• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 5 juli 2023

Deze 3 hotspots in de provincie Barcelona zijn perfect voor je fietsvakantie

Barcelona is veel meer dan de stad en de voetbalclub. De stralende zon, Middellandse zee, sfeervolle stadjes en sprookjesachtige bergen, mixen tijdens je fietsvakantie als de ingrediënten van een smaakvolle paella.
Deze 3 hotspots in de provincie Barcelona zijn perfect voor je fietsvakantie
Deze 3 hotspots in de provincie Barcelona zijn perfect voor je fietsvakantie

Santa Susanna: klimmen en pootje baden

Tovert de gedachte van ’s ochtends fietsen door de bergen en ’s middags pootje baden in de Middellandse Zee een glimlach op je gezicht? Dan zit je goed in Santa Susanna. De badplaats aan de Costa Barcelona ligt op een uur rijden van het vliegveld van Barcelona. Langs de kuststrook heb je de toeristenhotels voor het uitkiezen, waar je buiten het hoogseizoen voor een zacht prijsje kunt slapen, eten en drinken. Schep ’s avonds gerust nog eens op bij het buffet, want de extra calorieën fiets je er toch wel weer af! Vanwege het warme klimaat is de kuststrook van Barcelona tevens populair onder fietsers die vroeg (begin maart) of laat (tot november) in het seizoen een fietsvakantie boeken.



Een rit naar de bergen van Montseny Natural Park is er één die je zeker van de bucketlist moet strepen. De bergketen die onderdeel vormt van Barcelona’s ‘groene gordel’, is een hotspot onder fietsers. Een klim van liefst 23 kilometer leidt vanaf Sant Celoni naar een hoogte van 1305 meter, onder de rotsachtige top van de Turó de l’Home die met 1706 meter de hoogste van de regio is. Als opwarmertje fiets je met een zeebries in het gezicht over de kustweg richting Sant Pol de Mar. De kustweg is druk, maar je kunt er prima fietsen over de vluchtstrook. Dan laat je de kust achter, om in de schaduw van de bossen te klimmen over de Collsacreu (7,8 km, 4,5%), die geregeld decor is voor de profs in de Ronde van Catalonië.

Bekijk hier de route vanuit Santa Susanna (149 km/2600 hm)


Na een korte afdaling mag je vanuit Sant Celoni aan de bak: de klim van 23 kilometer met stijgingspercentage van gemiddeld 4,9 procent ligt voor je wielen. Met zijn rotsachtige top voorzien van zendmast heeft de Turó de l’Home een intimiderend voorkomen. Of er verzachtende omstandigheden zijn tijdens deze zware kluif? Jazeker. Allereerst zorgen de zachte stijgingspercentages ervoor dat je lekker in je ritme kunt komen. Daarnaast is er de verscheidenheid aan landschappen: je klimt van steeneikenbossen, naar graniethellingen met kurkeiken en bergwanden met rotsformaties en oerbossen. De laatste kilometers onder de top zijn zo groen dat je je terug in pakweg de Ardennen waant. Tussen de bomen ontwaar je de antenne bovenop de berg, die aan het begin van de klim nog eindeloos ver weg leek. Tijdens de afdaling kun je in de remmen knijpen bij één van de vele picknickplekken waar je kunt uitrusten in de verkoelende berglucht.


 

Vic: (Spaans) vlak, heuvels of bergen? Wat jij wilt!

Vanuit Vic is het variatie wat de klok slaat. Wil je golvende kilometers maken? Zoek de heuvels rond Olost op. Tempo maken op het vlakke? Blijf in de vallei rond de stad. Hoogtemeters pakken? Maak een ronde naar het gebergte van Les Guilleries met zijn rode rotsformaties.

Het stadje ligt op een uur rijden naar het noorden vanaf het vliegveld van Barcelona. Het heeft een historisch centrum met fraaie pleinen, een Romeinse tempel en goede restaurants waar je de innerlijke mens na je fietsrit kunt verwennen. De vele Catalaanse vlaggen in het straatbeeld, herinneren eraan dat dit stadje een sterke Catalaanse identiteit heeft.



De rit die tijdens je verblijf in Vic niet mag ontbreken is die naar het stuwmeer van Sau in de bergen van Les Guilleries. Nog geen tien kilometer uit de stad, voel je je de koning te rijk als je tussen de rode rotsformaties klimt in de prachtige bergen. Terwijl je klimt en daalt door de dichte bossen die volgen, zie je allicht bewoners jerrycans vullen uit een natuurlijke waterbron. Mineraalwatermerken als Font Vella hebben hier fabrieken. De bergen zijn de bron van drinkwater voor de regio.

