• Training
  • Gewijzigd op 25 oktober 2023

Hardlopen als alternatief of aanvulling op je training

Hardlopen kan een prima aanvulling zijn op je training of als alternatief voor het fietsen in de wintermaanden. Zo houd je je conditie op peil om in het voorjaar weer te kunnen vlammen.
Hardlopen als alternatief of aanvulling op je training
Hardlopen als alternatief of aanvulling op je training

Bij hardlopen wordt net als bij het fietsen een groot beroep gedaan op spiergroepen in het lagere deel van het lichaam, zoals de lage rugspieren en de beenspieren. De specifieke inzet van de spieren verschilt wel iets van de fietsbeweging, maar de spieren in het bovenste deel van het lichaam, zoals schouders, bovenarmen en hoge rug worden ook aangesproken.

Dit alles maakt dat hardlopen een completere work-out is dan fietsen. Het verbetert de stabiliteit van het lichaam en maakt je sterker. Daar profiteer je bij het fietsen weer van en vermindert de kans op blessures. Trainingen in de heuvels en off-road vergroten de positieve effecten van hardlopen als crosstraining.

“Een training van minder dan een uur heeft al positief effect op de conditie; op de fiets ben je twee keer zolang onderweg”

Bij hardlopen wordt het cardiovasculaire systeem (het hart- en vaatsysteem) pittiger belast dan bij fietsen. Een training van minder dan een uur heeft al een positief effect op de conditie, terwijl je bij fietsen al gauw twee keer zolang onderweg bent om resultaat te hebben.

Omdat de belasting van het hart en de gebruikte spiergroepen zoveel op elkaar lijken, verloopt de omzetting van ‘hardloopconditie’ naar ‘fietsconditie’ en andersom redelijk snel. Hardlopen is dan ook een prima manier om de conditie en kracht in de wintermaanden op peil te houden, zodat je in het voorjaar sneller op je gebruikelijke fietsniveau zit.

Meer voordeel

Doordat de snelheid lager ligt en de trainingsduur korter is vergeleken met fietsen, zul je niet snel last hebben van koude voeten. Waar veel fietsers bovendien een hekel aan hebben, regen, wordt tijdens hardlopen door veel mensen juist als prettig ervaren. Nog een voordeel is dat de belasting op het skelet bij lopen groter is, met sterkere botten tot gevolg.

Tips om blessures te voorkomen

→ Koop schoenen met de juiste demping die bij jouw voeten passen. Oude schoenen werken blessures in de hand en zelfs als ze een jaar nieuw en ongebruikt in de kast liggen, vermindert de demping sterk

→ Trek niet te veel kleding aan. Met hardlopen loopt je lichaamstemperatuur al snel op

→ Lopen op gras en offroad verkleint de kans op blessures aanzienlijk vergeleken met lopen op asfalt, klinkers of de atletiekbaan

→ Vergeet niet een goede warming-up aan het begin van de training en een cooling-down aan het eind.

→ Bouw de looptraining rustig op: begin met blokjes van een paar minuten, waarin je afwisselend jogt en wandelt en bouw de duur van de stukjes die je hardloopt in de eerste maand rustig op. Op zoek naar een trainingschema? Op Sportzorg vind je diverse schema’s voor zowel beginners als ervaren lopers.
 

Krijg je niet genoeg van beide disciplines? Dan is misschien een combi-event als een run-bike-run of een triathlon het proberen waard. Lees hier tips voor je eerste triathon.
Meer trainingstips?
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant