het natuurbeleid. Investeer in het komende regeerakkoord in sport, zodat we samen het positieve effect van sport en bewegen op onze samenleving kunnen behouden en versterken. Dat betaalt zichzelf dubbel en dwars uit. 

Waarom? Sport maakt ons fysiek en mentaal gezond en laat zorgkosten dalen. Belangrijker dan ooit in een samenleving waar niet iedereen gelijke kansen heeft en verschillen steeds groter worden. En waar onze leefomgeving en gezondheid steeds meer onder druk staan.
 

Samen sterk voor de fietssport

We zijn met ruim 900.000 fietssporters in Nederland. Daarmee is de fietssport én van de meest populaire sporten die je buiten kunt doen. Tel daar nog eens duizenden vrijwilligers bij op die zich inzetten voor een toertocht, de wielerclub, een training of mountainbikeroute. Met de steun van ruim 75.000 leden zet de NTFU zich in voor iedereen die in Nederland wielrent, mountainbiket of gravelbiket.

Wat zijn de speerpunten

Sportkoepel NOC*NSF zet zich er vooral voor in dat de politiek aandacht heeft voor drie belangrijke punten:
  1. Investeer in de kracht van onze verenigingen.
  2. Geef ruimte aan de sport.
  3. Versterk de maatschappelijke waarde van sport.
De NTFU zet zich vooral in voor punt 1 (wielerclubs en toertochten) en punt 2 (meer ruimte voor de fietser).
 

Investeer in de kracht van onze verenigingen

Er is in Nederland een unieke sportinfrastructuur waar andere landen jaloers op zijn. De sport kan ook veel zelf. Maar er komt ook steeds meer op de sport af. Zo staan wielerclubs en tochtorganisatoren staan onder druk. De maatschappelijke uitdagingen waar ook verenigingen mee te maken krijgen nemen toe. De regelgeving wordt complexer. En vrijwilligers mobiliseren wordt steeds lastiger. 

Geef ruimte aan de sport

Onze fietsrit begint bij de voordeur. Toch staat sporten in de openbare ruimte, zoals in de stad maar ook in het buitengebied, onder druk. Het gaat erom dat je op een veilige manier vanaf je huis naar het buitengebied kunt fietsen. Er moeten dus goede routes zijn én komen en die moeten ook onderhouden worden. Dat is een taak van de overheid.

Een knelpunt voor onze fietssport is de vergunningverlening van (buiten)sportevenementen zoals toertochten. De vergunningverlening voor kleine tot grote sportevenementen wordt steeds complexer. Dit zorgt voor een grotere belasting van de vrijwilligers die deze evenementen organiseren. Vereenvoudiging van de regelgeving en ontzorging van organisatoren van met name kleine sportevenementen zijn van belang om deze in stand te houden. Daarom stellen we voor een ‘ontzorgingsloket’ in te richten. 

Wat staat er over sport in de verkiezingsprogramma's?

Het Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft een overzicht gemaakt van wat de verschillende politieke partijen in hun verkiezingsprogramma zeggen over sport, bewegen en gezonde leeftijd. Je kunt stemmen op 26 politieke partijen.
 
Bekijk het overzicht van de 26 politieke partijen die een sportieve ambitie hebben
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant