• Training
  • Gewijzigd op 19 maart 2025

4 beginnersvragen over de racefiets, gravel- en mountainbike

Wanneer je net begint met wielrennen, gravelen of mountainbiken, komt er veel op je af. Hoe schakel je? Wat zijn klikpedalen? Als beginner heb je vaak veel vragen. Goed nieuws: via Start2Bike leer je in 4 trainingen alle ins en outs.
4 beginnersvragen over de racefiets, gravel- en mountainbike
4 beginnersvragen over de racefiets, gravel- en mountainbike

Dat is even schakelen

Een van de eerste vragen die je jezelf stelt als beginnende fietser is: “hoe moet je schakelen op een racefiets, gravel- of mountainbike?” Waar je op een stadsfiets makkelijk van de tweede naar de derde versnelling kunt schakelen, werkt dat op een racefiets of mountainbike anders. Op je fiets zitten meerdere tandwielen.

De tandwielen die bij je pedalen zitten (de crank), noemen we de tandbladen. Dit zijn er vaak één, twee of drie. Als je hier schakelt, dan trap je meteen een heel stuk lichter of zwaarder. Bij je achterwiel zitten de cassette, dat kan wel eens oplopen tot tien of meer tandwielen (kransjes).

Elke fiets is anders, maar het schakelsysteem zit bijna altijd op het stuur. Dan zitten er kleine schakelaars (shifters) die je kunt bedienen met je hand en grotere schakelaars naast je remmen.

Hoe schakel je?
  • Door met je linkerhand te schakelen, zorg je voor een behoorlijk grote verandering. Je merkt dat je opeens flink zwaarder of lichter gaat trappen. Als je slechts een kleine aanpassing wil doen, gebruik je je rechterhand.
  • Als je lichter wil trappen, schakel je een versnelling lichter. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je een heuvel op fietst. Bij een afdaling ga je juist opschakelen naar een zwaardere versnelling.

Remmen

Op je stuur zit zowel links als rechts een rem. Als beginner zul je deze meestal allebei gebruiken om te remmen. Maar, het is alvast goed om te weten dat je met de linkerkant, je voorwiel afremt, en met rechts je achterwiel. Één belangrijke tip die we je graag meegeven: rem voordat je de bocht in gaat. In de bocht gaan remmen, is vragen om problemen.

Wat zijn klikpedalen?

... en hoe gebruik je ze?

Klikpedalen zijn een type pedalen, waarbij de schoen vastzit aan het pedaal. Door een plaatje aan de onderkant van je schoen, kun je je schoenen vastklikken aan de pedalen.

De eerste keer fietsen met klikpedalen kan spannend zijn, geloof ons, ook wij zijn wel eens gevallen omdat we te laat los klikten. Oefen daarom de eerste keer in stilstand, op een vlak en rustig terrein, tegen een muur aan, of gebruik simpelweg platformpedalen, ook daar kun je als beginner goed mee fietsen.

"Als je eenmaal gewend bent aan klikpedalen, merk je tijdens het fietsen écht het verschil"

Als je eenmaal gewend bent, merk je tijdens het fietsen écht het verschil. Met klikpedalen maak je niet alleen snelheid door op je pedalen te drukken, maar ook door te trekken. Hoe klik je in en uit met klikpedalen? Dat leggen we je graag uit aan de hand van een filmpje.

De juiste uitrusting voor je eerste tocht

Je bent klaar voor je eerste échte tocht, maar wat neem je allemaal mee? Dat je een helm nodig hebt, hoeven we denk ik niet uit te leggen. Maar dat is lang niet alles. We hebben een handige checklist opgesteld met dingen die je niet mag vergeten tijdens jouw fietstocht.
 
  • Helm: ook als je zelf denkt dat je nog niet zo snel gaat, een helm is noodzakelijk! 
  • Bidon met drinken. Door een bidonhouder op je fiets kun je deze makkelijk meenemen.
  • Eten: repen met veel koolhydraten zorgen er voor dat je energie op peil blijft.
  • Persoonlijke eigendommen: gelukkig is elk fietsshirt zo ontworpen dat er handige zakken zijn op je rug, een ideale plek voor je sleutels, pasjes en telefoon.
  • Reparatieset: inclusief bandenlichters, een binnenband, minitool en een fietspomp. Google voorafgaand aan je rit ook op hoe je je binnenband moet vervangen.
  • Regenjas of windjack: in Nederland kan het weer soms nog wel eens tegenvallen. Door altijd een extra jack mee te nemen, voorkom je dat je afkoelt, wanneer je bijvoorbeeld langs de kant staat met een lekke band.

Waar mag ik fietsen?

Als wielrenner mag je overal op de openbare weg fietsen. Daarin heb je veel vrijheid om te fietsen waar je wil.

Als mountainbiker gelden er extra regels waar je je aan moet houden. In Nederlandse natuurgebieden mag je fietsen op de aangegeven routes, zoals fietspaden en gemarkeerde mountainbikeroutes (deze herken je aan het MTB-teken: een driehoek met daaronder twee rondjes). Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of je een MTB-vignet nodig hebt.

Ook als gravelaar gelden er een aantal regels. Speciaal voor gravelaars is de gravel code ontwikkeld, met als uitgangspunt dat we allemaal samen blijven genieten van de natuur. 

Let er op dat je niet meteen van stapel loopt. Zeker op het begin is het nog even wennen aan de houding en kleding. Plan dus niet meteen een ronde van 60 kilometer in, maar zorg dat het behapbaar blijft. Een eerste rondje van 20 of 30 kilometer is een betere keuze.  

Zelfverzekerd van start met Start2Bike

Hopelijk heb je wat geleerd van dit artikel. Maar, ook wij kunnen niet alle vragen in een paar zinnen beantwoorden. Je zult vast nog meer vragen hebben (ook al weet je dat nu misschien nog niet). Wanneer je beter wilt leren fietsen op jouw racefiets, mountain- of gravelbike, dan hebben wij de oplossing voor je: Start2Bike.

Start2Bike is een cursus waar je in 4 trainingen van 3 uur, alles leert over fietsen. In een groepje ga je samen met een ervaren instructeur aan de slag. Tijdens de lessen ben je voornamelijk bezig met theorie en doe je tussendoor wat oefeningen. Je hoeft dus geen goede conditie te hebben om mee te kunnen doen, de training is juist voor iedereen toegankelijk.

De nieuwe editie van Start2Bike gaat 22 en 23 maart van start. Schrijf je dus snel in om dit voorjaar nog verzekerd te zijn van een plekje.

 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant