• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 11 april 2024

Stuiven op MTB-route Soest

Op de Utrechtse Heuvelrug slingert sinds kort een nieuwe MTB-route: Soest. De 23 km lange lus moet het niet hebben van grote hoogteverschillen, maar van verrassende trails, mooie naald- en loofbossen en stuivende zandvlakte. Wij namen een kijkje.
Stuiven op MTB-route Soest
Stuiven op MTB-route Soest
We starten op recreatieterrein De Bergjes, gelegen op een oude stuwwal uit de ijstijd die ook wel bekend staat als het Soester Hoogt. Het begint goed met een smal trailtje dat gestaag omhoog loopt. Net als de kuiten een beetje beginnen te branden, worden we verrast door speels draaien en keren met korte bochtjes en venijnig steile stukjes. We sturen krap tussen twee boompjes door en hoppen onze bikes over een stammetje om op het hoogste punt uit te komen. We bevinden ons op 51 meter boven NAP, het hoogste punt in de directe omgeving.

"Wij gaan voor de jumpline en kiezen het luchtruim. Wauw, dat begint goed!"

De afdaling die volgt, bestaat bovenin uit een jumpline en een flowline. De eerste lijn heeft een drietal tafeltjes en een speelse slinger waar je met een beetje snelheid en techniek eventueel overheen kunt springen. De flowline is voor wie het minder spannend wil maken, maar erg leuk om op snelheid te nemen. Wij gaan voor de jumpline en kiezen het luchtruim. Wauw, dat begint goed!

Niet uit de lucht komen vallen

De MTB-route Soest is niet zomaar uit de lucht komen vallen. De track is ontstaan vanuit de wens van de gemeente Soest om de impact van mountainbikers op de natuur en op andere bosgebruikers te minimaliseren, recreatie te bevorderen, en de lokale economie te stimuleren.

Daarom gaf de gemeente – eigenaar van het grootste deel van de bossen waar de route doorheen loopt – Patrick Jansen van Tracks & Trails zeven jaar geleden de opdracht om een uitdagende route tussen de rondjes van Hoge/Lage Vuursche en Austerlitz/Zeist te ontwerpen. Geen gemakkelijke opgave in een verspreid bos met kwetsbare stukken, veel recreatie en een hondenlosloopgebied.



Na veel gepuzzel en de nodigde onderzoeken ging Patrick (met de vereiste vergunningen) samen met vrijwilligers van de Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug aan de slag. In het voorjaar van 2023 leverde dit een uitdagende trail van 23 kilometer en een dikke 200 hoogtemeters op. Het benodigde geld voor het voortraject, de aanleg en onderhoud (gedaan door de vrijwilligers) komt uit de verkoop van vignetten.

"Zo fiets je door dichte naald- en loofbossen"

Dankzij de diversiteit van de verschillende terreinen is de route zeer gevarieerd. Zo fiets je door dichte naald- en loofbossen, langs een grote duinvlakte, op gepaste afstand langs heideveldjes en door met mossen en varens bedekt open bos.

De grootste gemene deler van de route zijn de tot bos geworden stuifduinen, maar er zit ook een stuwwal in en een lager gelegen gebied. Ook de trail zelf blijft verrassen, van lekker lopende flowstukken tot leuke klimmetjes en snelle afdalingen.

Afwisselend en uitdagend

Genoeg over de feiten. Hoogste tijd om terug te keren naar de route. Via een betonpad biken we naar het stuifduingebied. We duiken het Monnikenbos in en worden getrakteerd op een flowy trail met speels hoogteverschil. Net als we denken: ‘gas op de lolly’, moeten we geregeld in de ankers voor een technische sectie of voor bochtjes die wat krapper zijn aangelegd. Afwisselend en best uitdagend. Zo is er een switchback omhoog waarbij je wel even een goede lijn moet rijden én in de juiste versnelling moet zitten anders sta je geparkeerd.  

"We duiken het Monnikenbos in en worden getrakteerd op een flowy trail met speels hoogteverschil"

Nadat we een provinciale weg zijn overgestoken, krijgen we een steile klim voor de kiezen. Terugschakelen naar de op één na lichtste versnelling en omhoog! Even verderop ligt een zeer lastige wortelpassage. Het lukt ons maar net om deze zonder voetje aan de grond te nemen. Met een voldaan ‘YES-gevoel’ fietsen we verder richting de Lange Duinen.

Met de hand gebouwd

De routebouwers hebben hier alles uit de kast gehaald om er iets moois van te maken. Plots biken we op een smalle singletrail die door dichtbegroeide stuifduinen kronkelt. Deze track is duidelijk met de hand aangelegd (de toplaag is met een schep afgeplagd) en niet met een graafmachine. 

Het verschil is duidelijk te merken; deze smalle singletrack kronkelt zeer krap door de begroeide stuifduinen, iets wat met een graafmachine niet makkelijk lukt. Ook mooi is dat dit handbuild trailtje ons uit de buurt van de drukbezette wandelpaden houdt. Tijd voor een kleine versnapering. We ploffen neer op een bankje en genieten van het uitzicht op de grote zandvlakte.



Weer op onze bikes fietsen we over een singletrack die vrolijk langs de voormalige stuifduinen doorslingert. Na een heerlijk stuk, genaamd de Dunne Darm Draai, sturen we een trail op die parallel aan het treinspoor loopt. Lage stuifduintjes zorgen hier voor een golvend hoogteverschil waardoor we de verleiding niet kunnen weerstaan om flink aan te zetten: we gaan all out en de kick is enorm. 

"In overleg met de terreineigenaar is toen een alternatief tracé uitgestippeld"

Op een stukje asfaltweg langs sportvelden kunnen we gelukkig even herstellen. We bevinden ons op de noordelijke lus van de route. Hier gaat het pad door een laaggelegen bosgebied, eigendom van verzekeraar ASR die z’n goedkeuring voor de aanleg van de route heeft verleend. Dit deel is duidelijk gevoelig voor overmatige regenval; we zien veel opgedroogde moddersporen.



We komen via een flowy trail vol dennennaalden in een met mos bedekt spookjesbos. Prachtig! Het segment dat hierop volgt verdient wat meer uitleg. De originele route zou over ‘het kammetje’ gaan. Dit kammetje is een geliefd paadje dat erg in trek is bij wandelaars en trailrunners. Er was dan ook direct veel weerstand om hier bikers overheen te sturen.

In overleg met de terreineigenaar is toen een alternatief tracé uitgestippeld. Dit resulteerde eind 2023 in een parel van een trail die liefkozend de naam ‘Off-kammetje’ heeft gekregen. Een win-winsituatie.

Aan het einde van deze spaghettisliert zien we een bord dat aangeeft dat je vanaf hier ook de verbindingsroute naar Hoge Vuursche kunt nemen. Wij vervolgen de route Soest echter en pedelen een klein stukje door over een fietspad om weer het volgende singletrack in te duiken.

Brandende benen

De benen beginnen inmiddels wat zwaar te voelen. Het vals plat waarop we fietsen is hier mede schuldig aan. Eenmaal boven hebben we links een prachtig uitzicht op een oude zandafgraving van landgoed de Paltz. Rechts kijken we neer op het Nationaal Militair Museum en de voormalige vliegbasis Soesterberg. 

In de verte zien we wat oldtimer vliegtuigen staan en de parkeerplaats is afgeladen met auto’s. De route gaat tijdelijk verhard verder, op de Paltz heuvel aan onze linkerzijde is nog een fraaie singletrack aangelegd die nog niet in gebruik is. Hier is ook de afslag voor de verbindingsroute naar route Austerlitz (de verbindingsroute kruist de voormalige imposante landingsbaan). 



We passeren de afslag voor de verbindingsroute naar MTB-route Austerlitz en draaien nogmaals De Bergjes op. Dit deel is erg leuk én ook als los rondje te biken. Dus dat doen we dan ook. Nu we de track een beetje kennen, maken we bovenin meer vaart waardoor de rest van de afdaling ineens ook een stuk uitdagender wordt.

Met een vette grijns stappen we op de parkeerplaats van onze mountainbikes en geven we elkaar een box. Kicken! Dikke kudo’s voor deze gevarieerde MTB-route. Bij café-restaurant ‘t Hoogt aan de overzijde van weg doen we nog een espresso en een lekker taartje om vervolgens zeer tevreden huiswaarts te keren.

Eindoordeel

Dikke kudo’s voor deze route. Ook top dat Soest het noordwestelijke deel van het routenetwerk op en rond de Utrechtse Heuvelrug compleet maakt - het slaat een 'brug' tussen bestaande routes Hoge/Lage Vuursche en Austerlitz/Zeist. Hierdoor wordt het aantrekkelijk om routes te lussen en er een lange rit van te maken.

Soest op zichzelf heeft toch weer een eigen karakter binnen alle Heuvelrug routes en op de Bergjes is echt iets speels en uitdagends gecreëerd. Door de aandacht die is besteed aan het afwerken van de gegraven trails is het net of de route er al jaren ligt. Aanrader!

Pluspunten

+ Gevarieerde en goed onderhouden trail
+ Mooie bossen
+ Zeer goed aangegeven
+ Duidelijke verbindingssroutes naar andere rondjes

Minpunten

- Kan druk zijn in het weekend
- Paar verharde stukken 
- Geen Bike Cleaner station langs de route

Let op: voor deze route heb je een digitaal vignet nodig. Deze koop je hier voor € 7,50.

Download de route

MTB-route Soest is 23,5 kilometer lang en telt 235 hoogtemeters. Door het harde werk van de trailcrew ligt de slingerende singletrack er vaak picobello bij. Komt het dagenlang echt met bakken uit de hemel, check dan even de Facebook-pagina van MTB Heuvelrug voor de laatste updates.

Downloaden

Tekst: Eugen van Uppelschoten
Beeld: Ard Krikke





 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant