Column Bram Tankink: de fiets als meditatiemachine
"Je moet iets haten om het lief te hebben"
Het Nationaal Groenfonds vraagt met de jaarlijks terugkerende Natuurprijs aandacht voor vernieuwende groene projecten en intiatieven. Het thema van de Natuurprijs van dit jaar is 'natuur verdient verbinding'. Dit jaar hebben de inzenders een motivatiefilmpje gemaakt over hun project. Met deze films konden ze likes verzamelen. De drie projecten met de meeste likes werden automatisch genomineerd voor de finale. Onder hen het MTB-project op de Utrechtse Heuvelrug. Zij kregen 2.513 likes voor hun filmpje.
"Mountainbikers in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hadden behoefte aan een goed ontwikkeld, beheerd en onderhouden routenetwerk," stelt Mark Torsius van de NTFU, nauw betrokken bij het MTB-project op de Utrechtse Heuvelrug. Doordat de oude routes onvoldoende uitdaging boden, werd er veel buiten de routes gefietst. Dit leidt tot verstoring van de natuur, veroorzaakt overlast en geeft mountainbikers een slechte naam. Een aantal mountainbikers ondervond nadelen van het slechte imago en besloot zich te verenigingen en een lobby te starten.
Na een lange periode van lobbyen en overleg is vanaf 2012 een start gemaakt met het gezamenlijk uitwerken en realiseren van de plannen. Een interessant en uitdagend routenetwerk moest mountainbikers ervan weerhouden om buiten de paden te rijden. Reguleren van de mountainbikestroom zou meer opleveren dan een verbod. Dit idee stuitte in eerste instantie op weerstand, maar heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen. In 2014 zijn MTB-routes aangelegd die met enthousiasme door gebruikers onthaald zijn. Bovendien daalde het aantal overlastmeldingen met 90%.
"De sporters leveren niet alleen financieel, maar ook praktisch een bijdrage aan het onderhoud van de mountainbikeroutes."
Juryvoorzitter Liesbeth Spies over het project: "De sporters leveren niet alleen financieel, maar ook praktisch een bijdrage aan het onderhoud van de mountainbikeroutes. Schade en overlast worden erkend en actief aangepakt en opgelost. Het zorgt voor bewustwording en wederzijds begrip bij zowel mountainbikers als andere gebruikers van de natuur."
Om de routes te onderhouden zodat deze interessant blijven voor mountainbikers zijn zelfsturende onderhoudsgroepen opgericht. Ongeveer 300 vrijwilligers helpen regelmatig of incidenteel om de MTB-routes begaanbaar te houden, voornamelijk door het voorkomen van watererosie. Elk van de inmiddels 7 routes heeft een kerteam dat parcoursonderhoud doet. Een groot deel van het onderhoud wordt betaald van uit de uitgifte van een jaarvignet á €7,50. In 2016 zijn ruim 20.000 vignetten verkocht.
Nieuwsgierig geworden naar deze mountainbikeroutes? Check dan snel onze ridelist met 5 uitdagende routes op de Utrechtse Heuvelrug.
Redactie Fietssport
"Je moet iets haten om het lief te hebben"
Hoofdredacteur Bram de Vrind fietste een 'rustig' rondje met Tom Dumoulin.
Hoe vaak maak jij je fiets schoon?
'Veurzitter’ voor het leven.
Vraag ook vrienden, familie, fietsmaatjes en clubgenoten om mee te doen.
Deze verrassende en interessante verhalen lees je in Fietssport magazine nr 3.
Boswachter Rein Zwaan legt uit waarom je dieren 's nachts niet moet storen.
Het natuurgebied is in ieder geval t/m 1 september afgesloten.
Kom je ook op zondag 11 augustus naar Rotterdam?
Doe je voordeel met onze tips.