Wat is dikke lucht? En heb je er als fietser écht last van?
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Nee, het is niet het allerleukste onderdeel van een wielerhobby, het schoonmaken van je fiets. Alhoewel het ook ontspannend en rustgevend kan werken. Dat gevoel zal je echter niet zo snel krijgen als je in de koude wintermaanden in de sneeuw, regen en kou je fiets staat te boenen. Toch is het juist in die periode belangrijk om je fiets goed te onderhouden en na elke natte of vieze rit je fiets grondig schoon te maken. Zeker als er gestrooid is, want het zout tast je ketting en derailleur flink aan.
Check daarom hoe je fiets schoonhoud en je ketting goed smeert. Een goed verzorgde fiets is niet alleen een langer leven beschoren, een schone fiets trapt ook gemakkelijker én het geeft veel meer moraal!
Rijd je altijd op je racefiets of ben je juist een echte moddervreter op je mountainbike? Kom eens uit je comfortzone en probeer een nieuwe discipline uit in 2020. Misschien gaat er wel een nieuwe wereld voor je open. Als je een fervent mountainbiker bent, kun je bijvoorbeeld eens kijken hoe het is om op een gravel bike te rijden. Dat is eigenlijk gewoon een racefiets met offroad-banden, maar het rijdt weer heel anders dan een MTB. Of ga het strand op; met een paar strandbanden op je mountainbike kun je zo het strand op. Dat kun je gewoon voor jezelf doen, of je kunt meedoen aan een funklasse (strand)wedstrijd.
Ook leuk: een baanclinic volgen. Baanwielrennen ziet er spectaculair uit en voelt eerlijk gezegd ook spectaculair als je op volle snelheid horizontaal hangt in de bochten. Bij de drie grote wielerbanen in Nederland, in Amsterdam, Alkmaar en Apeldoorn, worden geregeld baanclinics gegeven, of je kunt met je personeelsvereniging, vriendengroep of vrijgezellenfeest zelf een clinic regelen. Zeker de moeite waard!
Er is veel aandacht voor gezonde voeding en dat brengt zo de nodige hypes met zich mee. Laat je die hypes allemaal links liggen, dan blijft er nog steeds het feit dat degelijke voeding belangrijk is – zeker als je veel sport. Probeer daarom eens om zelf je sportvoeding en sportdrank te maken. Dat klinkt namelijk veel moeilijker dan het in werkelijkheid is. Zo kon je op Fietssport eerder al lezen over het maken van je eigen sportdrank. Een beetje Googlen geeft nog veel meer opties.
Tot slot: ga helemaal los bij het stellen van je fietsdoelen in 2020. Ook al rijd je al jaren toertochten, er is altijd nog wel een stapje verder te gaan. Kijk in het nieuwe jaar eens of je misschien een langere afstand kan kiezen dan je normaal doet. Bijvoorbeeld de Dutch Masters of MTB of de Drenthe 200, Of als dat niet genoeg uitdaging is, dan kun je dit jaar wellicht je eerste cyclosportief rijden, zoals de Italiaanse Dolomieten Marathon of de Franse Marmotte. Of in plaats van je carbonnen, gestroomlijnde monster zoek je een stalen fiets uit de jaren tachtig om een van de l’Eroica-tochten te rijden, bijvoorbeeld in ons eigen Zuid-Limburg, of in Groot-Brittannië of de originele, l’Eroica in Italië. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar kijk eens rond op internet en je ziet hoeveel keuze er is. Ga eens niet voor het voor de hand liggende, maar denk ‘out of the box’ en kijk wellicht verder dan onze landsgrenzen. Hoe dan ook: maak van 2020 weer een prachtig fietsjaar!
Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training en voeding, 4x per jaar op je deurmat.
Fietssport MagazineRedactie Fietssport
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Wij geven je 5 praktische tips om de Hollandse wind te trotseren.
Jij laat je toch niet tegenhouden door een buitje?
Van beginnende fietser naar berggeit.
Je wordt beter op de fiets, bent klaar voor je eerste avontuur én meer!
Train niet te lang!
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
In training voor de Jean Nelissen Classic.
Draai 4 weken lang gratis proef.
Nooit meer alleen bandje wisselen of solo tegen de wind in stoempen.