Wat is dikke lucht? En heb je er als fietser écht last van?
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Tijdens voorjaarsklassiekers als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen is het kasseien wat de klok slaat. Zoek je geïnspireerd door de profrenners ook scheefliggende kasseienstroken op, bijvoorbeeld in Drenthe of Zeeuws-Vlaanderen op? Met deze tips vlieg je over deze hobbelige secties en ben je jouw fietsmaten te snel af.
De voorbereiding op jouw kasseienrit is essentieel. Zorg dat je jouw racefiets kasseienproof maakt. Sommige racefietsen zijn speciaal ontwikkeld voor ruw terrein. Ze hebben een langere wielbasis en een ontspannen houding voor meer stabiliteit.
Moderne racefietsen worden veelal uitgerust met schijfremmen zodat er voldoende plek is voor brede banden tot wel 32 mm. Continental stelt dat het comfort met 20% toeneemt als je de 23 mm banden vervangt door 25 mm banden en dat de toename zelfs 80% is bij vervanging van een 23 mm band door een 28mm band.
Voor meer comfort is het belangrijk dat je de bandenspanning aanpast aan de breedte van je band. Kies op de kasseienstroken voor een maximale bandenspanning van 5 of 6 bar (afhankelijk van je gewicht en bandenbreedte). Sommige profs rijden zelfs met een spanning van 4 bar. Heb je geen materiaalwagen of dure velgen? Dan adviseren wij je om iets meer lucht in je banden te pompen;)
Je banden zijn het gevoeligste onderdeel van je fiets op een kasseienstrook. Maar ook je velgen zijn extra kwetsbaar. Heb je een hele dure en lichte (carbon) wielset en liggen de stroken er slecht bij, kies dan beter voor een minder kostbare alu-velg.
Je handen, polsen en armen krijgen behoorlijk wat te verduren tijdens een hobbelige rit over kasseienstroken. Monteer een stuurlint met goede dempende eigenschappen. Sommige linten zijn voorzien van een gel pad die schokken beter absorbeert.
Het fietsen van de Ronde van Vlaanderen cyclo vraagt meer van je lichaam dan een rondje door de polder. Het is afzien op steile klimmen zoals de Koppenberg of de Oude Kwaremont en op de diverse kasseienstroken wordt je lichaam goed door elkaar geschut. Bereid je zowel fysiek als mentaal goed voor op een helse tocht.
Een standaard fietscheck voordat je op pad gaat is altijd een goed idee. Controleer je bandenspanning, zorg dat je remmen goed werken en dat je wielen en stuur goed vast zitten voordat je op je fiets springt. Dokker je over kilometers kasseien? Ben dan extra streng.
Zorg dat de boutjes van je zadelpen en stuur goed zijn aangedraaid, zet je zadeltas stevig vast en zorg voor houders die je bidon strak vastklemmen. Niets zo vervelend wanneer je over een slingerende bidon van je fietsvriend(in) gelanceerd wordt.
Tijd om te fietsen! Wanneer je een strook nadert, positioneer je handen dan op het rechte deel van je stuur of in de beugels, ontspan je armen en laat de fiets het juiste spoor kiezen. Plaats je handen niet op de remgrepen, je hebt daar minder grip en het stuur stuitert snel uit je handen. Voorkom ook het strekken van je armen en polsen. Dat ga je snel voelen naar een paar kilometer kasseien.
Fietsen over de rug van de kasseienstrook is de beste keuze. De kasseien liggen daar het beste doordat ze op deze plek het minst beschadigd worden door (landbouw)verkeer. Daar is het wegdek ook het schoonst. Aan de randen van de stroken verzamelen je banden veel vuil en gruis wat tot een lekke band kan leiden.
Kijk niet een metertje voor je voorwiel maar kijk ver vooruit zodat je kunt anticiperen op gaten in de weg en scheef liggende kasseien kunt vermijden. Je wordt bovendien minder snel verrast door een verraderlijk klimmetje.
Kies voor een zwaar verzet en druk je gewicht achterop je zadel voor betere grip. Probeer je snelheid vast te houden zodat je niet van de ene kuil naar de andere botst maar als het ware over de kasseien heen vliegt. Kies uiteraard niet voor een te zware versnelling waardoor je halverwege stilvalt. Voorkom dat je op de pedalen moet gaan staan. Je gewicht verschuift vanaf je achterwiel waardoor je grip verslechterd. Vooral tijdens natte omstandigheden is dit een no-go.
Kasseien rijden is afzien, kilometers lang op de pedalen stoempen! Houd tempo en bijt door. Dan ligt die ellendige strook snel achter je.
fotocredit: Bram de Vrind, Jobu Production
Moet je als wielertoerist naar België of Frankrijk om over kasseien te dokkeren? Nee, het boek 'Koersen over kasseien en kiezelstenen in Nederland' leert ons dat je ook in Nederland Vlaams kunt koersen.
Lees verderFietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Wij geven je 5 praktische tips om de Hollandse wind te trotseren.
Jij laat je toch niet tegenhouden door een buitje?
Van beginnende fietser naar berggeit.
Je wordt beter op de fiets, bent klaar voor je eerste avontuur én meer!
Train niet te lang!
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
In training voor de Jean Nelissen Classic.
Nooit meer alleen bandje wisselen of solo tegen de wind in stoempen.
Draai 4 weken lang gratis proef.