Bekijk hier de route vanuit Vic (100 km/1700 hm)


Bij Els Cortals bereik je een hoogte van 1000 meter, waarna een lange en listige afdaling volgt naar het dorpje Bojons. Laat in deze afdaling je beste Tom Pidcock-imitatie achterwege, want op de bochtige en smalle weg is een stuurfout snel gemaakt. Dan verlaat je de hoofdweg om dwars door het natuurreservaat te fietsen. De weg is soms steil of slecht, maar je wordt beloond met misschien wel het fraaiste vergezicht dat de regio rijk is. De weg meandert tussen de landerijen van een oude boerderij. In de verte rijzen de rotswanden van de Collsacabra als de muren van een onneembare vesting op uit de vallei. De bijna duizend meter hoge formaties verlopen in kleur van bordeauxrood naar okergeel. De formaties van de Collsacabra, Catalaanse voor ‘geitennek’ zijn een kunstwerk van de natuur.

Vervolgens daal je af naar het stuwmeer van Sau, waar het kerkje van Sant Romà in de bedding van het meer staat. Vanaf het stuwmeer klim je in vijf geleidelijke kilometers langs nog een reeks majestueuze rotsformaties, waarna in de afdaling het freewheelen richting Vic kan beginnen.

Berga: klimmen tussen prachtige rotsformaties

Lange beklimmingen, diepe valleien en rotsformaties die als de tanden in een haaienbek uit de bergen steken. In de regio Berga ervaar je het ware gevoel van fietsen in de bergen. Het stadje aan de voet van de Pyreneeën, op dik een uur rijden van Barcelona, is onder Catalaanse fietsers populair als uitvalsbasis voor bergritten, vertelt onze gids Xavi van Terra Bike Tours. “Dit is landschappelijk één van de mooiste regio’s van Catalonië. Gezien de rustige omgeving en mooie bergen. Maar omdat er minder faciliteiten zoals hotels zijn, blijft het massatoerisme hier weg.”

Tijdens onze ronde wordt al gauw duidelijk waarom de streek als verborgen parel bekendstaat. We fietsen langs de rotsformaties van Serra de Picancel, die als in een sprookjesboek bedekt zijn met sluiers van mist. Onder ons kleurt het stuwmeer van Baells turkoois. De route (85 km) cirkelt rond het Catllaràs-gebergte, dat bekroond wordt door zeven toppen boven 1700 meter. Op de bergweides groeit een zeldzame verschijning: edelweiss.

Bekijk hier de route vanuit Berga (85 km/1900 hm)


Vanaf Borredà klim je door een verlaten vallei naar de Coll de la Batallola, die met 11,6 kilometer aan 4 procent vooral mooi in plaats van zwaar is. Onderweg kun je een stukje van de route afwijken om Sant Jaume de Frontanyà te bekijken, met 27 inwoners volgens onze gids het kleinste stadjes van Catalonië. De vroeger notoir slechte afdaling die volgt is gelukkig opnieuw geasfalteerd. Er wacht vervolgens een heerlijke fase in dalende lijn door de vallei. Deze kilometers zullen helemaal snel wegtikken als je geen zware tegenwind hebt, zoals bij ons wel het geval was.

Op vijftien kilometer van Berga, zou je door de vallei direct naar de stad kunnen fietsen. Maar de route leidt je linksaf naar de Collada Sant Isidre, een lastpak eersteklas. De smalle klim is ‘slechts’ vijf kilometer, maar het gemiddeld stijgingspercentage is acht procent, met uitschieters naar dertien procent. Na anderhalve kilometer zie je het hoogteprofiel op je fietscomputer donkerrood kleuren. Maar eenmaal boven, ontdek je dat het zwoegen niet voor niets is geweest. Een prachtige afdaling volgt met uitzichten op rotsformaties die met een zaagtandprofiel uit de bergwand steken. Na een korte klim dartel je door frisse bergweides. Voor de afzink naar Berga, zie je in de verte het markante silhouet van Montserrat, de heilige berg van Barcelona.

Conclusie? Elke regio heeft zijn eigen charme. Santa Susanna heeft zijn Mediterrane klimaat, kustwegen en bergen in het binnenland. Maar de zee geeft natuurlijk ook beperkingen: je kunt minder verschillende rondjes maken. Daarnaast moet je van de grootschalige opzet van de toeristenhotels houden. Vanuit Vic kun je dan weer alle kanten op: (Spaans) vlak, heuvels of bergen. Variatie troef! Als je echt het Pyreneeën-gevoel wilt ervaren, ga dan naar Berga. Ja, je pakt flink wat hoogtemeters, maar de vergezichten zijn des te mooier. En de rotsformaties vonden we uniek.

Fietshuur

Bij Terra BikeTours kun je terecht voor de huur van een fiets (merk Canyon) en gegidste fietstochten.

Accommodatie

Santa Susanna
Hotel Indalo Park. Groot hotel met zwembad, bar en mogelijkheid volpension in buffetrestaurant.

Vic
Hotel Uprooms Vic. Net hotel met vernieuwde kamers en een goed restaurant met lokale specialiteiten.

Berga
Camping Berga Resort. Camping met goed onderhouden bungalows, inclusief restaurant.
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant